imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS 9 tippek: Siri mindent tud


Az Apple által fejlesztett személyi asszisztensről az utóbbi időben rengeteget írtunk, és ez nem véletlen. A kisasszony ugyanis olyan gyorsan fejlődik, hogy észrevétlenül is a napi rutinunk részévé válhat. Az iOS 9 pedig további újításokat hoz az egyébként is remek rendszerbe. Nézzük is át, hogy mivel tud többet Siri.

Alapvetően már az is remek lehetőség, hogy amennyiben angol nyelven használjuk a személyi asszisztensünk, akkor lehetőségünk van megadni az akcentusát. Így egy igazi brit inasunk is lehet, ha éppen eddig erről álmodoztunk, de akár egy ausztrál kalauzt is felbérelhetünk a byte-ok és a teendőink sűrűjében való tájékozódáshoz. Persze ez nem hiszem, hogy sokakat megfogna, de attól még érdekes újítás.

12048822_879260742123764_255942852_n

A kérdésekre adott válaszokat vizsgálva is tapasztalhatunk újdonságokat. Amellett, hogy rengeteg régi kérdésre új válaszokkal hozakodik elő Siri, olyan funkciókat is elérhetünk mostantól vele, amikre eddig csak azt válaszolta, hogy nem érti a kérdést, vagy hogy jelenleg erre a feladatra nem képes. Na majd most. Ilyen funkció többek között, hogy egy adott helyszínen és/vagy időben készült fotókat kérésünkre kilistázza a Fotók alkalmazásban. Ez sokkal gyorsabb, mint kézzel rákeresni, vagy végiggörgetni több ezer képen. Mindösszesen csak a helyszínt kell megadni az asszisztensünknek, vagy egy pontos dátumot mondani, és Siri már egyből nyitja meg a Fotók alkalmazást a megfelelő képekkel. Ez többek között akkor lehet hasznos, ha ismerősöknek  vagy családi összejövetelen szeretnénk megmutatni egy konkrét nyaralásról, vagy utazásról készült képeket.

sirikep

Erre emlékeztess Siri

A másik remek funkció, hogy Siri már azt is figyeli, hogy éppen milyen alkalmazás volt megnyitva, amikor megidéztük. Ezáltal képes intelligensen felismerni és létrehozni emlékeztetőket. Legyen szó egy Safariban olvasott újságcikkről, egy e-mailről, egy bizonyos nap eseményéről vagy még sok egyébről, a Siri egy egyszerű mondattal tudni fogja, hogy milyen emlékeztetőt készítsen. Ez pedig nagyban megkönnyíti a dolgunkat.

12048441_879258438790661_212433412_n

A Spotlight új funkcióját örökölve akár valuta vagy mértékegységváltásokra is használhatjuk Sirit. Egyébként ez a funkció azért is hasznos, mert a Yahoo! konvertálója mellett a WolframAlpha matematikáját is elsajátította a személyi asszisztens. Így már tényleg van okunk irigykedni, sőt, netán félni, hogy az asszisztensünk már kezd okosabb lenni nálunk. Ha másban nem is, de fejszámolásban biztos megver minket.

ss+(2015-09-25+at+05.07.25)

Ha letöltöttük a Find My Friends alkalmazást a korábbi iOS-ekhez, akkor képesek voltunk Sirivel megkerestetni a barátainkat. Mivel ez az alkalmazás az iOS 9-ben gyári alkalmazássá vált, ezért már Siri is okosabban válaszolja meg, hogy hol is tartózkodnak a barátaink. Ha a helyszíneket ellátjuk címkével, akkor a helyszín nevével válaszol, ha nem akkor csak megmutatja térképen, amire ha rámegyünk egyből a Find My Friends alkalmazásba találjuk magunkat.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!