imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Instagram-jelszavakat lopott egy alkalmazás


Nemrég tűnt fel egy InstaAgent nevű alkalmazás az App Store-ban – és a Google Play Store-ban –, ami azzal kecsegtette a felhasználókat, hogy megmutatja, kik és hányszor nézték meg az Instagram-profilunkat az utóbbi időben. Volt azonban egy „kis” probléma vele.

A közösségi szolgáltatások valószínűleg egyik leginkább hiányolt funkciója az, hogy bármikor megnézhessük, hányan és kik tekintették meg a profilunkat, illetve az általunk megosztott tartalmakat – így aztán bosszankodhatunk, hogy bezzeg a Julcsi látta ezt a fotót, mégsem like-olta be, milyen dolog ez. A fejlesztők is felismerték a piaci rést, ezért több app is létezik, ami megoldást kínál a problémára.

Az egyik ilyen az ingyenes InstaAgent volt, amely (alkalmazáson belüli vásárlásért cserébe) megmutatta az Instagram-profilunk top 10/20/100 látogatóját. A Turker Bayram nevével fémjelzett alkalmazás éppen ezért egyes piacokon, például az Egyesült Királyságban és Kanadában egy szempillantás alatt nagyon népszerű lett, egy ideig vezette is az ingyenes alkalmazások toplistáját – ráadásul nem csak az App Store-ban, de a Google Play Store-ban is.

Ez mind szép és jó lett volna, egy szemfüles fejlesztő, David L-R azonban észrevette, hogy az app egy szerverre továbbítja az Instagram felhasználónevünket és jelszavunkat, vagyis gyakorlatilag ellopja a belépési adatainkat. Ezután esetenként a felhasználók tudta nélkül tett ki az Instagram-profiljukra képeket, melyeken az alkalmazást népszerűsítette.

A Twitter-bejegyzés után néhány órával az Apple és a Google is – ez utóbbi gyorsabban reagált – eltávolította az appot az online alkalmazásboltokból, bár meglehetősen későn: nagyjából 100 és 500 ezer köré tehető a letöltések száma mindkét platformon. A magyar App Store-ban szerencsére nem vált ennyire népszerűvé az alkalmazás, a legjobb toplistás eredménye 19. helyezés volt a közösségi alkalmazások körében, és 267. az összes ingyenes app között november 8-án.

Ha te is azok között vagy, akik letöltötték az appot és megadták benne az Instagram-fiókjuk belépési adatait, ne habozz, azonnal töröld az InstaAgentet és változtasd meg az Instagram-jelszavadat, valamint az összes olyan helyen a jelszavaid, ahol esetleg ugyanezt használtad! Csak remélni tudjuk, hogy az eset felhívja az Apple figyelmét az App Store engedélyezési folyamatában fellelhető hiányosságokra, és ezáltal a jövőben nem fordul elő hasonló fiaskó.

Forrás: The Verge, 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!