imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy magyar élsportoló és az Apple – Interjú


Kotsis Edina, az UTE Taekwondo sportolója az első olyan magyar nő, aki ebben a sportágban világbajnokságon dobogós helyezést ért el. A 24 éves sportoló már hétszer nyerte el „Az év taekwondosa” díjat és ezzel is magyar rekordot állított fel. A sok eredmény viszont nem véletlen, hiszen rengeteg felkészülés áll a sikerek mögött. Ezt mutatja az is, hogy 76 regisztrált mérkőzésből 41-et meg is nyert. De vajon mi a titka és vajon mi az a kis plusz, ami segít neki a felkészülésben?

Az elődöntőig veretlen Edina a világbajnokságon mindössze csak egy embertől tudott kikapni, Eva Calvo Gómeztől, aki jelenleg a súlycsoportjában világelső. Az elődöntő szoros volt, az első menetben az állás döntetlen volt, viszont a második menetben ellenfele jobbnak bizonyult. A világbajnokság után a cél viszont a 2016-os olimpiai kvalifikáció, ami egyfajta speciális pontrendszeren keresztül történik. A pontokat a hivatalos versenyeken lehet megszerezni, és a megszerzett pontok alapján épül fel a világrangsor. A világrangsor első hat helyezettje biztosan ott lesz az olimpián, a többiek pedig egy kontinentális versenyen kapnak lehetőséget, így még 2 ember csatlakozhat az olimpiai versenyzők közé. Edina jelenleg az első 15 között van, itt viszont már csak egy-két pont dönt az első hat közé kerülésről.

Mikor kezdtél el taekwondozni és mennyi idő kellett, hogy sikereket érjél el?

1997-ben – 7 évesen – kezdtem el a sportot és rögtön rá egy évre már indultam is egy országos bajnokságon. Minden erőmet beletettem a készülésbe és mindenáron győzni akartam. Az elszántságnak meg is lett a gyümölcse, hiszen a korcsoportomba aranyérmet sikerült elhoznom. Ez volt az első nagyobb sikerem, és óriási motivációt adott a későbbiekhez.

21666_1092307997465484_3619027596887221870_n
Milyen gyakran van egy élsportolónak edzése? Milyen edzéseid vannak?

Napi két edzésem van hétfőtől péntekig, vasárnap pedig a válogatottal edzünk. A szombat szerencsére megmarad pihenőnapnak. De van olyan is, amikor az egész hétvégém elmegy, ha éppen verseny van. Például a világbajnokság előtt öt versenyen voltam, hogy biztos felkészült legyek. Persze azért a siker sem maradt el, hiszem három versenyről is éremmel távoztam. Ugyanakkor éppen ezért nincsen túl sok szabadidőm. Az edzések és a versenyre való készülések nagyon elviszik az ember idejét. Amikor erre ráeszméltem, akkor jöttek képbe az Apple termékei.

1002551_10201021998248706_816791355_n
Látom sok Apple terméked van; melyik volt az első?

Egy iPod shuffle 2G még a megjelenésekor 2007-ben. Igazából nagyon nem lehet róla mit mondani, egyszerűen csak jó szolgálatot tett. Az iPhone 3GS megjelenésekor nagyon megtetszett és egyből vettem is egyet magamnak. Azóta csak Apple telefonokat használok és egyszerűen nem is tudnék mást használni már. Jelenleg egy aranyszínű 5S boldog gazdája vagyok, amelyet egy iPad mini 2G egészít ki. A kettőt együtt nagyon jól tudom használni, és rengeteg időt spórolnak meg. Mára már nem is használok laptopot egyáltalán, mivel mindent el tudok intézni a két készülék segítségével. Leülni, bekapcsolni, megvárni még a program elindul – nagyon sok idő. Sokkal gyorsabb, hogy két érintéssel megcsinálom azt, amit szeretnék.

11008495_10205217714979002_8708252157043302770_n
Miben segítenek az Apple termékek az edzésben és az edzésen kívűl?

