imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Minden, amit az iOS 12-ről tudni érdemes

Tartalomjegyzék

Bevezető

Az iOS 12-t a 2018-as WWDC alkalmával mutatta be az Apple a közönség számára. Noha ekkor tudtuk meg a pontos és hivatalos részleteket, különböző forrásokból értesülve már korábban is lehetett tudni egy-két részletet a rendszerről. Olyanokat is, amiket az Apple végül nem közölt a nyilvánossággal.

A mende-mondák szerint az Apple idén egy a mostaninál jóval látványosabb frissítést tervezett. Egy olyat, ami úgy értelemezi újra az iOS megjelenését, mint annak idején az iOS 7 tette. Arról is lehetett hallani – és ezt végül az Apple is megerősítette –, hogy érkeznek az univerzális alkalmazások. Mint kiderült, ezalatt egy olyan fejlesztőknek szóló rendszert kell érteni, amelynek köszönhetően az appkészítők egyszerűen készíthetik el alkalmazásuk iOS-es és macOS verzióját – remélhetőleg jócskán megszaporítva ezzel a Mac App Store kínálatát.

A bemutatón azonban ezek egyiket sem láthattuk. Az okok elég prózaiak: egyszerűen nagyon nehéz évről évre számtalan frissítést lehozni, úgy, hogy a rendszer megőrizze stabilitását. Az iOS 11 akármilyen ígéretesen is indult, az első hónapokban hemzsegett a hibáktól, sok kellemetlen percet okozva ezzel az Apple-nek. A vállalat végül megelégelte ezt, és tanulva a hibákból visszavett a tempóból annak érdekében, hogy egy maximálisan stabil rendszert adjanak ki a felhasználóknak.

Ez lett végül az iOS 12, ami ugyan valóban nem tartogatott észbontó újításokat, azért szerencsére nem nélkülözött olyan funkciókat, amiket már nagyon régóta reméltek a felhasználók. Mutatjuk is rögvest a legfontosabb változásokat!

TÖRTÉNETI KITEKINTÉS

Mi mással is kezdhetnénk az iOS legfrissebb verziójának teljes körű bemutatására szolgáló oldalt, ha nem a rendszer történetének rövid összefoglalásával. Ezzel kapcsolatban korábban már írtunk egy négyrészes cikksorozatot is, de a rend kedvéért álljon itt dióhéjban pár érdekesség.

Például azt tudtad, hogy maga az „ájóesz” elnevezés sem mindig létezett? Bizony, az Apple csak 2010-ben, az iOS 4-gyel nevezte át mobil operációs rendszerét a ma ismeretes formájára, előtte iPhone OS néven futott a projekt. Ennek ellenére az egyszerűség kedvéért itt és most mindegyik verzióra az iOS elnevezést fogjuk használni.

Az iOS első verziója mai szemmel nézve még nevetségesen kezdetlegesnek tűnhet, holott a maga idejében egészen forradalmi rendszernek számított. Akkoriban az okostelefonok vagy egyáltalán nem rendelkeztek érintő kijelzővel, vagy ha mégis, akkor az egy legjobb esetben is stylussal vezérelhető rezisztív kijelző volt. Ezzel szemben az iPhone a modernebb kapacitív technológiát használta, de ami ennél is fontosabb: az egész ember-gép interakciót újragondolta az iOS-szel. Egyetlen gomb kivételével mindet száműzött az előlapról, és az érintést tette meg a készülék vezérlésének központi elemévé. Mindezt olyan, természetes érzést kölcsönző funkciókkal, mint a folyamatos görgetés, vagy a pinch-to-zoom.

Az iOS 2 az alkalmazások körül pörgött. Megnyitotta kapuit az App Store, ahol egyre több kiváló minőségő app kezdett el sorakozni. Ebből az időből származik a “there is an app for that” szállóige is, ami tökéletesen jellemzi a rendszer jelentőségét. Az iOS 3 ugyan nem sok új funkciót tartogatott, viszont temérdek hibajavításának és optimalizációjának köszönhető, hogy a felhasználók már akkor híresen stabil rendszernek könyvelték el az iOS-t.

