imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ingyenesen indulhat az Apple streaming-szolgáltatása


Azt már régóta – gyakorlatilag a Beats felvásárlása óta – tudjuk, hogy az Apple komolyan gondolja a szerepét az online zenei streaming-szolgáltatók között. Múlt héten több hír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a siker érdekében akár a zenekiadókon keresztül szeretnék megfogni a konkurenciát, például a Spotify-t.

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy az Apple tehát fizetős streaming-szolgáltatást akar indítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek ne próbálhatnák ki ingyen az új megoldást. A Re/code iparági forrásokra hivatkozva arról írt, hogy többféleképpen is lehetőségünk lesz majd ingyenesen zenét hallgatni. Legalábbis valamennyit.

Először is, elképzelhető, hogy az „Apple Stream” egy ingyenes próbaidőszakkal indul, vagyis a teljes szolgáltatást ingyen próbálhatnánk ki – egy és három hónap közötti időtartamról szólnak az értesülések. Ehhez szükség lenne mielőbb megállapodni a zenekiadókkal, ami úgy tűnik, annyira azért nem egyszerű feladat, még az Apple számára sem. Érdekes, és kicsit felemás – ugyanakkor persze logikus is –, hogy míg másoknál ellehetetlenítenék az ingyenes igénybe vételt, addig az Apple a saját streamjét így reklámozná.

Ezen kívül lehetőséget biztosítana a zenék jogtulajdonosai számára, hogy ingyenes „bemutatókat” töltsenek fel a szolgáltatásba, amit a felhasználók előfizetés nélkül is meghallgathatnának. Ezt például a magát „a zene YouTube-jának” nevező SoundCloud jelenlegi megoldásához hasonlítják azok, akik állítólag képben vannak az Apple terveivel kapcsolatban. (Abba most ne menjünk bele, hogy a YouTube-on szintén lehetőség van akár legálisan is ingyenesen zenét hallgatni.)

A jelenlegi Beats Music szolgáltatás. | Kép forrása: Beats.
A jelenlegi Beats Music szolgáltatás. | Kép forrása: Beats Music

Jelentős változásokra számíthatunk továbbá az iTunes Radio terén is, ahol a csatornákat a jövőben nem algoritmusok legóznák össze, hanem igazi rádiós DJ-k – például a korábban a BBC Radio 1-tól átigazolt kisebb csapat, köztük Zane Lowe. A virtuális rádióadókat az Apple országok szerint is testre szabná, vagyis egy sokkal kifinomultabb iTunes Radiót terveznek a mostani megoldás helyére.

Az Apple tehát nem tervez teljes értékű ingyenes streaming-szolgáltatást, ezt azok a források is megerősítették, akik számára ismert pár részlet az Apple és a zenekiadók közötti tárgyalásokról. Az Apple ezt azzal indokolta a partnereinek, hogy az ingyenes opció nem generálna elég bevételt a zeneipar számára, a hirdetések pedig közel sem fedeznék azt az összeget, amit az előfizetésekből lehetne összehozni. Ezen kívül az ingyenes, reklámokkal tűzdelt megoldás nem ösztönözné eléggé az embereket arra, hogy előfizessenek a teljes értékű szolgáltatásra.

Steve Jobs annak idején hallani sem akart a zenei streamingről, de tisztán látszik, hogy a zenehallgatási szokások az utóbbi időben ismét jelentősen átalakultak, és rendkívül sikeresek az olyan szolgáltatások, mint amit például a Spotify is nyújt. A cégbe nemrég újabb 350 millió dollárt tettek a befektetők, így jelenleg nagyjából 8 milliárd dollárra becsülik az értékét. Persze az Apple-t sem kell félteni: a cég 800 millió aktív iTunes-felhasználóval rendelkezik, ha csak 5%-ukat sikerül rávenni az előfizetésre egy intenzív marketingkampány keretében, akkor máris háromszor annyian lesznek, mint a Spotify esetében.

Forrás: Re/code. Borítókép: Beats Music.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!