imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Intel: még ebben a hónapban javítják a processzorok sebezhetőségeit


Hivatalosan ma vette kezdetét az idei CES (Consumer Electronics Show), de már tegnap is voltak előadások. Ezek egyikén Brian Krzanich, az Intel CEO-ja beszélt az új éve elején napvilágot látott Meltdown és Spectre sebezhetőségekről, ezek javításáról.

Kezdetét vette az Intel Canossa-járása, most Brian Krzanich vezérigazgatón volt a sor, hogy hamut szórjon a fejére. A CES-en tartott előadását rögtön egy ígérettel kezdte: a gyártókkal együttműködve az elmúlt 5 évben gyártott Intel processzorok 90%-ára egy héten belül, a fennmaradó 10%-ra pedig január végiég legkésőbb kiadják a Meltdown és a Spectre sebezhetőségek első körös javítását.

Minket ez már kevésbé érint, hiszen az Apple a Meltdown problémára már az iOS 11.2, a macOS 10.13.2, és a tvOS 11.2-vel kiadott javítást. Tegnap pedig az iOS 11.2.2 és a macOS High Sierra 10.13.2 kiegészítő frissítése vette fel a kesztyűt Spectre ellen. Egyszóval a sürgető vészhelyzet már elhárult, bár a sebezhetőségek teljes körű elhárítása minden bizonnyal nagyobb feladat lesz.

Ezen a ponton hívnánk fel Windows-os olvasóink figyelmét, hogyha esetleg nem értesültek volna róla,

a Microsoft hibajavításával egyelőre érdemes vigyázni.

Kiderült ugyanis, hogy a KB4056892 számú Security Update bizonyos AMD-s PC-ken bootloophoz vezetett. Egyeseknek még újratelepítés után sem oldódott meg a probléma, mások pedig arra panaszkodtak, hogy a sikeres újratelepítés után a rendszer egyből letöltötte és telepítette a hibás csomagot. A Microsoft egyelőre nem kommentálta az eseményeket, az érintettek ebben a 16 oldalasra hízott fórumonbeszélgetésben ötletelnek a megoldásokról.

Na de, visszatérve Krzanich előadásához: a CEO beszélt a várható teljesítménycsökkenésekről is. Azt állította, hogy a lassulás mértéke nagymértékben függ a “munkaterheléstől”. Bizonyos igények mellett érezhetőbb lesz a visszaesés (gondolom itt a bitcoinbányászásra és hasonlókra gondolt), más esetben pedig jóformán észrevétlen. Természetesen az iparral közös erővel igyekeznek majd minimalizálni a negatív hatások mértékét. Végül pedig hozzátette, hogy továbbra sem tudni olyan felhasználókról, akik károsultak a sebezhetőség miatt.

Brian Krzanichnak egyébként nem csak a Spectre és a Meltdown miatt fájhat a feje. A Business Insider tudomása szerint a bölcs vezérigazgató tavaly óta olyan ütemben adja el a részvényeit, mintha nem lenne holnap. Felmerül tehát a gyanú, hogy Krzanich pontosan tudta, mekkora botrány fog robbanni, és még a részvények bedőlése előtt meg ki akarta venni a pénzét a vállalatból. Ha kiderül, hogy tényleg így volt, akkor belső kereskedés vádjával elég komoly bűncselekményért kellene felelősséget vállania.

Brian Krzanich

Márpedig az nem enyhíti a sejtést, hogy Krzanich 24 millió dollárnyi részvényéből mindössze 250 ezer maradt tulajdonában. Pont annyi, amennyit vezérigazgatói szerződése értelmében kötelessége megtartani. Felettébb érdekes.

Forrás: The Verge, Business Insider, Register

A mostani történet kirobbanásáról ebben a cikkünkben olvashattok.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!