imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új iOS 8 funkció: Beltéri navigáció


Az Apple az idei fejlesztői konferencián bemutatta, hogyan fejlesztik tovább a beltéri helymeghatározási lehetőségeket, annak érdekében, hogy a hatalmas épületekben megbúvó intézmények gazdagabb felhasználói élményt nyújtsanak.

Eddig is volt lehetőség egy épületen belüli készülék pozíciójának meghatározására, ez azonban a használt GPS, Wi-Fi és GSM technológiák adottságai miatt gyakran megbízhatatlanul működött és pontatlan volt. Ezen kíván az Apple változtatni azzal, hogy beveti az iPhone-okban megtalálható mozgásérzékelőket és az iBeacon technológiát, melyet korábban az ENSZ is használt már. Az újabb Apple készülékekben megtalálható M7 szenzor is fontos szerepet játszik a pontos helymeghatározásban, hiszen ez a komponens követi többek között mozgásunk irányát és sebességét, épp ahogy az egyes sportalkalmazásokban már láthattuk.

indoor_map

Az Apple prezentációja szerint így egy stadionba belépve telefonunk könnyedén elvezethet minket a büfébe vagy a székünkhöz, de a technológiában rejlő lehetőségek nem merülnek ki a navigációban. Nem nehéz elképzelni például, hogy egy múzeumban az éppen megtekintett műről elérhető információk jelenjenek meg a telefonunkon, sőt, így akár interaktív, hozzánk igazodó idegenvezetést is kaphatunk. Az új szolgáltatás remélhetőleg nagyban megkönnyíti majd a fogyatékkal élők dolgát is.

Az előírás szerint a beltéri pozicionálás csak akkor kezdődik meg, ha a felhasználó jóváhagyja, és a készülék kijelzője is fel van oldva. Így tehát nem kell attól tartanunk, hogy tudtunkon kívül megfigyelnék, merre járunk, vagy attól, hogy telefonunk észrevétlenül lemerülne. Ahhoz, hogy ezeket a funkciókat igénybe vehessük, le kell töltenünk az adott helyhez tartozó alkalmazást is az App Store-ból. Ezt megkönnyítendő, ha egy interaktív épületbe lépünk, az iOS 8-ban a Handoffhoz hasonlóan megjelenik a kijelző bal alsó sarkában az alkalmazás ikonja, így azt egyetlen érintéssel telepíthetjük.

A technológiát alkalmazó első épületek listáján a Kaliforniai Tudományos Akadémia, Westfield San Francisco Centre, és a San Jose Nemzetközi Repülőtér található meg. Reméljük, hamarosan Magyarországon is beindulnak az ilyen irányú fejlesztések.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!