imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS történelem IV. – Az iOS jelene és jövője


Június 5-én az Apple az éves fejlesztői konferencia keretein belül bemutatta legfrissebb telefonokra, tabletekre szánt operációs rendszerét az iOS 11-et. Ez pedig kíváló alkalmat szolgáltat arra, hogy egy kicsit nosztalgiázzunk, és röviden visszanézzük, milyen mérföldköveken keresztül vezetett el az út idáig. Negyedik rész.

A négyrészesre tervezett cikksorozat első részében végigvettük az iOS alakulását a kezdetektől egészen az első iPad kompatibilis, 3.2-es verzióig. A második részben láttuk megszületni Siri-t, az iOS külön brand lett, na meg az Apple Maps is bukott egy nagyot. A harmadik részben pedig megfigyelhettük, milyen hatást gyakorolt Jony Ive a rendszerre kívül-belül, láthattuk, ahogy egyre közelebb értek az Apple termékei a Contiunity-val, illetve hogy az iOS 9 milyen proaktív képességekkel ruházta fel a Sirit.

A mostani részben a múltból a jelenbe, hovatovább a jövőbe fordítjuk majd figyelmünket, hiszen azokról a rendszerekről fogunk beszélni, amelyeket vagy most, vagy a közeljövőben használunk vagy használni fogunk.

iOS 10 – A trendi

Már az előző cikkben is említettem, hogy egész szépen kirajzolódni látszik az iOS rendszerek hármas bontása. Ennek megfelelően három verziónként kell érkeznie valami nagyobb volumenű újításnak. Az iOS 1, 4, és 7 után tehát az 2016-ban iOS 10-en volt a sort, hogy kis vérfrissítést vigyen a rendszerbe. Arról lehet vitatkozni, hogy ez mennyire sikerült, de azt talán objektíven kijelenthetjük, hogy az iOS 7 után tényleg a legtöbbünk által ma is használt rendszer rázta fel legjobban az állóvizet. Legalábbis, ami a külalakot illeti.

Már a sorozat első részekor tudtam, hogy el fog jönni ez a pillanat, tartottam is tőle, amikor az iMessage újításairól kell majd lehetőleg objektíven beszélnem. Ez volt ugyanis az iOS 10 legtöbb rivaldafényt kapó hozománya, amivel olyan mértékben nem tudok azonosulni, hogy az elmondhatatlan. De maradjunk tárgyilagosak.

Az új Üzenetek alkalmazás egy sor olyan trendi funkcióval bővült, amit a többi, hasonló szolgáltatásból vett át. Úgymint a lufik, a konfetti, a tűzijáték animációk, a matricák, a láthatatlan tinta, a gyors visszajelzések, az emojikká alakuló szöveg, a letölthető alkalmazások és a játékok (amiket az iMessage App Store-ban találunk), a feliratozható fotók, videók és ehhez hasonló színes-szagos megoldások. Biztos volt olyan felhasználói réteg, amelyiknek már csak ez hiányzott az iOS-ből, öröm, boldogság, végre megérkeztek.

Szerencsére az újítások listája nem merült ki ennyiben. Ott van például a Siri, amit bár itthon kevésbé használunk, de nagyon lényeges frissítést kapott: az iOS 10-től kezdve a különböző alkalmazások fejlesztői is hozzáférhetnek az Apple virtuális asszisztenséhez, vagyis hívhatunk például autót, vagy utalhatunk pénz hangutasítással, illetve küldhetünk üzenetet külső fejlesztésű appokkal is. Ha egyszer végre-valahára megtanul magyarul is, nagyon fogunk majd ennek örülni, addig pedig legyünk empatikusak és jobb híján osztozkodjunk a támogatott anyanyelvű embertársaink örömében.

Ezzel szemben a Fotók alkalmazás már mindenki számára rejtegetett felfedezni valót. A két legfontosabb újítás a Memories és az új keresés funkció voltak. Előbbi az emlékeinket gyűjti egy helyre, vagyis dátum és helyszín alapján állít össze fotóalbumokat ízléses formában, sőt, akár rövid videókat is készíthetünk ezekből a képekből. A funkciót egyébként mostanában reklámozni is kezdte az Apple. A második funkció pedig lehetővé tette, hogy a fényképeink között akár a rajtuk szereplő emberek vagy dolgok alapján is kereshetünk. Mindehhez persze olyan okos algoritmusok is kellettek, mint például az arcfelismerés.

