imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 8-billentyűzetek: Emoji++


Sokszor leírtuk már, hogy az iOS 8 egyik legnagyobb újítása, hogy lecserélhetjük a gyári billentyűzetet mindenféle külső fejlesztő megoldásaira. Az egyedi billentyűzetek nagy részének a hiányossága, hogy – egyelőre – sajnos nem tudnak magyarul, vagyis mi nem használhatjuk ki teljes mértékben az esetleges előnyeiket.

Vannak billentyűzetek azonban, ahol teljesen mindegy, milyen nyelven akar írni az, aki használja őket. Ilyen az Emoji++ is, mely hiánypótló megoldás. A Japánból származó emojik egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendenek. Már korábban megmutattuk, hogyan lehet bekapcsolni a gyári emoji-billentyűzetet iOS alatt, illetve hogyan férhetünk hozzá a kis emotikonokhoz OS X használata közben.

Nekem viszont valahogy sosem esett kézre az iOS-es emoji-billentyűzet. Ha olyan emojit akartam használni mondjuk egy iMessage-ben, amit nem veszek elő túl gyakran, akkor volt, hogy szinte percekig kellett keresnem mire megtaláltam. „Szerencsére” nem én vagyok az egyetlen ezzel a problémával, David Smith fejlesztőt is ez ihlette meg, hogy megalkossa az Emoji++ billentyűzetet:

Miért, ó miért vannak hat oldalon [az emojik], melyek közül van olyan, ami tíz aloldalt tartalmaz? És egyik sem görgethető! Miért vannak a cipők az arc ikon alatt? Miért vannak a vulkánok a virág ikon alatt? Miért van a kávé a harang ikon alatt? Miért van a Union Jack az autó ikon alatt? Néha úgy érzem, memóriajátékot játszom egy-egy ütős emoji-válasz összerakása közben.

Ez a felismerés vezetett el végül az Emoji++ elkészítéséhez, vagyis hogy egy gyorsabb, egyszerűbb, egyértelműbb, egyszóval jobb emoji-billentyűzetet használhassunk iOS 8 alatt. Az Emoji++ működését a David által készített gif mutatja be talán a legjobban:

Emoji++

Mit is látunk fent? Azt, hogy David Smith billentyűzete három jól elkülöníthető részre oszlik. Középen vannak az emojik egyetlen listában, vagyis az összes létező ikont végiggörgethetjük, nem kell mindenféle fülek alól elérhető oldalakon lapozgatnunk. Persze ez így elsőre furcsán hangzik, és nem is jön le belőle, hogy miért is gyorsabb a használata, mint a gyári megoldásé.

A trükk a jobb oldalon található kis navigálócsík. Ezzel sokkal könnyebben görgethetünk végig a végtelenül hosszúnak tűnő listán, és, dobpergést kérek, végre logikusan vannak elrendezve benne a különböző emojik. Vagyis ha például a hamburgerre görgetünk, akkor egyből az ételekhez jutunk, és nem a harang(!) ikon nyolcadik(!) oldaláról kell előhalásznunk őket. Szubjektív számításaim alapján nagyjából ötvenkétszer gyorsabb ez a megoldás. Az egyetlen gyenge pont talán az ajándék rész a jobboldali gördítősávon, itt egy kicsit úgy tűnik, hogy koncepció nélkül minden maradékot odadobált David, mondjuk valóban a ritkán használtabb emojik kerültek ide.

Emoji++: végre!

Még nincs vége azonban a varázslatnak. A bal oldali sávban ugyanis öt további ikont találunk. A felső egyértelmű, ezzel törölhetünk egy emojit ha mégsem azt akartuk kiválasztani. A következő visz a fent részletezett hosszú listához, illetve a lista tetejére görget a fejekhez. Az óra emoji ugyanúgy a mostanában és gyakran használt emojijainkat rejti mint az Apple-féle megoldás esetében, viszont a lényeg ezután jön, a szívecske ikonnal: ez alá a fül alá menthetünk el saját kedvenceket, ha egy emojit hosszan nyomva tartunk, bekerül ebbe a listába. Talán ez az egyik kedvenc funkcióm az Emoji++-ban, ugyanis a gyári billentyűzetben folyamatosan változik a gyakran használt emojik listája, itt viszont egy fix választékunk van. Viszont a Emoji++ ezen részére férne rá a leginkább egy kis frissítés: a kedvencek listából nekem nem sikerült elemeket törölnöm, illetve a sorrendet sem tudom megváltoztatni.

Ez az apró hiányosság a legkevesebb, ettől függetlenül végre tényleg egy olyan külső fejlesztésű billentyűzet jelent meg iOS 8-ra, aminek van értelme (magyar felhasználók számára is), és jobb alternatívát jelent a gyári megoldásnál. John Gruber szavaival búcsúzom:

Az első külső fejlesztésű billentyűzet, amit kipróbálás után nem töröltem le.

Emoji++ letöltése az App Store-ból (univerzális, 0,89 €)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!