imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS alkalmazásokban is keres majd a Google


A Google jelenleg a világ legnagyobb keresőszolgáltatása, és ez annak is köszönhető, hogy azon kívül, hogy mindig naprakész eredményeket kapunk, a funkciókat is folyamatosan bővíti a Google. A most beharangozott új frissítésben képesek leszünk a Google Chrome vagy Search alkalmazásokkal más – telefonunkon lévő – alkalmazásban is keresni.

Az alkalmazásindexelés 2013 óta működik androidos készülékeken, de most iOS-be is elhozzák ezt a funkciót. A tegnapi nap folyamán ugyanis a cég mérnökei publikáltak egy új módszert, amellyel lehetőséget kapnak a fejlesztők, hogy a Google belelásson az alkalmazásukba. Ezáltal egy egyszerű kereséssel meg tudnánk nyitni egy másik alkalmazásból bármilyen korábban indexelt tartalmat.

Egy egyszerű példával élve, először a Facebooknak a forráskódban lehetővé kell tennie a Google számára, hogy indexelje azokat az eseményeket amelyeken részt veszünk. Ha ezek után megkérdezzük a Google Now-t arról, milyen Facebook eseményeink lesznek jövő hét pénteken, megkapjuk az esemény(eke)t, amire azt jeleztük hogy ott leszünk. Egy „deep link” elhelyezése egy forráskódban nem is bonyolult, tehát a fejlesztőknek nem kell sok időt eltölteniük, hogy a Google indexelni tudja az alkalmazásukat. Éppen ezért elég valószínű, hogy rövidesen az alkalmazások nagy része támogatni fogja ezt a funkciót is.

google1

Habár a szolgáltatás a tegnapi nappal még nem indult el, a fejlesztők már beépíthetik a forráskódba és tesztelhetik a rendszer működését. A Google ezzel is szeretné biztatni őket, hogy éljenek a lehetőséggel, így a hivatalos induláskor már számos appot támogathatna a rendszer. Korábban a New York Times tett közzé egy érdekes statisztikát, miszerint a mobilról érkező Google keresések 75%-a Apple termékekről érkezik, vagyis iOS alatt is népszerűek a cég szolgáltatásai. A kérdés már csak az, mikortól használhatjuk ténylegesen a keresést az alkalmazásokban – a Google szerint „az elkövetkező hetekben”. Mindenesetre alig másfél óra múlva indul az idei I/O fejlesztő konferencia, ahol külön előadást szentelnek ennek az újdonságnak.

Forrás és borítókép: Google Developers Blog via The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!