Az Apple Music zenei streamingszolgáltatása 2015-ös indulásakor nem aratott osztatlan sikert. Elsősorban ez nem amiatt történt, mert a zenei felhozatal gyenge lett volna, hanem mert egy átláthatatlan, logikátlan felületbe passzírozták bele az egészet, amit inkább fájdalom, mint öröm volt használni. Az Apple is érezte a helyzet tarthatatlanságát, így az iOS 10-zel ezt az alkalmazást is jelentősen megújították. Nem azt mondom, hogy az új felület mérföldekkel jobb lett, mint a régi, de hogy átláthatóbb, az biztos. Ráadásul már képes dalszöveget is megjeleníteni, ami meg tök jó.

Az új Home appal egy régi tartozását pótolta az Apple: amikor először megjelent a HomeKit szabvány az iOS 8-ban, mindenki egy központi, egységes vezérlőalkalmazásra számított Cupertinótól. Ehelyett éveken keresztül csak a különböző gyártók különböző applikácóival vezérelhettük az okoskiegészítőket. Ennek szerencsére vége, az iOS 10-től kezdve egy helyről vezényelhetjük minden HomeKit támogatott eszköz működését, ami főleg több készülék esetében jelentős könnyebbséget jelent.

Mindezek mellett frissült a Térképek alkalmazás is, a fejlesztők bővítményeket írhatnak hozzá, így például asztalt foglalhatunk egy étterembe, vagy Ubert hívhatunk (persze mindezt külföldön). A gépi tanulásnak köszönhetően pedig valós idejű, releváns forgalmi információkat is nyújt az alkalmazás. Na meg persze egy csomó kisebb-nagyobb funkció is érkezett, mint például a Lock Screen widgetek, még több 3D Touch opció, átszabott felület, asztalról felemelve bekapcsoló kijelző és a többi.

Láthatjuk tehát, hogy azért tényleg jelentős volt a frissítés, noha sokan ennél azért többet vártak volna. Ez érthető is, különösen a magyar felhasználók részéről. Az okosotthon kiegészítők (főleg a HomeKit támogatással bírók) nálunk még annyira nem elterjedtek, hogy nagyobb tömegeket hozzon lázba a Home app, a Sirivel nem tudunk sokat kezdeni, ahogy a Térképek újításai is elsősorban külföldön jöhetnek jól. Meg hát az új iMessage effekteket se mindenki használja. Nem csoda, hogy sokan vegyes érzelmekkel csukták le a laptopot a tavalyi WWDC után.

Bemutatás: 2016 szeptember. Támogatott készülékek: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPod Touch 6th Gen, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad (2017), iPad Pro 9,7 inch, iPad 10,5 inch, iPad Pro 12,9 inch (2015), iPad Pro 12,9 inch (2017).

iOS 11 – Örülünk, Vincent?

Ezzel meg is érkeztünk a legaktuálisabb rendszerhez, aminek részleteiről mindössze csak pár hete tudunk, és azokon kívül, akik nem valamelyik béta verziót nyúzzák, legtöbbünk nem is próbálta még élőben. Ettől függetlenül a legfontosabb újításokról (ismét) beszámolhatunk, hiszen most egyfajta történelmi keretben próbáljuk ezeket vizsgálni, így talán megbocsátható némi redundancia.

Nehéz kiemelni, hogy melyik volt a leghangsúlyosabb újítás, aminek viszont a legnagyobb hatása lesz, az szerintem egyértelműen az ARKit érkezése. Tetszik vagy sem, le merném fogadni, hogy az elkövetkező jó pár hardver- és szoftverfrissítés is e körül a téma körül fog pörögni. Részben érthető is, bizonyos szempontból új szintre lépett a digitális világ azáltal, hogy összekeveredett a valóságossal. Ez persze nem az Apple találmánya, de nem lenne példa nélküli, ha egy már létező technológia az ő hatásukra indulna hódító útjára.

