imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS-re is jön az offline navigáció a Google Térképekhez


Hamarosan iOS-en keresztül is tudunk majd aktív internetkapcsolat nélkül navigálni a letöltött Google térképeink segítségével. A funkció nagyon hasznos, de a 8 és 16 gigabájtos iPhone-tulajdonosok csak óvatosan örüljenek.

Nem kérdés, hogy óriási segítség lenne a Google Térkép felhasználóinak az újítás: biztos minden olvasó volt már olyan helyzetben, amikor épp nagyon jól jött volna a navigáció, de éppen külföldön volt, vagy a mobilnetnek persze pont most kell Edge-re váltania. Ez a probléma szerencsére hamarosan iOS-en is véget ér.

Az offline navigáció lehetőségéről még májusban, a fejlesztői konferenciáján rántotta le a leplet a Google, ám akkor még az iOS megjelenésről szó sem volt. A funkció tegnap óta érhető el Androidon, a felhasználóknak mostantól lehetőségük van letölteni a kiválasztott területet telefonukra, így anélkül használhatják a navigációt, hogy a mobilnet, vagy a Wi-Fi be lenne kapcsolva: a bemutatón repülőgép-üzemmódban tesztelték az új funkciót élesben. A felhasználó kijelöli magának a választott várost vagy városrészt, letölti a telefonra, onnantól az pedig bármikor elérhető későbbi használatra.

Offline Maps setup

A letölthető térképeknek ugyanakkor ára van, de nem pénzben, hanem tárhelyben. Az offline térképek ugyanis nem kevés helyet foglalnak, a Google állítása szerint Nagy-London letöltéséhez például legalább 380 Mb-t kell felszabadítanunk, San Franciscohoz pedig 200-at. Ezen adatok alapján a kisebb tárhelyű iPhone-tulajdonosoknak azért óvatosan lehet majd helyszíneket letöltögetni, különben hamar megtelik a készülék.

Arról, hogy az offline navigációval felturbózott Google térképek pontosan mikortól érhetők el iOS rendszeren, egyelőre nem tudni, ám a cég „nagyon hamar” ígéri az Apple készülékeire szánt változatot. A magyar iPhone felhasználóknak egyelőre nincs mit irigyelni az Androidosoktól, hiszen az itthoni területekkel egyelőre nem igazán működik együtt az alkalmazás a Google rendszerén sem.

product-offroad-howitworks-v1-r2

A funkcióról egyébként egyelőre vegyesek a vélemények, sokan panaszkodnak bugokra és nem megfelelően megjelenő területekre, valamint a műholdas nézet hiányára. Ennek fényében reméljük, hogy az iOS felhasználók már a ráncfelvarrott, kiforrott változatát kapják meg a Google Térkép új verziójának.

Egyes területekről egyébként eddig is letölthetőek voltak az offline térképek az „ok maps” parancs beírásával, az újítás tehát elsősorban az offline navigáció lehetőségét jelenti.

Forrás: MacRumors, BBC

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!