imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most ingyenes a Locko jelszókezelő Mac-re!


Biztosan elég sokan ismerik a Mac-felhasználók közül a BinaryNights nevű magyar fejlesztőcéget. Ha így névről nem is ugrik be, akkor csak annyit mondok: ForkLift. Bizony, ez az a fájlkezelő alkalmazás, ami gyakorlatilag szabvánnyá vált azok számára, akinek a Finder tudása kevés, vagy hiányolják a kétpaneles megoldást.

Még áprilisban jelent meg egy új alkalmazásuk, a Locko, ami egy letisztult jelszókezelő app azoknak, akiknek nem tetszik a 1Password, vagy túl fapados a Keychain. Amikor megjelent én azonnal megvettem, volt is rá egy akció akkor, 1 euró körüli összegért lehetett letölteni a Mac App Store-ból. Az eredeti ára 15-20 euró körül volt, bár nem tudom pontosan, a mostani akció előtt éppen mennyibe került.

Locko

Mit is tud az alkalmazás? Hasonlóan más jelszókezelőkhöz, természetesen tárolhatjuk benne a jelszavainkat, generáltathatunk erős jelszavakat és szinkronizálhatjuk ezeket a gépeink között a beépített Dropbox vagy iCloud-szinkronizációnak köszönhetően. A böngészőkiterjesztéseknek hála Safariban vagy Chrome-ban is használhatjuk az elmentett jelszavakat.

Ezen kívül gyakorlatilag bármit elmenthetünk benne. Én ugyan nem kezdtem el napi szinten használni, mert valahogy hozzászoktam a Keychainhez, de például a bankkártyáim és bankszámlám adatait ebben tartom, és olyan oldalakon szoktam elővenni, ahol a Keychain nem tudja kitölteni automatikusan az adatokat (pl. OTP online fizetés). Itt pár kattintással egyszerűen be tudom illeszteni a megfelelő mezőkbe az oda tartozó adatokat a Lockóból.

A jelszavak mellett tehát tárolhatunk benne banki adatokat, írhatunk biztonságos jegyzeteket, beletehetünk olyan dokumentumokat, amiket egyedileg akarunk titkosítani, mindenestül eltárolhatjuk a különböző e-mail és adatbázis-hozzáféréseinket, illetve egy fotógaléria is található az alkalmazásban az érzékeny képeink vagy beszkennelt igazolványaink számára.

Locko

A szoftver egyébként 256-bites AES titkosítást használ, szóval ha nem kerül illetéktelen kézbe a mesterjelszavunk, akkor eléggé biztonságban tudhatjuk az elmentett adatainkat. A meglévő jelszavainkat importálhatjuk a 1Passwordből vagy a LastPassból, sajnos Keychain támogatás nincs, ennek valószínűleg az Apple zárt rendszere az oka.

Végül, de nem utolsó sorban, szerintem nagyon fontos szempont, hogy a Locko szép. Letisztult, átlátható kezelőfelületet kapunk, szép, színes ikonokkal, mindent gyorsan és egyszerűen meg lehet találni. A BineryNights ígérete szerint hamarosan érkezik az iOS-verzió, de addig is, szerintem mindenképp érdemes beszerezni a Locko maces változatát. Főleg most, ingyen.

Locko letöltése a Mac App Store-ból (akciós – ingyenes)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!