imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ingyenessé tette az Apple az iWork alkalmazásokat


Bár már 2013 óta minden újonnan vásárolt iPhone, iPad és Mac mellé ingyen járt az iWork és az iLife alkalmazáscsomag, azok, akik régebbi készülékkel rendelkeztek, továbbra is fizethettek. Mostantól viszont már nem kell.

A Mac mellett szóló érvek között mindig említésre kerül, hogy igényes, az átlagos felhasználó minden szükségletét kielégítő szoftverekkel felszerelkezve kerülnek a boltok polcaira a gépek. Ezek közül is kitűnik az iWork csomag, aminek letisztult kezelőfelülete nemcsak rendkívül felhasználóbarát, de hacsak nincs valami céges kötelezettség a Microsoft Office használatára, akkor tudásában is minden helyzetben elegendőnek fog bizonyulni.

Az Apple-nek 2013-ban jutott eszébe, hogy lehet, nem ártana ingyen adni az alsó hangon is 2-300 ezres gépek és telefonok mellé a szövegszerkesztő (Pages), táblázatkezelő (Numbers) és prezentációs programokat (Keynote). És ha már lúd, legyen kövér alapon hozzácsapták még az iLife csomagot is, ami az iMovie és a GarageBand alkalmazáspárosát takarja.

cover_iwork

Két felhasználói réteg viszont csalódott maradhatott. Egyrészt az ingyenesítés nem vonatkozott a régebbi készülékek tulajdonosaira, így akik korábban vásároltak Apple-terméket, azok továbbra is fizethettek a programokért. Másrészt az alkalmazások csak az új hardverhez jártak, így amint aktiváltak egy készüléket, a programok licensze automatikusan hozzátársult az aktiváló Apple ID-jéhez. Emiatt, akik használtan vettek Apple-termékeket, és az iWork csomagot korábban nem rendelték hozzá az Apple ID-hez, szintén fizethettek.

Ráadásul annyira nem is keveset: a Pages, Keynote, és Numbers iOS-es verziója 10 dollárba került egyesével, míg az iMovie és a GarageBand 5-5 dollárba kóstált. A macOS-es verziók még ennél is drágábbak voltak, 20 dollár az iWork alkalmazásainak darabjáért, 15 dollár az iMovie-ért és 5 dollár a GarageBandért. Ha tehát egy használt iPhone-t és MacBookot is fel akartál ruházni minden jóval, akkor közel 35 ezer forint plusz ráfizetéssel kellett számolni.

GarageBand

Ennek viszont mostantól vége, az Apple eltörölte az árcímkéket az említett alkalmazások mellől, mostantól szabad a vásár minden iPhone, iPad, iPod touch és Mac tulajnak. Rossz nyelvek szerint az Apple azonban nem csak puszta szívjóság miatt döntött így. Egy ideje rebesgetik a 32-bites korszak végét, ami mostanra már szinte biztosra is vehető. Elképzelhető, hogy az Apple csak elébe menne az abból fakadó fejfájásoknak, hogy olyanok vásárolják meg az alkalmazásokat, akik készülékei hamarosan kikerülnek a támogatottságból, így többé nem kapnak majd frissítést.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!