Egyelőre hasonlóan mellékesnek tűnik az is, hogy kiadtak egy rakat mesterséges intelligenciát használó API-t, amit összesítve Core ML néven neveznek. Ide tartozik például a Vision API, ami az arcfelismeréshez, illetve a Natural Languages API, ami a nyelvi vonatkozásokhoz, vagy épp Motion-tracking API, ami egy AR-kiegészítő, ad a fejlesztőknek hozzáférést. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek mekkora jelentőséget kapnak majd a jövőben, de elnézve, hogy mennyire forró téma mostanában a mesterséges intelligencia, nem lennék meglepve, ha az AR-ral egyetemben kulcsszerepet kapnának a jövőben.

A Fotók alkalmazás is okosodott. Az olyan funkciók, mint a Live fotók különböző szerkesztési lehetőségei a kevésbé izgalmas fejlesztéseket jelentik, ellenben az, hogy az eddigi H.264-es kódolást leváltja majd a HEVC a jobb tömörítés érdekében már sokkal fontosabb, még ha elsőre nem is tűnik annak. Az új eljárásnak köszönhetően az eddigi tesztek alapján akár 50%-kal kevesebb tárhelyet emészthetnek majd fel a fényképeink és videóink. Tekintve, hogy az iPhone gyakorlatilag a legnépszerűbb fényképezőgép, ez olyan változás lesz, amit mindenki meg fog érezni.

Ahogy azt már megszokhattuk, az iOS 11 is tartalmazott pár olyan fontosabb újítást, amiket mi itt, Magyarországon, kevésbé fogunk észlelni. Ezek közül talán a legfájóbb az Apple Pay, ami innentől kezdve már peer-to-peer (személyközi) pénzküldésre is képes lesz. Amíg azonban magyar bankkártyát nem lehet hozzáadni a szolgáltatáshoz, addig csak vágyakozva nézhetjük az Apple Payt, mint kiskutya a hentesüzlet kirakatát.

A másik ilyen a szokásos Siri frissítés, ami ez esetben végre nem merült ki újfajta sportágak eredményeinek beolvasásával, hanem valóban használható újításokat is hozott. Például fordítani is megtanult a legnépszerűbb nyelvek között, amiken rögtön fel is olvassa az eredményt, ha úgy kívánjuk. Az én személyes kedvencem viszont nem ez, hanem hogy az iOS 11-től kezdve ugyanazt a kifejezést többféle hanghordozással is el tudja majd mondani. Aki olvasta Dr. Németh Gézával készült interjúnkat, az tudja, hogy ennek mekkora szerepe van abban, hogy természetesnek hasson egy szintetizált gépi hang.

Ráadásul a frissítés után egy Siri lesz mind felett, azaz mindegyik Apple készülékünk asszisztense pontosan ugyanannyi tudással rendelkezik majd rólunk. Merthogy bizony tanulni fog tőlünk, minek után a proaktivitást újabb szintre emelték azáltal, hogy a használati szokások, környezeti kontextusok és hasonlók befolyásolják majd a javaslatait. Sőt, bizonyos helyzetekben többféle eredményt is fel fog tudni ajánlani majd az asszisztens ugyanarra a kérdésre, hátha a másik válasz hasznosabbnak bizonyul majd.

Sokat fejlesztettek a Térképek alkalmazáson is. Ezek közül talán a legfontosabb a beltéri navigáció. Tartok tőle sajnos, hogy itthon ez sem fog nagyon működni, pedig mit meg nem adnék érte, ha nem kéne végigverekednem magam az egész plázán, ha csak egy sajtburgerért ugornék be a mekibe, rögtön tudnám, melyik bejáraton keresztül lesz a legrövidebb az út. Aki viszont szokott külföldre utazni, a reptereken minden bizonnyal nagy hasznát fogja venni a funkciónak. A navigációhoz kapcsolódóan, feltehetőleg részben hatósági nyomásra, de megérkezett a Do not disturb while driving üzemmód is, ami lényegében letiltja majd az értesítéseket vezetés közben.

