imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most ingyenes a nagyszerű ProCam 2!


Múlt héten indította az Apple a „Get Productive” nevű akcióját az iOS és Mac App Store-ban, amiben összesen közel 40 produktivitásnövelő alkalmazást tölhetünk le akciós áron. Akkor ez annyira lefoglalt minket, hogy észre sem vettük, hogy a hét alkalmazásai a ProCam 2 és a ProCam XL 2 lettek.

Minden héten csütörtökön az Apple ugyanis kiválaszt egy-két népszerű alkalmazást iPhone-ra és iPadre, amiket aztán egy hétig ingyenesen lehet letölteni az App Store-ból. Jelenleg ezek a ProCam 2 (iPhone) és a ProCam XL 2 (iPad) fotós alkalmazások, amik elég jó, rengeteg beállítást biztosító fotó- és videóappok.

Ha valaki esetleg nem ismerné a ProCam 2-t (a ProCam XL 2 ugyanez, csak iPadre optimalizálva), akkor röviden összefoglalva a lényeg: nem túl szép, azonban annál profibb appok, amik az iOS 8 manuális kamerabeállításait kihasználva kismillió beállítási lehetőséget adnak fotók és videók készítéséhez, illetve rendelkeznek egy csomó beépített szűrővel is, ha az ember főleg Instagramra dolgozna.

ProCam 2
ProCam 2

Manuálisan állíthatjuk az ISO-t, expozíciót és záridőt (persze az iSight-kamera hardveres tulajdonságait figyelembe véve), illetve a fehéregyensúlyt és a fókuszt is, ez utóbbihoz nagyon jól jöhet az, hogy a keresőképbe akár 6x-osan bele is nagyíthatunk. Ezen kívül 17 „objektív” közül is választhatunk (pl. halszem, tilt-shift, makró), persze ezek csak utólagos digitális effekteket jelentenek a képeinken.

Ha idegesítő az iPhone 4:3 képaránya fotók terén, akkor választhatunk 3:2, 16:9 és 1:1 (juhú Instagram!) arányokat is, valamint beállíthatjuk a JPG-tömörítés mértékét is. Sőt, iPhone 4S-től fölfelé lehetőségünk van tömörítésmentes TIFF-formátumban is elmenteni a fotókat, ami azért elég egyedi tulajdonság az iPhone-os kameraappok között. A fotók megkomponálásában különböző segédvonalak segítenek, a jól bevált harmadolószabály mellett megtalálhatjuk az igazi aranymetszést is.

ProCam XL 2
ProCam XL 2

A videók rögzítése során hasonlóan sok beállításból választhatunk, sőt, egy 5 eurós alkalmazáson belüli vásárlás esetén majdnem-4K felbontású videókat is készíthetünk. Ez a gyakorlatban 3264×1836 pixeles felbontást jelent 3840×2160 pixelre felskálázva. Ezt a funkciót egyébként Handras tesztelte is már korábban, bár akkor még nem volt ingyenes a ProCam 2.

Nem is folytatom, mert gyakorlatilag a végére sem lehet érni a rengeteg funkciónak. Szerintem mindenképp érdemes holnaputánig ingyenesen beszerezni és kipróbálni a két alkalmazást. Bár az eredeti 1,99 eurós áruk sem vészes, ingyen azért minden jobban esik. :)

• ProCam 2 letöltése az App Store-ból (iPhone, akciós, ingyenes, IAP)
• ProCam XL 2 letöltése az App Store-ból (iPad, akciós, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!