imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 8-billentyűzetek: Fleksy


Az iOS 8 rengeteg újítása közül az egyik legnagyobb az, hogy mostantól külső fejlesztők is készíthetnek rendszerszintű billentyűzeteket iPhone-ra és iPadre. Gyorsan meg is jelent több népszerű, Androidról már ismerős billentyűzet, mint például a Swype, azonban ezek többsége egyelőre sajnos nem tud magyarul. A Fleksy viszont igen, úgyhogy ez az első, melyet bemutatunk.

A Fleksy első verziója egyből az iOS 8 bejelentése után elérhetővé vált az App Store-ban, azonban volt benne egy elég jelentős hiba: nem működött a különböző nyelvek letöltése, vagyis magyarul nem lehetett használni. A fejlesztők is észlelték a hibát, és az alkalmazás weboldalán ígértek egy frissítést, ami javítja. Már majdnem ott tartottam, hogy ez lesz az első app, aminek visszakérem az árát az App Store-ban, de végül tegnapelőtt megérkezett a 4.0.2-es verzió, melyben javítják ezt a hibát.

Még mielőtt belemennénk a Fleksy kitárgyalásába, nézzük pár szóban, hogyan is lehet billentyűzeteket telepíteni iOS 8-ra. A különböző külső fejlesztők billentyűzeteit ugyanúgy tudjuk letölteni az App Store-ból mint az egyéb alkalmazásokat. A billentyűzetekhez tartozik egy app, itt tudjuk a különböző beállításokat megváltoztatni. Egy egyedi billentyűzetet ugyanúgy tudunk bekapcsolni, mint egy beépítettet, vagyis a Beállítások > Általános > Billentyűzetek > Új billentyűzet hozzáadása részen. Innentől kezdve ugyanúgy érhető el, mint a gyári megoldás.

Szóval, mi is az a Fleksy? Állítólag a világ leggyorsabban használható érintőképernyős  billentyűzete a fejlett automatikus korrekciós megoldások és a különböző gesztusvezérelt műveletek miatt. Ezen kívül testre szabható különböző témákkal és színsémákkal, valamint a mérete is állítható három lépcsőben. Nézzük, milyen gesztusokat ismer, amikkel elvileg sokkal gyorsabbá válhat a gépelés!

Ha például vissza szeretnénk törölni egy szót, elég egy balra söprő mozdulatot végezni a billentyűzet közepén. Ha a söprés végén nem engedjük fel az ujjunkat, akkor pedig gyorsan tudunk több szót is törölni egymás után. Ha egyszer jobbra húzzuk az ujjunkat, az a szóköz, ha gyorsan kétszer, az egy írásjel, alapesetben pont, de az ujjunk fe-fel húzogatásával választhatunk a vessző, kérdőjel, felkiáltójel, egyebek közül. A Fleksy folyamatosan javítja a – szerinte elgépelt – szavakat. Ha átjavított egy szót, felfelé söprő mozdulattal térhetünk vissza az általunk beírt változatra, vagy lefelé söpörve választhatunk a többi felkínált lehetőség közül. Ha kétszer felfelé húzzuk az ujjunkat, akkor pedig megtanulja a szót a szoftver.

Fleksy

Ha nagybetűkkel szeretnénk írni, hosszan kell lenyomni a Shiftet, de a dupla koppintás is működik a legutóbbi frissítés óta. A billentyűzet nyelvét a szöközön való jobbra-balra söpréssel állíthatjuk, az emojikat a sortörés hosszan nyomva tartásával csalogathatjuk elő. Ha két ujjunkat húzzuk lefelé a billentyűzeten, átválthatunk a minimál nézetbe, ahol nagyobbak a betűk, azáltal, hogy eltűnik a legalsó, szóközt és egyebeket tartalmazó sor.

Milyen használni a Fleksy-t? Hát, az biztos, hogy szokni kell. Nekem két nap alatt egyáltalán nem sikerült hozzászoknom, főleg az zavart, hogy a javításokat nem valós időben jeleníti meg, mint a gyári megoldás, hanem csak egy szóköz leütése után, így ha valami nagyon mást akartunk írni mint amit végül sikerült, akkor jóval többet kell visszatörölni mintha menet közben látnánk az ajánlatokat. Emellett a gombok sem „ugranak fel” annyira mint az Apple billentyűzetén, illetve kicsit mintha máshogy lenne a pozíciójuk. Szóval azután, hogy több mint 6 éve használom az iOS beépített billentyűzetét, lehetetlen küldetésnek tűnt az átszokás.

Persze elképzelhető, hogy ezzel csak én vagyok így. Abban biztos vagyok, hogy tényleg gyorsabban lehet vele egy idő után gépelni – főleg a különböző gesztusok miatt –, illetve ha megtanulja az általunk gyakran használt szavakat és gyakori hibákat, akkor valószínűleg a felkínált javítások is pontosabbak lesznek. A Fleksy nem drága, 0,89 euró, ezért ha valaki nem elégedett a gyári megoldással és olyan külső billentyűzetet keres, ami tud magyarul, akkor annak megfelelő alternatíva lehet. Én mindenesetre visszakapcsoltam a gyári billentyűzetet, és kíváncsian várom, mikor fog magyarul tudni a Swype, hogy azt is kipróbálhassam.

Fleksy letöltése az App Store-ból (univerzális, 0,89 €)

(Próbáltam videót is készíteni az Fleksy-ről, de arra a telefonra amit használni akartunk a videóban egyszerűen képtelen voltam letölteni a magyar nyelvet…)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!