imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iOS Szülői felügyelet 1×1


Szülőnek lenni a mai digitális korban egyáltalán nem egyszerű feladat. Ahelyett, hogy azon aggódnál milyen veszélyek leselkednek a gyerekedre az interneten, koncentrálj inkább a szülői felügyelet nevezetű funkcióra, amin tényleg sok minden múlhat.

Mint minden szülőnek, valószínűleg te is aggódtál már azon, hogy mi történhet ha a gyerek kezébe kerül a technológia. Ezek az aggodalmak pedig egyáltalán nem alaptalanok. Megtaníthatod neki, hogyan használja az internetet, hogyan képviselje magát a közösségi médiában, hogyan védje meg az adatait – viszont nem mindig tudod megvédeni a nem megfelelő tartalmaktól. Itt jön a képbe a szülői felügyelet.

Image result for parent iphone

A szülői felügyeletet (angol nevén Parental Control) azért hozták létre, hogy segítség a szülők munkáját, illetve, hogy ha bármikor a gyerek kezébe kerül egy eszköz, biztonságosan, korának megfelelően tudja azt használni. Ha még soha nem használtad ezt a segítséget, itt az ideje! Cikksorozatunkban górcső alá vesszük az iOS és macOS rendszereken elérhető szülői felügyeletet, a működésüket, illetve hatékony használatukat is.

Mi is az a szülői felügyelet?

Dióhéjban, a szülői felügyeletek olyan eszközök, melyek korlátozzák a gyermek tevékenységét egy adott elektronikai eszközön. Ennek pedig számos módja van. Például tegyük fel, hogy korlátozni szeretnéd, hogy mennyi időt tölt a képernyő előtt a gyereked. Vagy esetleg le szeretnéd tiltani a korának nem megfelelő tartalmakat, beleértve a weboldalakat, videókat és játékokat. A szülői felügyelet használatával ráadásul az iTunes, Apple Music és App Store használatát is korlátozhatod.

Teljes mindegy milyen nevelés módszer mellett tetted le a voksodat, a szülői felügyelet teljes mértékben támogat benne és lehetővé teszi, hogy az internethasználat a gyeremekek számára egy biztonságos, szórakoztató és produktív folyamat legyen. Természetesen jó ha megmagyarázod a gyereknek miért szükséges a szülői felügyelet használata és mit szeretnél vele elérni.

Képernyőidő

Míg az iOS korábbi verzióiban fellelhető szülői felügyelek a képernyőidő (angol nevén Screen Time) funkción keresztül, különböző korlátozások formában voltak jelen, az iOS 12-vel az Apple sokkal széleskörűbb funkciókat tett elérhetővé a felhasználók számára. A képernyőidő tulajdonképpen egy diagnosztaki eszköz, melynek segítségével megvizsgálhatod, hogy mennyi időt töltesz a Facebookon, Instagramon vagy WhatsAppon. Ugyan a funkció elsődleges feladata az, hogy megmutassa mennyit használod a készülékedet – kategóriákra, appokra és weboldalakra lebontva –, a képernyőidő funkció abban is segítségedre lehet, hogy letiltsd a gyereked előtt a kívánt tartalmakat.

A képernyőidő használatának két módja van: a gyereked készülékén is beállíthatod, itt jelszóval tudod védeni a beállításokat, vagy ha használod a Családi megosztást, minden egyes családtagnál be tudod állítani. Ha viszont a gyerkőcnek még nem vettél készüléket, a sajátodon is be tudod állítani.

Képernyőidő beállítása egy adott készüléken

Noha a Családi megosztás szuper funkció, mégsem jó mindenkinek. Ha az egész család akarja használni, az azt jelenti, hogy mindenkinek szüksége van Apple ID-ra. Ráadásul ha a gyereked még túl kicsi, valószínűleg nem is csinálnál neki saját Apple ID, csak az adott készülék képernyőidő funkcióján keresztül végeznéd el a beállítást. A legfőbb kategóriák, amiket a képernyőidővel korlátozni tudsz.

Nyugalmi idő (Downtime) – a funkció használata lehetővé teszi a képernyőmentes idő ütemezését (például este vagy éjszaka). A nyugalmi idő alatt csak az engedélyezett alkalmazások és a telefonhívások lesznek elérhetők. Hátulütője, hogy csak egy intervallumot állíthatsz be.
Alkalmazáskorlátok (App Limits) – a funkcióval időkorlátokat állíthatsz be a különböző alkalmazásokhoz.
Engedélyezés mindig (Always Allowed) – a funkcióval kiválaszthatod a mindig használni kívánt alkalmazásokat.
Tartalmi és adatvédelmi korlátozások (Content & Privacy Restrictions) – a funkcióval letilthatod a nem megfelelő tartalmakat.

Mielőtt viszont jobban beleásnák magunkat a különböző funkciókba, nézzük meg, hogy védheted le a Screen Time-ot jelszóval:

  1. Nyisd meg a Beállításokat.
  2. Válaszd ki a Képernyőidő menüt.
  3. Kapcsold be.
  4. Menj a Továbbra.
  5. Válaszd ki, hogy a te iPhone-odról vagy a gyermekedéről van szó.
    • Ha a sajátodat választottad, görgess le és válaszd ki a Képernyő-jelkód használata opciót.
    • Ha pedig a gyermekedé a készülék, értelemszerűen válaszd ki azt az opciót, és A tartalom és az adatvédelem opciónál add meg a négyjegyű szülő jelkódot. Végezetül nyomj rá még egyet a megerősítéshez.

Maradj képben és kísérd figyelemmel cikksorozatunk következő részét!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!