imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Innováció az egészségügyben


A modern orvoslás hatékonyságát növelő technológiai fejlesztésekkel foglalkozó cikkünk először a Napi Gazdaság 2014. szeptember 11-ei számában jelent meg.

Az elmúlt néhány évben az egészségügyi szektor új technológiákra fogékony résztvevői fokozott figyelmet szenteltek a hétköznapi felhasználóknak szánt eszközök lehetséges orvosi célú alkalmazásának. Az új mainstream számítástechnikai eszközöknek hála már ma olyan lehetőségek állnak az orvosok, a biztosítók és a szektor további képviselői rendelkezésére, amelyek elterjedésével az elkövetkező évtizedben gyökeresen megváltozhat az egészség ápolásról kialakult kép – az orvosokban és a pánciesekben egyaránt. A 2010-es évek elején az okostelefonok, majd a tabletek kerültek az egészségügyi fejlesztések középpontjába, újabban pedig a különböző testrészeken viselhető, egészségügyi értékek mérésére használt apró elektronikai eszközöket vetik be a modern orvoslás hívei.

Withings_PulseO2_Zzz_man_black

Az első fejlesztési hullám eredményeit jól szemlélteti az angliai James Cook University Hospital közelmúltban nyilvánosságra hozott beszámolója. Az intézmény gazdasági és egészségügyi mutatói jelentősen javultak, miután iPadeket kezdtek használni adminisztratív és diagnosztikai célokra. Már a program 3. napján teljesen elhagyták a papírmunkát, és minden adatot digitálisan rögzítettek, ami rövid távon időt és energiát spórol az alkalmazottaknak, hosszú távon pedig a kiadásokat is csökkenti. Az új rendszerrel mindegyik orvos azonnal hozzáfér személyes iPad készülékén bármely betege valós időben mért egészségügyi értékeihez, sőt, a személyzet azonnali riasztást kap, ha egy páciens valamely értéke aggodalomra ad okot. Így hatékonyabban tudják ellátni a betegeket, és a kialakuló betegségek kezelését is korai stádiumban tudják megkezdeni, ami már rövid távon is az intenzív osztályon töltött idő és a halálozások számának rendkívüli csökkenéséhez vezetett.

Az egészségügyi eszközök fejlődésének második hulláma ennél is szélesebb érdeklődésre tart számot. Egyszerű, ám sikeres a Mayo Clinic College of Medicine doktorainak módszere, akik Fitbit termékek segítségével követik nyomon a műtéten átesett betegek aktivitását. Ezzel nem csak megfigyelik, de ösztönzik is az ápoltakat, mivel az eddigi eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy aki többet mozog, hamarabb hazamehet a kórházból.

Forrás: Wired
Forrás: Wired

A folytonos mérést biztosító hordható eszközök még izgalmasabb lehetőségeket nyitnak meg, ha egyetlen kezelt személy helyett nagyobb csoportokban gondolkodunk. A biztosító társaságok figyelmére méltó, hogy ügyfeleik egészségügyi értékeit egyszerűen figyelemmel kísérhetik, hiszen ezzel pontosabb kalkulációt végezhetnek a kockázatokat illetően, adott esetben kedvezőbb csomagokat állapíthatnak meg az egyes felhasználóknak, illetve a kialakuló betegségek kezelését is hamarabb kezdhetik meg, ami jelentősen csökkenti az ezzel járó kiadásokat, és így összességében a biztosítás végfelhasználói díjait is.

Természetesen az ilyen fejlesztéseknek nem csak a magán kézben tartott biztosítók láthatják hasznát. Amennyiben ezek az eszközök a közegészségügyben is bevetésre kerülnek, jelentős mértékben csökkenhetnek a társadalombiztosítás terhei és ütemesen növelhető a működési hatékonysága – anyagi és emberi szempontokból egyaránt.

Az otthoni, illetve a folytonos személyes diagnózis lehetősége egyre több felhasználó számára elérhető. A ma kapható piacvezető termékek ára egyáltalán nem elrettentő, különösképp figyelembe véve egy kórházlátogatással járó költségeket, beleértve a munka kiesést is. A hordható mérő eszközök elterjedésével pedig alapjaiban változhat meg az egészségügy vezérgondolata: a betegségek, illetve a tünetek kezelése helyett ténylegesen az egészség ápolása, megőrzése kerül fókuszba. Ezen nézet elterjedése pedig komoly nemzetgazdasági haszonnal is kecsegtet.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!