imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Inkább felmondanak az Apple-nek, mint hogy feltörjék az iPhone-t


Az emberek, így az iMagazin olvasóinak a többsége is a holnap esti keynote-ot várja az új termékekkel, azonban biztosan sokan lesznek Cupertinóban, akik korán távoznak az esti after party-ból, mert másnap jelenésük van a bíróságon. Ezek az Apple vs. FBI ügy új fejleményei.

Ahogy Tim Cook a Time magazinnak adott exkluzív interjújában elmondta: az, hogy az Apple így beleállt a titkosítás körüli harcba, egyáltalán nem az ő személyes döntése volt. Az egész vezetőség hozta meg közösen ezt a döntést, és úgy néz ki, hogy nincs vita a cégen belül, hogy ezt a végsőkig képviselni is fogják. Olyannyira, hogy a New York Times szerint egyes Apple mérnökök már arra az eshetőségre is felkészültek, hogy az FBI nyeri meg a harcot, és arra kötelezik őket, hogy nullázák le sokéves munkájukat, és készítsenek egy olyan speciális iOS-t (amit az Apple „GovtOS”-nek nevezett el), amivel gyakorlatilag bármilyen iPhone-t fel lehet törni. Ugyan a bíróság kötelezhet arra egy céget, hogy működjön együtt a hatóságokkal, azonban nem kötelezhet egy személyt arra, hogy egy cégnél dolgozzon. Legalábbis ez a fajta mentalitás szerencsésen hiányzik a nyugati demokráciákból. Így ha nem marad más választás, akkor a folyamat még mindig jelentősen lassítható azáltal, hogy azok, akik évek munkájával rakták össze az iOS titkosítását, odadobják a karrierjüket, és felmondanak, csak hogy az Apple ne tudja őket arra kötelezni (akit pedig a bíróság kötelez), hogy végrehajtsák az FBI kérését. Nem tudjuk, hogy mennyire telített a piac vezető programozókból, akik értenek az iOS titkosításához, de a gesztus, hogy emberek képesek odadobni a karrierjüket és az igencsak jól fizető állásukat azért, mert hisznek valamiben, az valahol kellemes érzéssel tölt el minket.

officer-holds-iphone

Persze ez csak a dolgozók „magánakciója”, azonban az Apple is tovább erősít a biztonság terén. A Fortune információ szerint a múlt héten George Stathakopoulosszal nőtt az Apple vezetői stábja, aki a céges információs biztonságért felelős alelnöki pozíciót kapta meg. Stathakopoulosnak nagyon jó neve van a szakmában, 8 éven át volt a Microsoft, majd 2010-től egészen mostanáig az Amazon információs biztonságért felelős vezetője, ahol jó eredményeket tudott elérni. Fő feladata a céges információs biztonság, és a felhasználói adatbiztonság garantálása. Az Apple a sajtóhíreket persze nem erősítette meg.

Kedden – az FBI kérésre – ún. „bizonyító eljárással” folytatódik a tárgyalás, ami azt jelenti, hogy tanúkat is be fognak idézni. Többek között Erik Neuenschwander, az Apple termékbiztonságért és titkosításért felelős vezetőjét is meg fogják hallgatni, aki szerint az FBI követelése a Trusted Platform Module rendszert is veszélybe sodorhatja, amit a Microsoft és a Tesla is használ. Kiemelte még, hogy a titkosszolgálatok nem véletlenül védik anonimitással az ügynökeiket, és ugyanennek érvényesnek kell lennie a titkosításért felelős mérnökökre is, hisz ha nyilvánosságra kerül, hogy kik írják/írhatják meg a GovtOS-t, akkor onnantól kezdve ők és családjaik állandó veszélynek lesznek kitéve, legyen az fenyegetés, bosszú vagy kényszerítés.

Források: Fortune, iMoreThe New York Times

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!