imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 10: gyári alkalmazások törlése


Ahogyan az várható volt, az Apple tegnap este bemutatta az iOS 10-et, melyet ősztől telepíthetünk majd az iPhone-jainkra. A fejlesztők azonban már most letölthetik az első bétaverziót, melyben olyan újdonságokat is felfedeztek, ami nem szerepelt a keynote 10 pontjában. Az egyik ilyen a gyári alkalmazások törlése.

Elég régóta hallani panaszokat egyes felhasználóktól, hogy miért pakolja tele az Apple az iPhone-ot olyan alkalmazásokkal, melyeket soha nem használunk – ha pedig már telepakolja, akkor miért nem lehet letörölni ezeket. Nos, számukra van egy nagyon jó hírünk: az iOS 10 első bétájában majdnem az összes gyári alkalmazást kedvünkre törölhetjük majd az iPhone-unkról vagy iPadünkről. Kérdés, hogy ez a lehetőség megmarad-e a szeptemberben érkező végleges verzióban (talán még az Apple sem döntötte el, ezért is nem beszéltek róla), de reménykedjünk a legjobbakban.

Kép forrása: AppleInsider
Kép forrása: AppleInsider

A gyári alkalmazások törlése ugyanúgy működik, mint a külső fejlesztésű appok eltávolítása: hosszan nyomva tartjuk valamelyik ikont a kezdőképernyőn, majd a kis megjelenő x-re koppintunk. A legtöbb esetben ilyenkor a rendszer figyelmeztet, hogy milyen következményekkel jár az adott alkalmazás törlése: a Mail esetén elveszítjük az üzeneteket (ha azok nincsenek meg a szerveren vagy iCloudban is), az Apple Watch app törléséhez pedig először le kell párosítani az órát az iPhone-unkról.

Az Apple kirakott egy információs oldalt a fejlesztőknek, itt az alábbi alkalmazásokat sorolják fel, melyek törölhetők a készülékről: Számológép, Naptár, Iránytű, Kontaktok (a Telefon appban megmaradnak a kontaktjaink), Barátok, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Térképek, Zene (ilyenkor CarPlay-jel sem működik majd), News (egy későbbi bétától törölhető), Jegyzetek, Podcastok, Emlékeztetők, Részvények, Tippek, Videók, Hangjegyzetek, Watch, Időjárás.

iOS 10 gyári appok törlése

Nem csalás, nem ámítás, ez összesen 22 alkalmazás, köztük olyan alapvető appokkal, mint a Mail, az Időjárás vagy a Számológép. Mi történik, ha töröljük ezeket? A Mail esetében például eltűnik a megosztás menüből a küldés e-mailben, az Időjárással az Értesítési központból is eltűnik az időjárás widgete, a Számológép törlésével a Vezérlőközpont számológép ikonjának is búcsút inthetünk. Ha mégis meggondolnánk magunkat, akkor az App Store-ból tölthetjük le újra a korábban eltávolított appokat, ezzel természetesen a rendszerszintű funkciókat is visszakapjuk. Egyelőre csak trükközéssel lehet kinyerni az App Store-ból az alkalmazásokat, de valóban fent vannak, képekkel és leírással:

iOS 10 gyári appok törlése

Kérdés, hogy ez előre vetíti-e azt, hogy a későbbiekben akár testre szabhatjuk a különböző feladatokra alapértelmezett alkalmazásokat, például hogy ne a Mailt használjuk mint beépített e-mail kliens. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem, legalábbis az app eltávolítása után a rendszer szól, ha egy olyan funkciót akarunk elérni, amihez korábban a Mailt használta:

Kép forrása: The Verge
Kép forrása: The Verge

Ha ez a lehetőség végleges verzióban is benne lesz, egészen biztosan én is törlök pár gyári alkalmazást a telefonomról. Sokan például a Részvényeket hozzák fel első példának, de azt pont gyakran használom devizaárfolyamok figyelésére, viszont például a Tippeknek vagy a Videóknak örömmel intek búcsút. Összeállítottunk egy kis szavazást is:

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!