Az iOS 4 is egy mai szemmel nézve teljesen alapvető dologgal dobbantott: a multitaskinggal. Mégis, akkor még egészen forradalminak számított, hogy egy telefonon a számítógépekhez hasonlóan tudjunk váltani a feladatok között. Az iOS 5 egy régi ismerőst hozott magával a buliba. Ekkor mutatkozott be ugyanis digitális kisbarátunk, Siri. Nem mellesleg pedig ekkor lett először Notification Center-ünk is. Az iOS 6 sajnos nem lett a legnépszerűbb frissítések egyike. Az Apple kétségbeesetten próbált függetlenedni az alkalmazások terén mindenkitől, de elsősorban a Google-től. Ez pedig rengeteg gyermekbetegséget hozott magával, például az Apple Maps híres hibatengerét.

Reagálva az előző rendszer hibáira, az iOS 7-nek valami ütőset kellett mutatnia. Sikerült is, a dizájncsapat élére lépő Jony Ive teljesen megreformálta az iOS kinézetét. Innentől kezdve a korábbi szkeumorf dizájn helyét átvette egy sokkal színesebb, modernebb megvalósítás, amely a mai napig erősen meghatározza az iOS-t. Az iOS 8 elsődleges érdeme, hogy közelebb édesgette egymáshoz az iOS-t és a macOS egy csokor Continuity funkcióval. Az iOS 9 ismét inkább egy hibajavítós, foltozgatós, stabilitásra fókuszáló rendszer lett, de azért a Siri meglehetősen sokat haladt a tényleges asszisztensé válás felé általa.

Eztán jött az iOS 10, ami ugyan jelentős mennyiségű újítással debütált, ám ezek nagy részét meglehetősen sok kritika érte, gondoljunk csak például a temérdek iMessage lufira, emojira, konfettire és társaikra. A jelenleg is aktuális iOS 11 ezzel szemben számtalan, tényleg nagyon hasznos funkciót tartogatott a felhasználók számára, külön kitérve az iPadekre. A rendszer egyetlen szépséghibája, hogy az indulás meglehetősen nehézkesre sikerült, rengeteg bug jött össze az első hónapokban, így nem feltétlen aratott osztatlan sikert, minden erénye ellenére.

Röpke 10 év átkarolásával meg is érkeztünk a jelenbe, az iOS 12-höz. Noha a rendszer hivatalosan még nem debütált, az Apple éves fejlesztői konferenciáján már elárulta a legfontosabb tudnivalókat. Sőt, a bétateszterek – köztük mi is – már javában nyúzzák a rendszert, így valós tapasztalatokkal tudunk szolgálni a lentebb olvasható új funkciókkal kapcsolatban.

KOMPATIBILITÁS

Az Apple mindig is híres volt arról, hogy kiemelten hosszú ideig támogatja szoftveresen termékeit. Az iOS 12 e tekintetben sem fog csalódást okozni. Az még csak hagyján, hogy az összes olyan készülék támogatott marad, amelyik megkapta az iOS 11-et, bónusznak direkt olyan optimalizációkat végeztek a rendszeren, ami új életet lehel az öregedő készülékekbe is. Egyszóval az új rendszer alatt nem hogy lassabbak, hanem kifejezetten gyorsabbak lesznek az iPhone-ok, szóval már csak emiatt is megéri frissíteni.

A teljes kedvéért álljon itt a teljes támogatási lista. Az iOS 12 az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPad 5.gen, iPad 6.gen, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad 2017, iPad Pro 9,7″, iPad Pro 10,5″, iPad Pro 12,9″ (mindkét generáció), hatodik generációs iPod touch.

Újdonságok

Ahogy azt a bevezetőben is olvashattátok, a hangsúly ezúttal nem az új funkciókon, hanem a motorháztető alatti finomhangolásokon volt elsősorban. Ettől függetlenül azért szerencsére nem kellett nélkülöznünk az újdonságokat sem. Jöjjenek az iOS 12 legfontosabb változásai!

