imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 8: Amikről nem beszéltek


Az idei WWDC konferencia elég ütősre sikeredett. Bemutatták az iOS8-at, és rengeteg új tulajdonságát megmutatták a rendszernek. Most azokat szeretném leírni nektek, amikről nem esett szó az eseményen.

Amikor feltettem az iOS8-at, mindjárt szembetűnt, hogy az “iBooks” immáron gyári alkalmazás lett. Tehát aki szeret olvasni, annak ezentúl nem kell az “App Store”-ba betérnie érte. Rögtön az iBooks-nál el is mondanám, hogy most már az alkalmazás automatikusan érzékeli, ha sötétben olvasunk, és ebben az esetben éjszakai üzemmódra vált magától.

A “Kamera” alkalmazásunk is okosodott, végre tettek bele időzítőt. Ezentúl, ha családi képet szeretnénk csinálni, már mindenki rajtalehet, ugyanis az időzítőt 3, illetve 10 másodpercre is be lehet állítani, hogy mindenkinek legyen elég ideje befutni a képbe. Szintén ide kapcsolódik az, hogy iPadeken is elérhető az új, “Time Laps” funkció. Külföldi portálokon írták, hogy a táblagépek még a panoráma képek készítésének a lehetőségét is megkapták, de nekem egy 4. generációs készülékem van, amin ezt sajnos nem tudtam tesztelni.

IMG_0023

Használat: A “Beállítások” alkalmazásban ezentúl nem csak azt nézhetjük meg, hogy meddig bírja a készülékünk, hanem százalékos lebontásban azt is láthatjuk, hogy melyik alkalmazás mennyit szívott le az “energiánkból”.

IMG_0024

Safari: Az iPhoneokból jól ismert funkció megjelent az iPad szoftverében is. A felső státuszbár, az URL sáv és a könyvjelzők is “összecsukódnak” egy sávba, amennyiben lejjebb görgetünk egy oldalon (szerintem baromi jól néz ki). Illetve, az OS X Yosemite-al debütált új “tabrendszer” is belekerült az iPadekbe, és mostantól a desktop felületet is kérhetjük a mobil oldal helyett. Továbbá beállíthatjuk azt, hogy a Safari ne a Google keresőjét használja, hanem akár a “DuckDuckGo”-t is.

IMG_0027 IMG_0025 requestdesktop

“Darkgrey” mód. Tulajdonképpen fekete-fehér lesz a rendszer. Ennek szerintem inkább szemkímélő hatása lehet, hiszen az Apple által használt kijelzők IPS panelek, ezeknél a paneleknél pedig nem számít az, hogy feketét jelenít-e meg a kijelző, vagy éppen fehéret. Fontos megjegyeznem, hogy amennyiben képernyőfotót (Home gomb + ébresztőgomb) készítünk ebben az üzemmódban, akkor a létrejött kép NEM lesz fekete-fehér. A lenti videóban ezt is meg tudjátok nézni.

Üzenetek: Jelentős változáson ment keresztül az Apple saját, üzenetküldő alkalmazása is. Lehetőségük van ezentúl a felhasználóknak arra, hogy kiválasszák, meddig tartsa meg a készülék az üzeneteinket. Ezt az intervallumot háromféleképpen állíthatjuk be (sosem, 30 nap múlva és egy év múlva). Másik újdonság, ami nem csak ebben az alkalmazásban található meg, az az, hogy amennyiben egy friss képet szeretnénk küldeni valakinek, nem kell belemenni a könyvtárba és ott keresgélni azt, hanem egyszerűen egyből megjelennek a nemrég készített képek. Valahogy így:

messages

Fényképek alkalmazás: Két új mappát kaptunk, egyikbe a nemrég készült képek kerülnek bele, míg a másikba azok amiket kitöröltünk. Ez jól jöhet, ha nem akartál eltávolítani egy képet, de valahogy mégis sikerült.. ( Nem viccből mondom, velem már sokszor megesett.. Szóval örülök, hogy az Apple gondol az olyan bénákra is, mint én :D ) Egyébként már azt is megtudhatjuk, hogy egy adott kép mikor készült. Illetve lesz egy harmadik új mappa is, ahova a kedvenc képeinket tehetjük, amihez pedig csak egy szívecskét kell majd megnyomnunk.

timelapsedelete

Wi-Fi hívás: Lehetőségünk lesz arra, hogy valakit felhívjunk wifin keresztűl is. Ez, jobb hangminőséget eredményezhet, illetve az akkumulátorra is jó hatással lesz. Ezt a fejlesztési irányt a T-Mobile be is jelentette már, bár az kérdéses, hogy Magyarországon is támogatott lesz-e.

Megosztás testreszabása: További fontos újdonság, hogy amennyiben szeretnénk megosztani például egy képet, akkor a felbukkanó menüt átalakíthatjuk. Tehát ha mondjuk úgy gondoljuk, hogy a Twittert mi nem szoktuk használni, csak simán kapcsoljuk ki, és nem jelenik meg többé ez a menüpont. Hasonlóképpen tudjuk rendezni a sorrendjüket is, mint ahogy a könyvjelzőknél már megszokhattuk a Safariban. További apróság az, hogy új ikonokat kapott az “alsó sor”, amik mellesleg elég jól néznek ki (szerintem).

sharescreen

Fekete leves:
Megéri-e frissíteni az iOS 8-ra majd Ősszel? Határozottan igen! De jelenlegi formájában nagyon sok hibával küszköd még, ami érthető, hiszen béta rendszerről beszélünk. Lefotóztam két érdekes jelenetet is, hogy megmutassam mikkel is találkozhat az a személy, aki a kipróbálása mellett dönt.

IMG_0020 IMG_0021

Jól látható az első képen, hogy a rendszer nem egészen tudja, merre is van “észak”… (:D) Illetve a második képen az figyelhető meg, hogy az alkalmazások sincsenek teljesen felkészülve az új multitasking rendszerre. Gondolom oda majd egy nagyobb méretű ikont kell feltölteniük a fejlesztőknek, ezért nem jelenik meg a facebook jelenlegi lógója. Itt már csak félve említem meg azt, hogy a bal oldali alkalmazásnak egyáltalán nincs ikonja.. Ez van, Béta! :)

Így zárásként megkérdezném azokat a felhasználókat, akik már kipróbálták a rendszert velem együtt: Szerintetek jó úton halad az Apple? Mik az első benyomásotok róla?
(Egyébként én imádom már most a rendszert, és igen! Az idei frissítések nagyon ott vannak! Alig várom az új hardvereket hozzájuk.)

iOS 8 a kezemben – Teszt from Andras Horvath on Vimeo.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!