imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iOS 13 – a Fotók és a Kamera alkalmazás újdonságai


Az új iOS 13 rendszer érkezésével egyidejűleg az Apple számos iPhone kamera és fotók alkalmazással újítást is bejelentett. Nézzük meg ezeket kicsit közelebbről.

A cég már a WWDC színpadán is bemutatott párat az újdonságok közül. Az új iOS 13 rendszer olyan fontos változásokat fog elhozni, mint például a fotók és videók új struktúrája a natív Fotók alkalmazásban.

A fókusz természetesen azon lesz, hogy a duplikált és felesleges tartalmakat könnyedén el tudd távolítani, helyettük pedig a legjobb műveidre tudj koncentrálni – mindezt a gépi tanulás segítségével. A szerkesztőfelületet is teljesen átszabták és olyan eszközök állnak majd a rendelkezésedre, amik eddig még soha. Többek között portré megvilágítási mód is kapott egy új effektet, illetve kisebb finomhangolásokra is számítani lehet.

Fotók szerkesztése

Az iOS 13 tartalmazza az összes eddigi beállítást, mint például a fényerő, kiemelések, kontraszt, szaturáció, auto-tune, ráadásként pedig hat új funkcióval is bővülni fog a lista. Az új beállítási lehetőségek között megtalálható lesz a vibráló színek, fehéregyensúly, balansz, élesítés, vignetták és zajcsökkentés.

A beállítási lehetőségeket ezentúl ikonok formájában kapod, hogy rögtön mindegyiket előnézetben tudd megtekinteni. Minden egyes paramétert tap and drag (koppintás és húzás) módszerrel tudod majd alkalmazni. Ha szerkesztési módra váltasz minden beállítási opció megjelenik a beállítás konkrét értékével, szóval láthatod, hogy például egy filter alkalmazásánál melyik beállítás értékeit növelte vagy csökkentette a rendszer.

De mit csinálnak valójában az említett új funkciók? A vibáráló színek opcióval anélkül változtathatsz a kép színén, hogy a képen szereplők bőrének színét és a szaturációt változtatnád. A vignettával elmosódó keretet adhatsz a képeknek további opciók használatával. Az élesítéssel definiálhatod a körvonalakat és természetesen a kép élességét. A fehéregyensúly használatával beállíthatod az adott kép melegségét (meleg és hideg árnyalatokkal egyaránt), illetve színezheted is őket (a zöldtől a magentáig). Végezetül pedig a zajcsökkentéssel pedig eltűntetheted a nem kívánt szemcséket a képedről.

A hat új beállítási lehetőségen kívül egyéb automatikus finomhangolásokkal is találkozhatunk, szóval mostantól az élesítés és a körbevágás is automatikusan zajlik majd. Annak érdekében, hogy a szerkesztés még hatékonyabban és egyszerűben mehessen most már manuális közelítési opció is elérhető lesz szerkesztés közben, hogy azt az adott területet tudd szerkeszteni a fotón, amelyik mondjuk kevésbé tetszik.

Videók szerkesztése

Videófronton is számost újítást hozott a rendszer. Itt olyan új szerkesztési eszközökről van szó, melyek hasonló funkciókat nyújtanak mint bármelyik harmadik féltől származó app. Az iOS beépített videó funkciói eddig eléggé korlátozottak voltak, de az iOS 13 érkezésével most már filtereket is tehetsz a videókra, beállíthatod az exponálást, fényerőt, élességet, kiemeléseket, árnyékokat, vignettát, hőmérsékletet és számos más opciót is – nagyjából pont azokat, amik a fotószerkesztésnél állnak rendelkezésedre.

Ráadásként most már el is forgathatod a videókat. Most már az összes iPhone-nal készült videóformátumot szerkesztheted, beleértve a 4K 60 fps és a slo-mo 1080p 240 fps videókat is. Továbbá mostantól kezdve bármilyen szerkesztési mozzanatot visszavonhatsz és visszakaphatod az eredeti videót is.

Böngészés a fotók között

Ha nem csak kirakat képek fotózására használod az iPhone-od kameráját, hanem mondjuk számlák vagy egyéb dokumentumok fotózására is, biztosan tudod milyen hamar meg tud telni az a bizonyos tárhely. Az iOS 13-ban az Apple erre is megoldást kínál, hiszen automatikusan kitörölheted a duplikált tartalmakat.

Ennek működését a teljesen új Fotók tabban tekintheted meg. Az összes új fotód és videód mostantól kezdve sokkal könnyebben átlátható lesz a különböző méretű thumbnaileknek köszönhetően. Minen megtalálasz az összes fotók menüben, amit különböző napi nézetekre bonthatsz, de van lehetőség havi és éves felvontásra is. A preview-k szerencsére sokkal nagyobbak lesznek, így könnyebben tudsz majd keresgélni a fotók között.

A Fotók alkalmazás mostantól kezdve mesterséges intelligenciát használ ahhoz, hogy megtalálja a fotód legjobb részét az előnézetben, ami azt jelenti, hogy mikor rákoppintasz az adott képre az egész fotó jelenik meg előtted. Minden előnézetben válthatsz napi nézetről összes fotó nézetre. Az éves nézetnél csak azok a képek jelennek meg, amik évekre visszamenőleg pont az adott napon vagy környékén készültek. A videókat is könnyebben meg lehet majd tekinteni, az automatikusan lejátszódó thumbnaileknek köszönhetően. Miközben görgetsz, az összes élő fotót és videót elkezdi lejátszani a rendszer és az egész könyvtárad életre kel. Továbbá a képernyőfelvételek is kapnak majd egy saját okosmappát.

Mindent egybevetve, elmondhatjuk, hogy a megújult Fotók alkalmazás teljeskörű felszerelést kapott és nagyjából ugyanazok az eszközök állnak majd a rendelkezésedre a a fotók és a videók szerkesztésénél is, ezátal pedig szinte feleslegessé válik a harmadik féltől származó alkalmazások használata. Természetesen ha szakmabeli biztos megvannak a személyes kedvenceid, de azért egy próbát mindenképp megér majd az új rendszer használata.

Új kamerafunkciók

A kamera alkalmazás egyik legjelentősebb újítása az új portré megvilágítási mód, fantázianevén High-Key Mono. A funkció használatával rendkívül szép, klasszikus hatást tudsz kelteni ha mondjuk az alany fehér háttér előtt áll. Előbb említett megvilágítási mód elsődleges célja, hogy a stúdiók világát hozza el a felhasználók számára. Az Apple pedig minden egyes portré megvilágítási effektnél lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját preferenciájuk szerint állítsák be az értékeket. Az értékek változtatásának eredménye pedig rendkívül egyeti portrék.

Az új iOS 13 már fejlesztői bétában elérhető. A nyilvános várhatóan a hónap júliusban, a hivatalos verzió pedig idén ősszel érkezik majd.

Mi már alig várjuk, hogy kipróbálhassuk a legújabb funkciókat. Na és mi a helyzet veled?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!