TELJESÍTMÉNY

Az egyik legfontosabb, hogy a teljesítmény bizonyos esetekben vagy kétszer olyan gyors lesz, mint az iOS 11-nél. Ha mindez nem lenne elég, végre külön odafigyeltek a régebbi készülékek teljesítményre is. Az alkalmazások megnyitása körülbelül 40-50%-kal gyorsult, ami már a valós használat során is bőven érződni fog. Ezt egyébként úgy érték el, hogy a CPU teljesítménye azonnal robban maximumra, amikor a szükség megkívánja, nem kell megvárni, amíg “bemelegszik”. Az alábbi videóban láthatjátok a sebességnövekedés mértékét egy közel 5 éves iPhone 5S-en. Meggyőző!

AR

Ezzel kapcsolatban az Apple új fájlformátumot dolgozott ki a Pixarral karöltve, melynek neve USDZ. Egyelőre nem sokat lehet róa tudni, de állítólag rengeteg mindenre képes lesz, és az Adobe Creative Cloud rögvest támogatja is majd a megjelenés után. Mi több, külön app is érkezni fog az Adobe-tól, amivel elvileg könnyen lehet majd a kiterjesztett valóságot szerkesztgetni.

Ide kapcsolódik még, hogy az iS 12 egy új, Measure névű gyári appal is bővült. Nem meglepő, lényegében ugyanolyan méricskélésre szolgáló appról van szó, mint amivel tele van az App Store, csak hát ez ugye gyári, ami mindig jobb. Ahogy az várható volt, befutott az ARKit 2 is, ami több újdonságot is tartogat majd, de a legfontosabb, hogy többen is osztozhatnak ugyanazon kiterjesztett valóságon, magyarul jöhetnek a multiplayer AR appok.

FOTÓK

A legfotnosabb, hogy okosabb algoritmusokat tettek a Fotók app mögé, így a keresés profibb lesz mint valaha. Továbbá egy új, az Apple Music-hoz hasonló For You fület is készítettek az apphoz. Itt találhatóak majd a fotóemlékek, a régi fényképek, pillanatok, megosztási javaslatok és hasonló apróságok. Apropó megosztás! Ha egy baráti társasággal együtt mentetek valamilyen eseményre és mindenki külön fotózott, akkor mostantól pofonegyszerű lesz bedobni a közösbe a képeket. Átdobod az albumot a havernak, mire az ő telefonja magától összegyűjti az eseményen készült képeket és felajánlja a megosztásukat. Zseniális!

SIRI

Természetesen a digitális asszisztens sem maradt ki a jóból. A leglátványosabb újdonság kétségtelenül a Shortcuts app lesz, ami egyelőre még annyira béta, hogy a bétázók közül is csak az app bétaprogramjába regisztráltak tudják kipróbálni. Ha viszont egyszer kész lesz, akkor nagyon sok mindenre jó lehet majd elsősorban az automatizálás területén. Megadhatunk majd előre beprogramozott mondatokat, amelyek aktiválnak majd bizonyos funkciókat alkalmazásokban. Lényegében a nemrégiben felvásárolt Workflow app tudását örökli majd a funkció, a Sirihez idomítva.

Ezen felül kicsit jobban a kezünk alá fog majd dolgozni az asszisztens. Ajánlásai közt szerepelnek olyan újdonságok, mint emlékeztető a születésnapokon, figyelmeztető a moziba érve, hogy halkítsd le a telefont és hasonlók. Mindezt elvileg teljesen magától.

DIGITÁLIS EGÉSZSÉG

Az utóbbi időben elég sokat rágták különböző szervezetek a techvállalatok fülét, hogy kicsit figyeljenek jobban oda, hiszen a termékeik függőséghez és más mentális problémákhoz vezethetnek. Erre adott válasz a digitális egészségnek szentelt funkciócsomag. Igen, csomag, ugyanis nem egyetlen, hanem egy sor különböző területet érintő funkcióról van szó.

