imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ingyen kipróbálható lett az extra iCloud tárhely


Az Apple pusztán a felhasználók iránti végtelen kedvességtől és szeretettől vezérelve bevezette a próbahónap intézményét az iCloud tárhelyekre is azoknak, akik még nem előfizetői az extra szolgáltatásnak. Na jó, majdnem csak ezért…

Aránylag sokat kapja az ívet a cég az extra iCloud tárhelyek árszabásáért. Eredetileg ugyanis 5 gigabájtnyi felhődarab jár minden Apple ID mellé ingyenesen, ami lássuk be, valóban nem épp vaskos így 2018-ban. Főleg úgy, hogy a macOS Siearra óta még az asztali gépünk Desktop és Dokumentumok mappáját is szinkronizálhatjuk a felhőbe, ami egyébként szerintem az elmúlt idők egyik legjobb új macOS funkciója, számtalanszor húzott már ki a csávából, de tény, hogy eszméletlen sok helyet tud felzabálni.

Egyfelől tehát tényleg jogosak a kritikák, másfelől viszont ismerjük el azt is, hogy az 50 gigás extra csomag 299 forintos ára sem sok háztartást vágott földhöz idáig. Havi egy kávé áráért megtízszerezhetjük az eredeti tárhelyet, ami már a legtöbb felhasználónak elég. De a többi opció árcédulái sem vészesek, a 899 forintos 200 gigás csomag például napi 30 forint befektetést igényel. Persze tudom, és egyet is értek vele, nem a pár száz forintról, hanem az elvekről van szó.

Az Apple azért igyekezett enyhíteni a helyzeten. Tavaly például az 1 terás csomagot megduplázták 2 terabájtra, ugyanazért az árért (ezt szokták csinálni az iPhone-ok tárhelyével is). Aztán ott az a lehetőség is, hogy a 200 GB és 2 TB felhőkön akár az egész család osztozkodhat a Family Sharing támogatásnak köszönhetően, megosztva ezzel a költségeket.

Ettől függetlenül továbbra is áll a kérdés: miért ragaszkodik ennyire az Apple a minimálisra szűkített alapcsomaghoz, ha utána meg fillérekért adja a sokkal nagyobbat? Nem lenne egyszerűbb és költséghatékonyabb tisztességes méretű alapot adni ingyen, mondjuk 20 gigát, és drágábban adni az extrát?

Röviden: valószínűleg nem. Nem vagyok pszichológus, de a megoldás mögött az a koncepció állhat, hogy sokkal nehezebb nem fizető felhasználóból fizető felhasználót kovácsolni, mint már fizető felhasználóból még többet fizetőt. Magyarul az a 300 forint pont arra jó, hogy áttörjön egy lélektani ellenállást a fizetéssel szemben, ami után már vélhetően fokozottabb lesz a hajlandóság a nagyobb, és egyben drágább csomagok kifizetésére is.

Ezzel elég jól összevág a mostani hír, miszerint az Apple ezentúl az extra iCloud tárhelyekre is ad egy hónap próbaidőt. Mire jó ez? Emberünk kipróbálja a szolgáltatást, megtetszik neki, fizet, mégha csak egy dollárt is. Máris sikerült elérni, hogy nem fizető ügyfélből fizető legyen. Nem véletlen, hogy ez a kedvezmény csak azokra vonatkozik, akik még NEM vásároltak nagyobb csomagot. Ha például az 50 gigás sávban vagy, nem próbálhatod ki ingyen a 200 GB-os lehetőséget. Mert minek, hiszen úgyis fizetsz…

Nagyon megrökönyödni persze nincs okunk, ez egy ilyen biznisz, csak azért nem árt, ha kicsit mögé látunk az efféle kedveskedő „akcióknak“.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!