imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 9 és OS X 10.11: mennyiség helyett minőség?


Elég sokszor hallhatunk mostanában olyan kritikákat, hogy az az utóbbi időben romlott az Apple szoftvereinek megbízhatósága és stabilitása. A kérdéssel mi is foglalkoztunk még év elején, a Marco Arment által írt heves vitákat gerjesztő – félreértelmezett – blogbejegyzés apropóján.

Akkor Marco és John Gruber írásai, illetve egy névtelenül író, korábban az Apple-nél az OS X-en dolgozó fejlesztő fórumbejegyzései alapján azt a végkövetkeztetést vontuk le, hogy a fenti megállapításra azon okból juthatunk, hogy jelentősen felgyorsult az új iOS és OS X-verziók bejelentése. Régen évekig használtuk a rendszeresen javítgatott operációs rendszereket, így az maradt meg bennünk, hogy rendkívül megbízhatóak voltak, noha általában erre a szintre 7-8 hónappal a megjelenésük után jutottak – nagyjából pont most 7 hónapos a Yosemite. Gruber szerint ráadásul akkor más típusú panaszokat lehetett hallani:

Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Amikor az OS X-ek nagyjából kétévente jelentek meg, akkor azért panaszkodtunk, hogy az Apple elhanyagolja [a rendszert]. Most hogy évente jönnek új verziók, azért panaszkodunk, hogy túl gyorsan haladnak.

A hírek szerint azonban visszatérhetünk a panaszok első típusához, ugyanis a „Monarch” kódnéven futó iOS 9, illetve a jelenleg „Gala” kódnéven készülő OS X 10.11 leginkább a stabilitás és teljesítmény javítására, illetve a biztonságra és az optimalizációra helyezi majd a hangsúlyt az új funkciók helyett. Ezen kívül várhatóan a fejlesztők örülhetnek a Swift programnyelv jelentős frissítésének.

Craig Federighi az elképzelt bemutatón.
Craig Federighi az elképzelt bemutatón.

A lépést állítólag a rendszereken dolgozó fejlesztők kezdeményezték az Apple vezetőségénél, mivel szerettek volna „szusszanni egy kicsit”, vagyis egy Snow Leopard-szerű frissítést kiadni az OS X 10.10 Yosemite-hez. A felső vezetés nem egyezett bele teljesen a dologba, vagyis valószínűleg nem a híres „nulla új funkcióval” reklámozzák majd az új szoftvereket, viszont engedélyezték, hogy csupán pár újítás kerüljön a következő verziókba, a felszabaduló erőforrásokat pedig a bugmentesítésre fordítsák a programozók. Az egyikük név nélkül így nyilatkozott a 9to5Mac-nek:

Nem mondom azt, hogy semmi újdonság nem lesz a felhasználók számára, de a lista jóval rövidebb annál, amit az eredeti tervek tartalmaztak.

A komolyabb minőségbiztosítás az új funkciókra is vonatkozik, melyekről az iOS esetében valóban nem sokat lehetett hallani. Szó volt a betűtípus-cseréről, de ezt nehezen nevezhetjük új funkciónak. Ott volt persze a Home alkalmazás illetve a fejlesztés alatt álló Maps is, de ezek közül egyik sem olyan, ami magát az operációs rendszert érintené, hiszen alapvetően különálló alkalmazásokról beszélünk, ráadásul olyan új szolgáltatásokkal, melyek a felhasználóknak csak egy részét érintik. Nagy dobás lehetne az osztott képernyős multitasking az iPadek esetén, a hírek alapján azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez bemutatkozik majd az iOS 9-ben. Ráadásul ez is csak az iPad-felhasználók számára lenne elérhető.

Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac
Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac

Ami pedig az OS X-et illeti, még nehezebb bármilyen lényeges újítást elképzelni a rendszerben – a források szerint az Apple sem gondolkozik ilyesmiben. Valószínűleg finomhangolják a kezelőfelületet, és az is biztosnak látszik, hogy kísérleteznek a San Francisco betűtípus bevezetésével. Ezen kívül az egyetlen látványos újdonság az iOS-ből megismert Control Center bevezetése lehet, mely már a tavalyi korai Yosemite-bétákban is szerepelt. Ezt a képernyő baloldaláról húzhatnánk elő az értesítési központhoz hasonlóan, és lényegében a menubarban található ikonok illetve az Apple menü szerepét venné át.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi lenne az összes újdonság, hanem azt, hogy a többi fejlesztés jellemzően a „motorháztető alatt” történne, az átlagfelhasználók számára észrevétlen módon. Itt három újdonságról csicseregnek a madarak. Az elős a „Rootless”, ami egy új kernel szintű biztonsági rendszer lenne, és további védelmi vonalat jelentene a malware-ek és vírusok ellen. Az érzékeny adatokat és a kernel extension-öket védené oly módon, hogy bizonyos fájlokhoz még az adminisztrátor felhasználóknak sem engedne hozzáférést – a neve alapján a UNIX rendszereken csúcsragadozónak számító rootnak sem. Vagyis léteznének olyan rendszerfájlok, amik gyakorlatilag módosíthatatlanok lennének. A funkciót az iOS-be és az OS X-be egyaránt tervezik beépíteni – noha az utóbbiban állítólag egyelőre kikapcsolható formában. Az iOS esetében viszont ez a megoldás gyakorlatilag ellehetetlenítené például a jailbreak lehetőségét.

Szintén a háttérben jelentkező változás lenne az, hogy a különböző Apple-szoftverek – például a Jegyzetek, Emlékeztetők és Naptár – szinkronizációját iCloud Drive-alapúra állítanák át. Most ezek a szolgáltatások is az IMAP protokollon keresztül továbbítják az adatokat a különböző eszközök között, az új megoldással azonban jobb titkosítást lehetne biztosítani a két végpont között. Ebben az esetben is lehetőségünk lesz a választásra, a szóban forgó programok első indításakor ugyanis a hírek szerint kiválaszthatnánk, hogy a régi módszert szeretnénk-e használni – ami kompatibilis a korábbi rendszerekkel – vagy átállunk az újra. Ugyanez volt a helyzet az iCloud Drive bemutatkozásakor. Ehhez természetesen erősen fejlesztik a technikai hátteret biztosító szerverparkokat is.

iOS 8 iCloud Drive
iCloud Drive | Kép forrása: Apple

További biztonságfókuszú újítás lenne a „Trusted Wi-Fi” szolgáltatás bevezetése, mellyel a Macek és az iOS-készülékek a nem ismert hálózatokhoz további titkosítást bevetve kapcsolódnának. Hogy ennek pontosan mi a technikai háttere, azt egyelőre nem lehet tudni. Jó hír viszont a régebbi készülékek tulajdonosainak, hogy állítólag az iOS 9 minden, legalább A5 processzorral rendelkező eszközön futni fog, vagyis még az első iPad minin és az iPhone 4s-en is – ha ez valóban így lesz, egy régi hagyománnyal szakítana az Apple, vagyis hogy az új rendszereknél mindig kivesznek egy generációt a támogatott eszközök listájáról.

Ez viszont azt is jelenti, hogy nem feltétlenül kapnak meg minden újdonságot a régebbi készülékek tulajdonosai. A fejlesztés állítólag úgy folyik, hogy egyesével tesztelik az új funkciókat a korábbi eszközökön, majd egymással kombinálva is, és ez alapján fogják eldönteni, hogy végül mik azok, amik belekerülnek az iOS 9-be a régebbi modelleken. Az újabb készülékeken természetesen minden futni fog – ez a gyakorlat egyébként korábban is megfigyelhető volt az Apple-nél.

Végül pedig valószínűleg a Swift 2.0 is bemutatkozik a WWDC-n. Az Apple tavaly bemutatott új programozási nyelve eddig nem volt véglegesnek tekinthető, így az általa használt programkönyvtárak nem voltak előre telepítve a készülékekre, azokat az alkalmazásnak kellett tartalmaznia. Ez valószínűleg megváltozik, ezáltal csökkenhet a Swiftben íródott appok mérete. Az Apple azonban még nem írja újra a saját alkalmazásait Swiftben, ezt valószínűleg az iOS 10-ben és az OS X 10.12-ben lépik meg – ha nem jön közbe semmilyen komolyabb probléma.

swift-cover

A fentiek természetesen nem kőbe vésett igazságok, bármikor dönthet úgy az Apple, hogy egy-egy új funkciót mégis kihagynak, vagy mégis inkább betesznek az új operációs rendszerekbe. És hogy vajon most végre megint amiatt panaszkodhatunk, hogy az Apple képtelen az innovációra, és túl kevés újdonságot kapunk a szoftvereikben? Legkésőbb június 8-án, vagyis az idei WWDC-n kiderül.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!