imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Interjú: Nold Technologies – okosotthont mindenkinek


Mindig örülünk, amikor olyan magyar cégekről, vállalkozásokról hallunk, amelyek innovatív technológiai megoldásaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az olyan, elvont fogalmak, mint az okosotthon nekünk, a felhasználóknak is a mindennapjaink részévé válhassanak. Ilyen a Nold Technologies Kft. is, akikkel készítettünk egy interjút is. Ezt közöljük most.

Röviden összefoglalva: kik vagytok, mivel foglalkoztok?

2016 júniusában, Nold Technologies néven alapítottuk a céget azzal a céllal, hogy okos otthon eszközöket fejlesszünk a fogyasztói piac számára. Olyan innovatív technológiai megoldásokat kínálunk, amelyek segítségével képesek a hétköznapi felhasználók is felépíteni a saját okos otthonukat.

A fejlesztéseink során a Bluetooth Smart technológiát integráljuk annak érdekében, hogy felhasználóbarát okos eszközöket hozzunk létre a mindennapi igények kiszolgálására. A termékcsalád első eleme a Nold Open, amely egy mobiltelefonos garázsajtó-/kapuvezérlő eszköz, valamint az ehhez kapcsolódó Nold Cloud felhőalapú kulcsmegosztó rendszer.

Mik a termék felhasználási lehetőségei?

Bármely elektromos zárszerkezetbe integrálható

Mind a lakossági, mind az üzleti szféra számára kínálunk megoldást. Tekintve, hogy a Nold Open bármely elektromos zárszerkezetbe integrálható, ezáltal csatlakoztathatjuk garázsajtó- vagy kapuvezérlőhöz, sorompóhoz, elektromos parkolóőrhöz vagy akár mágneskártyás, kódzáras ajtókhoz is.

Milyen technológiát használ az eszköz?

A Bluetooth vezetéknélküli technológia legfejlettebb verzióját, a Bluetooth Smart (vagy Bluetooth Low Energy néven is ismert) technológiát. Ez egy rövid hatósugarú technológia, amely lehetővé teszi a kábel nélküli kommunikációt digitális eszközök között. Rendkívül energiahatékony és felhasználóbarát technológia, ami kimondottan az IoT (Internet of Things) eszközökre lett tervezve.

Mivel jobb a Bluetooth, mint a WiFi, miért erre esett a választásotok?

Mind a beállítással, eszközpárosítással, mind pedig a biztonsággal kapcsolatos elvárásokkal szemben a Bluetooth sokkal előnyösebb megoldásnak bizonyult. Minden mobilban megtalálható ez a chip, nem kell külön routert vásárolnunk, valamint offline is működik.

Hogyan merült fel az ötlet, hogy ilyen terméket készítsetek?

Vezető fejlesztő kollégánk (CTO-nk) kimondottan Bluetooth technológiával kezdett foglalkozni sok-sok évvel ezelőtt, és ezen a területen szerzett komoly tapasztalatot. Hozzá kell tenni, hogy ez a technológia az elmúlt időszakban ugrásszerűen fejlődött, ezáltal alkalmassá vált a különböző háztartási eszközök mobiltelefonnal történő működtetésére.
Úgy érezzük, az okosotthon rendszerek még gyerekcipőben járnak és rendkívül sok üzleti lehetőség van e téren. Termékskálánkat úgy szeretnénk felépíteni, mintha kívülről befelé haladnánk egy okosotthonba.

A Nold Open fejlesztésének ötlete onnan jött, hogy szerettünk volna létrehozni egy univerzális vezérlő eszközt, amely képes mobilon keresztül kapcsolódni bármilyen zárszerkezethez, és ezáltal nem csak a nyitást oldja meg, hanem a kulcsmegosztás folyamatát is leegyszerűsíti.

Hogyan kell elképzelni a fejlesztés folyamatát?

Állandó monitorozásra van szükség , hogy kiszűrjük a legapróbb hibákat is.

Első lépésben az alapötleteket dolgozzuk ki (klasszikus brainstorming fázis). Ezután kezdődik a technológiai lehetőségek feltérképezése, majd a hardverfejlesztés. Ezen a ponton kapcsolódnak be a szoftverfejlesztő kollégák (funkciók, megjelenési felület kidolgozása). A fejlesztés visszatérő lépése a tesztelés, amelyre nagy figyelmet fordítunk. Állandó monitorozásra van szükség ahhoz, hogy kiszűrjük a legapróbb hibákat is, és tökéletesítsük az applikációkat.

Ezalatt formatervező kollégánk a design tervek elkészítésével foglalkozik, majd az ő tervei alapján véglegesítjük a csomagolást (a dobozt és a benne található használati útmutatót).

Ezzel párhuzamosan történik a marketinghez és értékesítéshez kapcsolódó feladatok ellátása: célpiac és alkalmazási területek vizsgálata, felhasználói igények feltérképezése, brand guideline kialakítása, promóciós anyagok megtervezése, kommunikációs és értékesítési csatornák kialakítása, stb.

