imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 8 gyakori kérdések


A tegnapi frissítés után gyakorlatilag felrobbantak a témával foglalkozó fórumok, és a mi hírünk alá is majdnem rekordmennyiségű hozzászólás érkezett az iOS 8-cal kapcsolatban. Megpróbáljuk összegyűjteni és megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket és tisztázni a félreértéseket.

iCloud Drive

Hosszú kommentsorozatokba bocsátkoztam már emiatt, szóval megpróbálom összefoglalni a lényeget pár sorban. Az iCloud Drive az eddigi iCloud tárhely egy picit továbbfejlesztett változata. OS X Yosemite alatt úgy láthatjuk a fájljainkat, mintha a gépünkön lenne egy mappa, illetve azokat a fájlokat amiket ide feltöltünk, az iOS-eszközeink is elérik a megfelelő alkalmazásokkal. Nincs azonban továbbra sem „fájlkezelő” alkalmazás az iOS 8-ban, az iCloud Drive nem egy Dropbox-szerű online tárhely és fájlmegosztó szolgáltatás. Az újítás lényege, hogy immáron egymás „tárhelyeit” is látják az alkalmazások, vagyis például ha egy mappába beteszünk egy PDF-et, az összes PDF-et kezelő app ugyanazt a fájlt fogja látni, nem kell belőle külön verziókat létrehozni és exportálni/importálni a különböző appokba.

iOS 8 iCloud Drive

 

QuickType

A QuickType egy prediktív szövegbeviteli szolgáltatás, ami a billentyűzet felett az addig begépelt karakterek alapján három szót kínál fel. Ez magyarul sajnos nem működik, mi kimaradtunk belőle. Arról, hogy később belekerül-e a rendszerbe egyelőre semmilyen hír nincs. A QuickType nem összetévesztendő a diktálással.

 

Diktálás

Jó hír viszont, hogy mostantól működik a diktálás magyar nyelven is. Gyakorlatilag bárhol használhatjuk ahová szöveget tudunk bevinni, a szóköz melletti kis mikrofont kell megnyomni, és már mehet is a diktálás, ami meglepően jól és pontosan működik, én például tegnap este filmnézés közben egy csomó iMessage-et küldtem így. Mi a helyzet, ha nincs mikrofon ikon? Nem kell megijedni. A funkció használatához be kell kapcsolni a Sirit a Beállítások > Általános > Siri opcióval.

 

„Hey Siri”

Ugyan magyarul nem tud, néhányan azért itthon is használják a Sirit. Újdonság az iOS 8-ban, hogy mostantól gombnyomás nélkül, a „Hey Siri” paranccsal is felébreszthetjük virtuális segédünket. Ezt szintén az előbbi útvonalon lehet bekapcsolni. Fontos még tudni, hogy ezt a módot főleg autós használatra találták ki, így csak akkor működik, ha töltőn van a telefon.

iOS 8 Siri

 

Új Spotlight funkciók

A WWDC-n is demózták a Spotlight új funkcióit, például a Wikipedia találatokat, vagy a releváns közeli helyek megmutatását. Sajnos azonban ezek a funkciók sem támogatottak itthon, ezért egyelőre hiába próbálkozunk felük, nem fognak működni.

 

Nagyon sok hely kell a telepítéshez

Ez igaz is, meg nem is. Többen vehették észre tegnap, hogy ha a telefonon a Beállításokban akartak iOS 8-ra frissíteni, akkor akár 5-6 GB szabad területet is kért a rendszer. Ez ahhoz kell, hogy letöltse az új szoftvert, kitömörítse majd telepítse. Ha hirtelen nincs ennyi helyed, és nem is tudsz felszabadítani értékes GB-okat, akkor sem kell megijedni. Ha számítógépre csatlakoztatod a telefonod vagy iPaded, iTuneson keresztül is frissítheted a szoftver, ebben az esetben jóval kevesebb szabad helyre van szükség a telepítéshez, a vezeték nélküli megoldás nagyjából 10%-ára. Ha lezajlott a telepítés, természetesen visszakapjuk a felhasznált GB-okat.