Ilyen például a Ne zavarjanak, avagy a Do Not Disturb mód okosodása. Az iOS 12-től kezdve megadhatunk intervallumokat, hogy meddig szeretnénk nyugalmat. Ilyenkor megjeleneik egy értesítés a kijelzőn, hogy a többi értesítést épp azért nem látod, mert aktív a funkció. Természetesen ütemezésre is ugyanúgy lesz  lehetőségünk mint eddig.

Ennél egyel keményvonalasabb az funkció, ami szabályozza a telefonnyomkodással tölthető idő mennyiségét. A szülők a gyerekeknek, vagy mi saját magunknak megadhatunk célokat, hogy egy nap mennyit tervezünk eltölteni adott appok használatával. Ha ez lejár, akkor az app tiltásra kerül. Ugyanígy olyan idősávot is megadhatunk, amikor minden figyelemelterelő alkalmazás blokkolásra kerül, így elkerülendő a kényszeredett, rutinszerű éjjeli Facebookozást és hasonlókat.

Használati szokásainkkal különböző, heti statisztikák szembesítenek majd. Itt szörnyülködhetünk majd el rajta, hogy mennyi értesítést kapunk egy nap, melyik appot mennyit nyomkodtunk és hasonlók. Mindezt a Beállítások Képernyőidő menüpontjában kísérhetjük figyelemmel. A szülők itt tudják majd rendszabályozni a gyerekük mobilhasználatát is, ami szintén egy igényelt funkció volt már.

Ide kapcsolható még az új értesítési rendszer is. Az iOS 12 végre már csoportosítva jeleníti meg az egy forrásból érkező értesítéseket, így elkerülhető, hogy egy végtelen listát kelljen átböngészned, miután 5 percre magára hagytad a telefonod. Bónuszna ráadásul mostantól magáról a Zárolt képernyőről szabályozhatjuk, hogy melyik alkalmazás küldhet nekünk értesítést, nem kell a  Beállításokban barangolni hozzá. Szintén egy régóta várt funkció!

ANIMOJI

Nem kértük, de kaptunk Animoji fejlesztéseket is. Most kapaszkodjatok meg, de mostantól a különböző grimaszok mellett végre azt is meg tudja majd jeleníteni tréfás kis avatarunk, ha kinyújtjuk a nyelvünk. Kötelező kör volt az is, hogy új figurákat tegyenek a rendszerbe, ilyen lesz koala, szellem, tigris és T-Rex. Végül, de nem utolsó sorban pedig megalakult a MeMoji intézménye. MOstantól létrehozhatod önmagad digitális Animoji változatát, ami természetesen ugyanúgy animált gesztusokkal fogja elkápráztatni azokat, akiket ezzel sokkolsz, mint hagyományos társai.

FACETIME

Okosodott a FaceTime is. Megérkezett például a csoportos FaceTime beszélgetések lehetősége, Ennek köszönhetően akár 32 személy csatlakozhat egyetlen beszélgetésbe. A funkciót integrálták az iMessage-be is, így ha kell, egy pillanat alatt átfordíthatjuk a csoportos chatelést csoportos konferenciahívássá. Külön örvendetes, hogy a felületet is ügyesen oldották meg, így jól kezelhető marad a hívás akkor is, ha épp harmincan vannak a beszélgetésben. Ja, és ha ez hiányzott volna idáig: itt is lehet valósidőben Animojit operálni a fejünkre.

Béta Program

Egy szoftverkiadási folyamat életciklusában konvencionálisan béta megnevezéssel szokták illetni a szoftver azon változatát, amely ugyan már tartalmazza a legfontosabb funkciókat és újításokat, de még túl instabil, megbízhatatlan ahhoz, hogy kiadják.

Természetesen az iOS is rendelkezik béta verziókkal, rögtön kettővel is. Az Apple minden évben – általában nyár elején – egy nagyszabású show (konferencia), az úgynevezett Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) keretei közt bemutatja az iOS legújabb főverziószámú változatát. Nem sokkal ezután előszőr a fejlesztők, majd pár héttel később a béta programba csatlakozó szélesebb közönség is kipróbálhatja a rendszert. Előbbit fejlesztői, utóbbit publikus béta kiadásnak nevezzük.