Mi az, amit a ti eszközötök tud, de a többi nem; mi a hozzá adott érték?

A Nold applikációinak különlegessége a mögöttük álló kulcsmegosztó rendszer, amely korlátlan számú felhasználó és eszköz kezelésére alkalmas. Különböző típusú hozzáférést oszthat meg a főfelhasználó vendégeivel: korlátlan, időkorlátos, illetve ismétlődő kulcsokat oszthat ki. Természetesen nemcsak megosztani, de vissza is lehet vonni a hozzáférést a meghívott vendégtől. A Nold Cloud felületén nyomon követető, hogy ki mikor használta az adott kulcsot. Akár valós idejű értesítést is kérhet a tulajdonos.

Hardver oldalról megközelítve, széleskörű felhasználása van az eszköznek, hiszen a korábban említett zártípusok bármelyikébe beszerelhető. Az eszköz két kimenettel és két bemenettel rendelkezik, ami szintén növeli a felhasználási lehetőségeket. Csatlakoztathatunk hozzá riasztóberendezést, nyitásérzékelőt, öntözőrendszert, valamint alkalmas a világítás vagy az áramellátás ki-be kapcsolására is. Továbbá kétfajta üzemmóddal működtethető: kapcsoló, illetve impulzus üzemmódot is beállíthatunk.

Magánszemélyeknek is ajánljátok, vagy inkább cégeknek?

A széleskörű kompatibilitás miatt lakossági és üzleti felhasználásra is egyaránt ajánljuk. Egyre több felhasználó keres meg minket, hogy a Nold Opent és a hozzá kapcsolódó Nold Cloud alkalmazást üzleti célra használja. Pl.: vendéglátás területén szállásadók (apartmanok, AirBnB lakások), garázskiadással foglalkozó cégek, irodaházak beléptetését kezelő cégek, társasházak közös képviseletét ellátó cégek, stb.

Különösebb tudás nélkül is beszerelhető az eszköz, vagy feltétlen szerelőt kell hívni?

Igyekeztünk úgy összeállítani a terméket, hogy minimális műszaki tudással is beszerelhető legyen. Weboldalunkon található egy adatbázis, ami tartalmazza a legismertebb kapunyitó modellek bekötési rajzát, ezek alapján könnyedén csatlakoztatható a Nold készülék.

Természetesen bármikor szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre: chaten, e-mailben és telefonon is elérhetőek vagyunk. Igény esetén tudunk ajánlani szerelő kollégát, aki elvégzi a szükséges bekötéseket, beállításokat.

A felokosított zárak működőképesek maradnak eredeti formájukban is?

Igen. Egyik előnye a megoldásunknak, hogy az adott elektromos zár a Nold beszerelése után is működtethető hagyományos eszközökkel, mint például távirányító, mágneskártya, vagy éppen manuális kulcs. Szerettünk volna azokra a felhasználókra is gondolni, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, vagy nem annyira nyitottak a technológiai újításokra.

Mi van akkor, ha a betörő szétszereli?

A zár fizikai eltávolítása ellen sajnos nincs megoldás, viszont megnyugtatásul a riasztóberendezés működésbe fog lépni, ahogy feltöri egy illetéktelen személy.

Milyen irányba terveztek továbbhaladni a fejlesztésekkel?

Akik nyomon követték az Indiegogo kampányunkat korábban, azok tudhatják, hogy készülünk a Nold Open HomeKit kompatibilis verziójával is. Szeretnénk az Apple tanúsítványát megszerezni, és hivatalos Homekit-es termékgyártóvá válni, ez azonban több hónapos folyamat. Célunk az, hogy minél előbb megkapjuk az engedélyeket, és mi legyünk az elsők, akik piacra dobják a Homekites garázs/kapunyitót.

Fejlesztési tervünk következő eleme az úgynevezett Gateway, ami lehetőséget biztosít az eszközök távoli vezérlésére is. Úgy gondoljuk, ezzel nemcsak a felhasználóinknak kedvezünk, hanem tovább javíthatjuk a pozíciónkat a konkurens termékekkel szemben.

Mindemellett dolgozunk további okosotthon eszközök fejlesztésén, amiről még nem szeretnénk többet elárulni (nevet).

Hogyan néz ki egy ilyen eszköz HomeKit kompatibilitásának megszerzése, mennyire szigorú az Apple?

A procedúra elég bonyolult, hiszen a termékfejlesztés teljes folyamatát megvizsgálják, ellenőrzik. A gyártástól kezdve egészen a csomagolásig szigorú előírásoknak kell megfelelni. Bízunk abban, hogy hamarosan pozitív választ kapunk, és zöld utat kap a termék gyártására!

Ha érdekel az eszköz, vagy többet szeretnél megtudni a cégről, nézz szét a weboldalukon. Kérdéseidet egyenesen nekik is felteheted, csak írj a weboldalon található chatablakba, rövid időn belül választ fogsz kapni a kérdéseidre.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!