 

Egészség (Health) alkalmazás

Fontos eleme volt a WWDC-n a bejelentésnek. Viszont tegnap az iOS 8 megjelenése után az Apple észrevett egy bugot a HealthKit API-ban, így egyelőre nem működik a szinkronizáció más alkalmazásokkal, szeptember végére ígérik a javítást. Addig is, iPhone 5s esetében tudjuk használni a beépített M7 mozgáskövető koprocesszort, ami a lépéseket és a megtett távolságot tudja mérni. Ha ezeket az adatokat szeretnénk látni a Dashboardunkon, akkor az Egészségi adatok (Health Data) listában a Fitnesz részen kell bekapcsolni a Lépések (Steps) és Gyaloglás és futás távolsága (Walking + Running Distance) hogy látszódjanak az alkalmazás kezdőképernyőjén.

iOS 8 Health

 

Teljes képernyős fotó bejövő híváskor

Visszakerült a népszerű funkció az iOS 8-ba! Sokaknak nem működik azonban. Miért? A pontos okot nekünk sem sikerült még felfedeznünk. Úgy tűnik, ha például a Macen a kontaktokban adtunk képet valakihez vagy mindenféle Facebook szinkronnal, ilyesmivel, az kicsiben fog megjelenni. Ha a telefonon állítottuk be hozzá, akkor nagyban. Legalábbis mi erre a következtetésre jutottunk, ha te esetleg másra, akkor jelezd a kommentekben. Nekem visszamenőleg is működik a dolog, nem kellett újrafotóznom mindenkit.

 

Folytonosság (Continuity)

Itt sok feltételnek kell teljesülnie a maradéktalan működéshez. Először is, iPhone 4s-en nem elérhető a funkció, tehát legalább iPhone 5-re van szükségünk hozzá, iPad esetén pedig legalább iPad 4-re (Retina kijelzős iPad), vagy bármilyen iPad minire. Ha azt akarjuk, hogy a Mac számítógépünkkel is működjön a dolog, azon OS X Yosemite-nek kell futnia, mondjuk a publikus bétának. A legkorábbi Mac modell amin működik a funkció a 2011 közepe utáni MacBook Air-ek és Mac minik, a 2012 év vége utáni iMac-ek és az összes Retina kijelzős MacBook Pro. Meg persze a Mac Pro. A használatához be kell kapcsolni az összes eszközön a Bluetooth-t, és a készülékeknek ugyanazon a Wi-Fi-hálózaton kell lenniük, és mindkét eszközön engedélyezni kell a Facetime használatát, valamit azonos Apple ID-kkal kell bejelentkezni. Az SMS-ek továbbítása egyelőre nem működik, októberre ígéri az Apple ezt a funkciót

iOS 8 Continuity

 

Lassú-e iPhone 4s-en?

Az alkalmazások – első alkalommal – 10-20%-kal lassabban indulnak el a kommentek és beszámolók alapján, a Facebook app pedig különösen lassú lehet. Ezen kívül a multitasking menü is meg-megakadhat, ezen sokat segít, ha kikapcsoljuk a gyakori ismerősöket a menüből, és csak a kedvenceket hagyjuk benne. Ezt a beállításokban a Mail, Contacts, Calendars részen a kontaktoknál a Show In App Switcher opcióval állíthatjuk. Összességében az általam olvasott hozzászólások alapján valamennyi lassulás észrevehető, de közel sem olyan vészes a helyzet mint az iOS 7 megjelenésekor az iPhone 4 esetében, a legtöbben azt mondják, hogy teljesen használható.

Nos, ezek lennének azok a kérdések, amikkel a leggyakrabban találkoztunk az iOS 8 frissítés után. Ha van még tipped, akkor a későbbiek folyamán lehet, hogy bővítjük a listát. Írd meg a hozzászólásokban!

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!