imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Intel processzorok helyett saját chipeket tervez majd az Apple


Mark Gurman, a Bloomberg Apple-felelős újságírója szerint 2020-tól a cég jelentős lépésre szánja el magát, és száműzi az Intel processzorokat bizonyos termékeiből. Helyette jöhetnek a saját chipek, aminek nagyon kedvező hatásai lehetnek az ököszisztémára.

Nevüket a névtelenség homályába burkoló források meglehetősen érdekes információkat osztottak meg az Apple állítólagos terveiről a Bloomberggel. Ha hinni lehet az általában megbízható forrásokkal rendelkező Gurmannak, az Apple Kalamata kódnéven már megkezdte az utóbbi időszak legnagyobb Maceket érintő változásának előkészítését. E szerint a vállalat a 2005 óta bevált Intel processzorok helyett saját tervezésű chipekkel szerelné majd a Maceket.

A kezdeményezés egy nagyobb stratégiai váltás része lehet, amelyet elvileg már a fejesek is jóváhagytak. Ennek lényege az lenne, hogy az ökoszisztéma teljes spektrumán olyan közel érjen egymáshoz a szoftver és a hardver, amennyire az lehetséges. Ez ugyebár az iPhone-ok és iPadek esetében lényegében már megvalósult, hiszen ezekhez már most is az Apple tervezi az ARM procit. Ha a Maceknél is sikerülne az átállás, az rengeteg lehetőséget rejtene magában Cupertino számára.

Pontosabban rengeteg meglévő korlátozás alól szabadítaná fel. Kezdve azzal, hogy jelenleg teljes egészében az Intelen múlik, hogy mikor jön ki egy újabb generációs processzorcsalád. Az Apple pedig eddig szépen malmozhat magában, hiszen amíg nem történik meg az update, addig frissített Mac-kel sem érdemes előrukkolni. Ellenben, ha az ő kezükben lenne a gyeplő, csak a saját maguk által szabott határidők korlátoznák a frissítési ciklusokat.

Másfelől ezzel a lépéssel az Apple a verseny élére is törhet. Mivel nekik csak a saját igényeikre kellene így figyelni, a konkurenciánál jóval hamarabb tudnának reagálni az újdonságokra, gyorsabban implementálhatnának funkciókat és a többi. Jelenleg ugyanis az összes számottevő vetélytárs (Dell, HP, Lenovo, Asus) is az Intel megoldásaira épít, ilyenformán pedig egyenlő esélyekkel indulhatnak. Még.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes fejben tartani a korábban kiszivárgott Marzipan projektet is. Ha emlékeztek még, ez volt az a szintén Gurmantől származó infó, miszerint az Apple éppen azon dolgozik, hogy az iOS-es alkalmazások Macen is futtathatóak legyenek, és hogy létrehozzon egyfajta univerzális App Store-t. A két platform ilyen szintű közeledése pedig egy idő után megkívánja majd, hogy hardveres szintén is legyen kapcsolódás. Erre pedig kitűnő lehetőség lenne, ha az Apple maga tervezné a processzorait.

Természetesen Gurman még óvatosan fogalmaz csak az üggyel kapcsolatban. Egyrészt legkorábban is csak 2020 körülre várja az átállás első jeleit, ami szerinte több lépcsőben játszódna le. Eleinte csak bizonyos, gyengébb vasat igénylő termékkategóriák kapnák meg a saját procit (pl: MacBook, MacBook Air), és csak ha majd megszerezték a megfelelő tudást lépnének feljebb az iMac Pro, Mac Pro vonal felé. Másrészt több ízben is hangsúlyozza, hogy még bármi megtörténhet, akár az is, hogy az Apple teljesen leállítja a projektet.

Ez persze nem gátolta meg a tőzsdét abban, hogy reagáljon a hírre. Az Intel részvényárfolyama rögtön zuhant is egy laza 9,2%-ot, ami az elmúlt két év legnagyobb esése az iparágban. Persze később valamelyest normalizálódott a helyzet, de ez valószínűleg sovány vigasz a részvényeseknek. A piac reakciója egyébként teljesen érthető, az Intel éves bevételének körülbelül 5%-a származik az Apple-től.

Kíváncsian várjuk tehát a fejleményeket, ez a változás – ha megtörténik – egész biztosan érezhető lesz a felhasználók szintjén is. A projekt Marzipannról korábban még azt mondta Gurman, hogy az iOS 12, azaz az idei WWDC nagy dobás lesz. Azóta azonban az Apple hivatalosan is visszább kapcsolt egy fokozattal, hogy meg tudják őrizni a rendszerek stabilitását. Ennek pedig valószínűleg a projekt csúszása lesz az ára. Biztosat persze csak június 4-e után tudunk majd mondani.

Forrás: Bloomberg

Ha részletesebben is érdekel az univerzális App Store-os hír, van hozzá egy hosszabb lélegzetvételű cikkünk. Sőt, még koncepcióképeink is.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!