Hát, igazából mindenben. Kezdjük ott, hogy mindent, ami a versenyekhez kell ezeken az eszközökön készítem elő. Papírok, nyomtatás, innen nézem ki az adataim. Gyakran a jelentkezés folyamatát is iPadről indítom. Azt már talán nem is kell mondanom, hogy az iPhone-nal futok. Elindítom a zenét, felcsatolom a karpánt-tokot és indulhat is a futás. Igazából alkalmazást nem használok, mert nagyjából szoktam érezni, hogy milyen a teljesítményem. Viszont a versenyeket mindig beírom a naptárba, ahogy az edzéseket is. Ha pedig valami nem szokványos edzésem van, akkor azt felírom emlékeztetőbe. Igazából a legfontosabb alkalmazás a sporthoz, amit iPhone és iPad készülékekről egyaránt használok, az az Adams.

243243_2013020121706_548863_o
Mire használod az Adamst?

Az Adams a Nemzetközi Anti-Dopping Szervezet hivatalos alkalmazása. A lényege tulajdonképpen, hogy mindennap megadok egy egy órás időtartamot, hogy hol vagyok. Ez egyfajta előírás, mert ebben az egy órában az év bármelyik napjában jöhetnek ellenőrizni a szervezettől, hogy nem-e szedek bármi olyan szert, ami tiltott. Az alkalmazáson keresztül ezeket az időpontokat sokkal egyszerűbb szerkeszteni, mint a weboldalon és nem kell hozzá semmi, csak a készülékem. A legjobb funkciója pedig, hogy szól egy 15 perccel a megadott időintervallum előtt, hogy ott vagyok-e, ahol kéne lennem. Ez nagyon hasznos, mert hajlamos vagyok elfelejteni, hogy mit is írtam be.

edina1
Hallottál már-e az Apple Watch-ról? Ha igen, mint sportoló látod-e értelmét a terméknek?

Igen, hallottam már róla. Amikor először láttam, akkor nagyon lázba hozott, de nem gondoltam bele, hogy ezzel az edzéseimet is ki tudnám egészíteni. Akkor arra gondoltam, hogy személyes célokra nagyon jó lehet és teljes mértékig hasznos. Igazából csak most, hogy így említed gondoltam bele, hogy nagyon jó lehet az edzéshez is, bár nem mindig tudnám használni. Alapvetően kétféle edzésem van: kondicionáló és koordinációs. Ezek mellé jönnek a sprintek, ugrálások, súlyzózás és azok amiket az edzések mellett csinálok. Futáshoz például nagyon hasznos lenne tudni, mennyi épp a pulzusom. Mivel hallottam, hogy megbízható, ezért szívesen használnám a teljesítményem figyelésére is. De persze nem csak a futáshoz jönne jól egy ilyen sportkiegészítő. Tulajdonképpen az összes erőléti edzéshez is nagyon jó lenne. Egyedül a koordinációs edzéseken nem tudnám használni, ahol technikákat tanulok, kesztyűzünk és minden olyat csinálunk, ami a technikám javulását eredményezné. Ettől függetlenül biztosan sokat használnám.

10801559_976793199016965_2858189231270498951_n
Tényleg, mennyi támogatást kaptok ti taekwondosok?

Hát nem annyit, amennyit kéne. Gyakran saját pénzből kell finanszírozni dolgokat. A MOB pedig nem lát bennünk annyi lehetőséget, mint amennyi van bennünk. A 2000. évi Sydneyben például ötödik helyezettünk is volt az Olimpián, úgy hogy tényleg alig foglalkozott vele bárki is.  A Nemzetközi Taekwondo Szövetség az egyik legnagyobb a világon. Sikereket is érünk el, ennek ellenére jobb lenne, ha kicsit elterjedtebb lenne az emberek tudatában ez a sport. Mindenesetre reméljük, hogy idővel  megoldódnak ezek a kérdések és lesz akkora presztízse a sportnak, hogy belássa a MOB és mindenki más is, hogy érdemes ebbe a sportba invesztálni.

Összefoglalva igazából, nagyon sok lehetőség van a magyar sportolókban még, és érdemes kicsit nyitottabb szemmel járni, hogy lássuk a magyar sikereket. A másik tapasztalat, amit az interjú során szereztem, hogy az Apple termékek miként segítik a sportolókat. Kívánjunk sok sikert Kotsis Edinának a későbbiekhez is, szurkoljunk, hogy olimpikonként kint legyen a 2016-os olimpián, és ha az megvan, akkor drukkoljunk, hogy ott is sikereket érjen el, természetesen magyar színekben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!