imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 10: RAW fotózás


A lufikon és lézershown kívül az iOS 10 esetében a „motorháztető alatt” is rengeteg újdonságot vezetett be az Apple. Az egyik ilyen, hogy mostantól RAW formátumban is fotózhatunk az iPhone-unkkal. De hogyan?

Az iOS 10 gyárilag támogatja a RAW formátumú képek kezelését. Ez a legtöbb felhasználónak valószínűleg nem dobogtatja meg a szívét, talán nem is hallottak a RAW-ról. Foglaljuk össze ezért gyorsan mit is jelent ez! Az iPhone alapesetben jpg formátumú képeket készít. Ez egy tömörített képet jelent, vagyis nem tartalmazza a képalkotó szenzor által begyűjtött összes információt – cserébe a szoftver néhány képjavító eljárással már kezeli a fotókat.

A RAW ezzel szemben egy tömörítetlen formátum, ami az érzékelő által begyűjtött nyers adatokat tartalmazza. Ennek köszönhetően az elkészült képek sokkal több információt tartalmaznak, annak ellenére, hogy első ránézésre rosszabb minőségűnek, vagy kevésbé színesnek tűnnek. Viszont a megfelelő képszerkesztő szoftverekkel (pl. Adobe Lightroom) az egyszerű jpg-be fotózott képeknél sokkal jobb eredményeket csalogathatunk elő a RAW fotókból – ezért is használja ezt a formátumot mindenki, aki kicsit jobban érdeklődik a fotózás iránt.

iPhone 7 Plus

Az iOS 10 RAW-támogatása azonban nem azt jelenti, hogy a gyári kamera alkalmazással ebben a formátumban lőhetünk képeket, még a beállításokban sem kapcsolhatjuk be a funkciót. Viszont a külső fejlesztők számára elérhető a RAW-fotózás, így jó néhányan már éltek is a lehetőséggel, és egy frissítéssel beletették az alkalmazásukba a támogatást. Melyek ezek?

Nekem a kedvencem a nemes egyszerűséggel Manual névre keresztelt app, írtam is róla annak idején itt az iMagazinon, amikor a manuális beállítások kerültek bele az iOS 8-ba. Ebben a jobb alsó sarokban található fogaskerék ikonra koppintva tudjuk beállítani a RAW fotózást, az elkészült képeket a gyári Fotók alkalmazásban találjuk, innen DNG formátumban oszthatjuk meg őket, vagy másolhatjuk át a számítógépünkre. A jól bejáratott fotós appok közül a ProCam és az Adobe Lightroom már biztosan támogatja a formátumot, és valószínűleg előbb-utóbb minden alkalmazást felkészítenek a fejlesztők.

Az elkészült RAW képeket az iPhone-on is szerkeszthetjük, akár a gyári Fotók appban is, de ebben az esetben valószínűleg jobban járunk egy asztali gépekre írt célszoftverrel, például a Lightroommal (vagy ha valaki ragaszkodik még hozzá, akkor a megboldogult Aperture-rel). Hátrányok? Igazából egy van: a fájlméret. Mivel tömörítetlen formátumról van szó, sokkal több helyet foglalnak a fotók, a jól megszokott 2 MB körüli képméret akár 12-16 MB-osra is meghízhat, szóval 16 GB-os iPhone-ok estében meglehetősen felejtős az újdonság.

Érdemes figyelembe venni, hogy RAW-támogatás ugyan az iOS 10 része, de csak az újabb iPhone-modelleken érhető el: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 és iPhone 7 Plus.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!