imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 9 betekintés – Proaktív kezelés


Az iOS 9-ben az egyik legnagyobb újítás vitathatatlanul a proaktív kezelés lesz, amely anélkül fog működni, hogy nekünk bármit is be kéne állítanunk. A lényege, hogy a telefonnal való interakció során az operációs rendszer már előre tudni fogja, hogy milyen feladatot szeretnénk végrehajtani, és ahelyett, hogy manuálisan kéne minden paramétert  megadni neki, egyszerűen elvégzi helyettünk a rendszer a feladatot. A nyilvános bétában már mindenkinek lehetősége van ezt tesztelni, és hamar el lehet dönteni, hogy ezt tényleg hasznosnak tartjuk vagy egy olyan funkciónak, amit nem fogunk soha az életben használni. Most viszont egy kicsit részletesebben is ismertetjük, hogy mit lehet kihozni ebből a fejlesztésből.

Sajnos nehéz találni jobb magyar megfelelőt a proaktív szóra. A szó jelentése nagyjából azt takarja, hogy magától működő, önmagától végbemenő vagy automatizált. A proaktív kezelés ennek megfelelően működik, tehát tényleg semmilyen felhasználói beavatkozást nem igényel. Az iOS 9-ben háromféleképpen találkozhatunk vele.

kep4

Az egyik az ajánlások, amelyet a régi-új Spotlight keresés oldalon érhetünk el, illetve a lehúzható Spotlight menüből. Itt a helyinformációnk és az idő szerint azokat az alkalmazásokat és névjegyeket listázza a rendszer, amelyeket gyakran használunk az adott időben és helyen. Ez pár nap után kezd el ténylegesen működni, addig csak figyeli a szokásainkat, és ha elég adatot gyűjtött, akkor megjeleníti az ajánlatokat. Nehéz megmondani miért, de ez olyan jól működik, hogy amióta nyilvános bétát használok nem keresek az alkalmazások között, hanem már reflexszerűen húzom oldalra a főképernyőt. Ugyanakkor, ha hívást szeretnék indítani, akkor továbbra sem ezt a felületet használom, hanem a Telefon alkalmazás Kedvencek részéről keresem ki a kontaktot.

kep3

A másik felület tulajdonképpen már létezett az iOS 8-ban is. Ez az Emlékeztetők és a Siri egyik funkciójának a továbbfejlesztése. Ha egy bizonyos helyen szeretnénk emlékeztetőt kapni, akkor ezt is be tudjuk állítani. Most ezt a funkciót azzal bővítették, hogy már lehetőségünk van pontos cím, az otthonunk és a munkahelyünk mellett azt is megadni, hogy akkor emlékeztessen a telefonunk, ha beszálltunk az autónkba. Emellett már weboldalakat is csatolhatunk az emlékeztetőkhöz.

kep5

Ha pedig egyszerűen szeretnénk ezeket az emlékeztetőket elkészíteni, akkor megkérhetjük Siri-t a feladat elvégzésére. Ha Safariban egy weblapon állunk, akkor a személyi asszisztensünk egyből tudni fogja, hogy melyik weblapot csatolja az emlékeztető mellé. Ehhez a részhez sorolnám azt is, hogyha egy eseményen képeket vagy videókat készítünk, akkor az a hely adatok miatt címkézve lesznek, ahogy eddig is. Ezekre a címkékre viszont már Siri is tud majd szűrni. Így sokkal egyszerűbb lesz megtalálni egy konkrét eseményeken vagy helyszínen készült képeket.

kep2

A harmadik felület is egy már létező szolgáltatásra épül, egészen konkrétan a Continuity-ra. Talán a három felület közül ez lett a legjobban eltalálva, hiszen a legkisebb változásra is tudja, hogy mit szeretnénk csinálni. Logikus például, ha egy jack csatlakozót dugunk a telefonba, akkor zenét szeretnénk majd hallgatni. Az iOS 9 proaktív kezelése pedig egyből fel is dobja nekünk a zárolt képernyőre a legutóbb hallgatott zeneszámot, ott ahol abbahagytuk. Ha ez nem lenne elég, akkor a Handoffhoz hasonló ikont is kitesz a képernyő bal alsó sarkára, ahogy az alkalmazás váltóban is megjelenik az app bannerje. Alapvetően  a zenehallgatáshoz a beépített Zene alkalmazást szeretné, hogy használjuk, de ha az iPhone-on rendszeresen a Spotify-t nyitjuk meg például, akkor a proaktív rendszer pár nap alatt megtanulja, hogy azt az alkalmazást használjuk, tehát azt kell felajánlania.

kep

Hasonló a helyzet a navigálással. Említettem már feljebb, hogy az iOS 9 el tudja dönteni, hogy a kocsiban ülünk-e vagy sem. Most páran gondolhatnak arra, hogy ez csak a CarPlay-es autókban fog működni, pedig nem. Bármilyen Bluetoothos kihangosító, fedélzeti számítógép vagy multimédiás rendszerhez való gyakori kapcsolódáskor (Bluetoothon vagy USB-n keresztül) megjegyzi a proaktív, hogy az a mi autónk. Egy reddit felhasználó jelezte először, hogy a kocsijába beszállva az iOS 9 egyből feldobott egy értesítést az Apple Maps, ami felajánlott neki egy útvonalat hazafelé. Később többen is jelezték, hogy a gyakori helyek alapján megtanulja a proaktív kezelés, hogy a kocsiba beülve egy bizonyos időpontban hova fogunk menni. Arról sajnos nincs információ, hogy lesz-e lehetőség ezt a funkciót más térképalkalmazással is használni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!