imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 12: NFC segítségével nyithatjuk majd az ajtókat


A The Informationnak nyilatkozó névtelen források szerint az Apple jövő hónapban alaposan felokosítja az iPhone-okban rejlő NFC chipeket, hogy azok képesek legyen biztonsági beléptetőkártyaként funkcionálni, vagy épp ajtókat tudjunk velük kinyitni.

Az NFC (near-field communication) chipek már nem igazán számítanak újdonságnak. Az Apple telefonjaiba az iPhone 6-tal érkezett meg a kommunikációs technológia, de más gyártóknál eddigre már évek óta ismert és valamennyire használt is volt. A bevezetéskor persze nagyon örültünk, magunk elé vizionálva a kiaknázható lehetőségek sorát, aztán a dologból valahogy nem lett semmi. Itthon legalábbis biztosan nem.

Az Apple Pay-en kívül ugyanis így hirtelen nem is nagyon tudnék más olyan funkciót vagy szolgáltatást felsorolni, amelyik kihasználja a chip erejét. Az Apple külső alkalmazásoknak nem enged hozzáférést az alkatrészhez, így például a különböző NFC-tagek által kiváltott automatizálásokra, fájlküldésre, stb. nincs lehetőség. Van tehát egy alapvetően elég sok mindenre képes chip a telefonjainkban, aminek semmi, vagy szinte semmi hasznát nem vesszük a hétköznapokban.

Úgy tűnik, az Apple belátta, ezen változtatni kell.

Szép is volna, ha lenne itthon.

Ha helyesek a The Information információi (nomen est omen), akkor a „jövő hónapban“ (ami minden bizonnyal a június 4-i WWDC-t és az iOS 12-t takarja) az Apple rendszerszinten elkezd foglalkozni a chipek képességeivel, integrálva az iOS-be egy csomó olyan funkciót, ami végre értemet is ad a technológiának.

A near-field communication-t, azaz NFC-t érintő változtatások, amelyek bejelentése a következő hónapra várhatók, kövezhetik ki az utat az emberek számára, akik az iPhonejukat különböző érzékeny, biztonságot igénylő interakciókra használnák, mint például a tömegközlekedési díjak megfizetése, autók ajtajának kinyitása, vagy akár a személyazonosság igazolása.

Az Apple új, cupertinói kampuszán az alkalmazottak már az iPhone-jaik segítségével jutnak be épületekbe, irodákba, azt sejtetve ezzel, hogy a technológiát ott fejlesztették ki – árulták el a témában jártas forrásaink.

Az olvasottak alapján tehát első körben a hangsúly a különböző beléptetési, biztonsági funkciókon lesz – egyfajta könnyen programozható, modern mágneskártyává alakítva az iPhone-t. Mondanom sem kell, hogy ezt a funkciót hotelek és különböző vállalatok, irodák milyen jól tudnák hasznosítani.

A teljesség jegyében ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy személy szerint még életemben nem hallottam az The Informationról, így arról sincs tudomásunk, hogy mennyire megbízhatóak az értesüléseik. Úgy tűnik, az NFC lehet a lap specialitása, hiszen már 4 évvel ezelőtt is arról írtak, hogy az Apple, a kampusz biztonsági rendszereit üzemeltető HID Globallal közösen kezdett el dolgozni az NFC chipekben rejlő lehetőségek kiaknázásán.

Egy csepp szkepticizmust tehát érdemes a hír mellé adagolni, de szerencsére már nincs messze az igazság órája sem, június 4-én kiderül minden.

Forrás: MacRumors, The Information

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!