Kicsit rendbe kapták az App Store-t is, ami ennek keretében egy hatalmas dizájnváltáson esett át. Az új felület sokban fog hasonlítani az iOS 10-ben megregulázott Apple Music-ra. Napi nézet, személyes ajánlások, kiemelt fülek, átláthatóbb böngészés, ilyesmik. A fejlesztők igényeit is figyelembe vették, lesz lehetőségük például az alkalmazások frissítéseit különböző adagokban kitolni, hogy a folyamat ne terhelje le egyszerre az infrastruktúrájukat. Valamint némileg könnyebb lesz értékelni az alkalmazásokat is.

A végére hagytuk a legnagyobb dizájnváltozást, a megújult Control Centert. Az új felületen egyetlen, teljes képernyőt elfoglaló oldalon láthatunk minden kapcsolót és szabályzót, amiknek a külalakja szintén átesett pár változtatáson. De ami az egészben a legfontosabb, hogy bár évek kellettek hozzá, de végre teljesült a felhasználók egyik legtöbbet mormolt kívánsága: végre személyre szabhatjuk, mi jelenjen meg a vezérlőfelületen.

Ne menjünk el szó nélkül az egész update legfontosabb aspektusa mellett sem. Az iOS 11-et gyakorlatilag az iPadekre szabták, és talán ez a legfontosabb frissítés a táblagépek szempontjából az iOS 3.2 óta. A tableteken ugyanis egy némileg módosított iOS fog működni, ami sokat tanult az Apple asztali operációs rendszerétől. Dinamikusan alakuló, bárhonnan előhívható Dock, Drag&Drop funkciók, hatékonyabb multitasking felületek, fájlkezelés, külön alkalmazással és produktívabban használható virtuális billentyűzet, csak hogy a legfontosabbakat emeljük ki. Most lehet csak igazán jó iPadnek lenni!

Én személy szerint úgy voltam az iOS 11-gyel, hogy bár a bemutatón nem nyűgözött le, minél több részlet derült ki róla, és minél inkább megbarátkoztam vele, annál inkább megtetszett. Sok szempontból nézve tényleg az egyik legjelentősebb frissítésnek is mondható a rendszer történetében, különösen az iPades húzás miatt, ami valószínűleg a csökkenő táblagépes eladásoknak is kifejezetten jót fog tenni.

Bemutatás: 2017 szeptember (várhatóan). Támogatott készülékek: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPod Touch 6th Gen, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad (2017), iPad Pro 9,7 inch, iPad 10,5 inch, iPad Pro 12,9 inch (2015), iPad Pro 12,9 inch (2017).

Mit hoz a jövő?

Egyfelől nyilván fogalmunk sincs, és jósolgatni is elég bátor húzás lenne, főleg úgy, hogy a iOS 11 is még csak éppen hogy megérkezett. Ettől függetlenül, én továbbra is tartom, hogy a már említett 3 évenkénti nagyobb frissítés elmélet közelítőleg helytálló. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az iOS 7, ami hozta az egyik legnagyobb vérfrissítést pont két hármas ciklus után, akkor arra számítanék, hogy az iOS 12 jövőre elsősorban azon az úton fog tovább haladni, amin jelenleg halad a rendszer. Egy kis Siri frissítés, valami minimális külalak módosítás, ne adj Isten egy Dark Mode, fejlettebb AR funkciók és hasonlók.

Ezzel szemben az iOS 13 már elképzelhető, hogy merőben új irányokat fog behozni a rendszerbe, ha mást nem, akkor a külalak terén, aminek én nagyon tudnék örülni, hiszen ez nagyon sokat tud dobni a felhasználói élményen. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy az iOS 7 változásai elsősorban annak voltak köszönhetőek, hogy Scott Forstall székét átvette Jony Ive. Márpedig a dizánjpápa egyelőre kirobbanthatatlan tényezője az Apple-nek, és nem úgy tűnik, hogy nyugdíjazásáig ez változni fog. Hogy ez szerencse vagy sem, az jó kérdés, de ha mer változtatni, új irányokat kijelölni, nekem ugyan nem lesz bajom vele.

Most pedig, hogy a sorozat végére értünk, ideje feltenni a nagy kérdést:

neked melyik főverzió dobogtatta meg leginkább a szíved, melyik volt a kedvenced?

A főverziók előtti és a borítóképen látható grafikák az egész cikksorozat során a Tower munkáját dicsérik.

Ha folytatnád a nosztalgiázást, ebben a dossziéban további régi Apple történeteket olvashatsz.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!