imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 9 tippek: a billentyűzet beállításai


Az iOS 9 ugyan nem hozott olyan radikális átalakulást a felhasználói felület terén, mint annak idején az iOS 7 az elődeihez képest, azért vannak jelentős változások a grafikus megjelenés terén. Ez a leggyorsabban valószínűleg az egyik mindenki által minden nap használt elemnél fog feltűnni: a virtuális billentyűzetnél.

A billentyűzeten nem csak a betűtípus változott az eddigi Helveticáról az új, saját fejlesztésű San Franciscóra, hanem az Apple megtörte azt a mintegy nyolc éves hagyományt is, hogy – a fizikai billentyűzetekhez hasonlóan – csupa kapitálist, vagyis nagybetűt láthatunk gépelés közben. Mostantól alapértelmezettként olyan karakterek szerepelnek a billentyűzeten, melyek ténylegesen meg fognak jelenni a leütésük után a szövegmezőben: kisbetűk esetén kisbetűk, nagybetűk (pl. mondatkezdés) esetén pedig nagybetűk.

Ezt a módszert használja régóta az Android is. Mindkét oldanak megvannak a maga támogatói és ellenzői: az egyik tábor szerint sokkal praktikusabb így, hiszen miért is kéne a fizikai billentyűzetek megjelenését utánozni, amikor a virtuális billentyűzet pont ilyen esetekben lehet hasznos, és sokkal egyértelműbb visszajelzést nyújt. A másik tábor viszont azt mondja, hogy zavaró, vibráló hatást kelthet az, hogy gyors gépelés esetén gyakran váltakoznak a kis- és nagybetűk a kijelzőn. Szerencsére ha – hozzám hasonlóan – az utóbbi csoportba tartozik valaki, van lehetősége visszatérni a régi jól bevált módszerhez.

Ehhez a beállítást kicsit ugyan elrejtette az Apple, de ha sikerül megtalálnunk, akkor egyetlen érintéssel átállíthatjuk a virtuális billentyűzet megjelenését, hogy mindig nagybetűket lássunk rajta. Ehhez navigáljunk a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek > Billentyűzet menüponthoz, és kapcsoljuk ki a „Kisbetűs billentyűk megjelenítése” opciót. Meg is vagyunk, mostantól minden ismét a régi kerékvágásban zajlik majd amikor gépelünk.

Kisbetűs billentyűk kikapcsolása

Ha valaki iPadet is iPhone-t is rendszeresen használ, az megfigyelhette, hogy az iPhone-on egy-egy billentyű leütésekor az ujjunk felett megjelenik az adott karakter, hogy lássuk, tényleg azt találtuk-e el, amit szerettünk volna – iPaden viszont ez nincs így. Ez logikus, mivel iPhone-on sokkal kisebbek a virtuális billentyűk, melyek egészét kitakarjuk az ujjunkkal.

Az Apple az iOS 9 bétaverziói esetében kísérletezett az iPades megoldás bevezetésével, a végleges változatra azonban ezt elvetették. De mi van, ha megtetszett a megoldás, mert iPhone-on is tudunk vakon gépelni? Egy kicsit kevésbé elrejtett opció segítségével ezt is átállíthatjuk! Ehhez mindössze a Beállítások > Általános > Billentyűzet részen kell kikapcsolni a „Karakter-előnézet” opciót.

Karakter-előnézet kikapcsolása

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!