DISCLAIMER

A nem fejlesztő, de érdeklődő felhasználók a publikus kiadást tölthetik le, persze csak miután regisztráltak a programba és telepítették a béta profilt készülékükre. Ennek lépéseit mutatjuk meg alább, de vigyázat! Mielőtt belevágnál a folyamatba, gondold át alaposan, hogy biztosan kell-e neked a jelenlegi állapotában még meglehetősen instabil rendszer. A telepítés egyáltalán nem ajánlott mindenki számára, főleg nem mindennapi használatban lévő, munkaeszközként szolgáló készülékekre.

A legtöbb felhasználónak érdemes kivárni az új rendszer hivatalos, szeptemberre várható rajtját!

Ha mindezek ellenére mégis úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor is tedd meg magadnak a szívességet, hogy készítesz egy biztonsági mentést adataidról!

TELEPÍTÉS

 • A céleszközön nyisd meg a Safarit és látogass el a beta.apple.com weboldalra.
 • Görgess egy picit lentebb, majd jelentkezz be az Apple ID-del az oldalon (ha már be vagy jelentkezve, kattints a Get Started gombra).
 • A következő oldalon győződj meg róla, hogy fent a menüsávban az iOS van megjelölve, majd görgess le a Get Started bekezdéshez, ahol kattints az „enroll your iOS device” linkre.
 • A frissen betöltött oldalon görgess a második pontra és nyomj a Download profile gombra.
 • A felugró ablakban válaszd az Allow lehetőséget, majd a másik felugró ablakban az Install opciót.
 • Jelszó beírogatás, felhasználási feltétel elfogadás, megerősítés, újraindítás és a többi.
 • Ha visszakapcsolt a telefon, látogass el a Beállítások/Általános/Szoftverfrissítés menüpontba, ahol ha mindent jól csináltál, már meg is jelent az iOS 12 nyilvános bétája.
 • Töltsd le és telepítsd ugyanúgy, mint bármelyik mezei szoftverfrissítést.

ELTÁVOLÍTÁS

 • Mindenek előtt győződj meg arról, hogy az iTunes legújabb verzióját használod.
 • Csatlakoztasd a készüléked az gépedhez, és nyisd meg az iTunes-t, ha esetleg nem nyílt volna meg magától.
 • Ezután annak megfelelően, hogy milyen készüléket használsz, lépj be a Helyreállítási üzemmódba:
  • iPhone 6s vagy korábbi készülék, illetve iPad vagy iPod touch esetén: Tartsd lenyomva egyszerre az Altatás/Ébresztés gombot és a Főgombot. Ne engedd fel a gombokat, amikor megjelenik az Apple embléma – tartsd lenyomva őket egészen addig, amíg meg nem jelenik a helyreállítási mód képernyője.
  • iPhone 7 vagy iPhone 7 Plus készülékek esetén: Tartsd lenyomva egyszerre az Altatás/Ébresztés gombot és a Hangerőcsökkentés gombot. Ne engedd fel a gombokat, amikor megjelenik az Apple embléma – tartsd lenyomva őket egészen addig, amíg meg nem jelenik a helyreállítási mód képernyője.
  • iPhone X, iPhone 8 vagy iPhone 8 Plus: Nyomd meg, majd gyorsan engedd fel a hangerőnövelő gombot. Nyomd meg, majd gyorsan engedje fel a hangerőcsökkentő gombot. Ezután tartsd nyomva az oldalsó gombot addig, amíg meg nem jelenik az iTuneshoz való kapcsolódást jelző képernyő.
 • Ezután a rendszer felajánlja majd a visszaállítás és a frissítés lehetőségét, esetünkben most a visszaállítást kell választani.
 • Ezt követően lefut a visszaállítási folyamat, ami elég sok ideig eltarthat, tehát legyünk türelemmel. A készülék végül újraindul és már használatba is vehetjük.

Ha okosak voltunk és készítettünk biztonsági mentést, akkor abból visszaállítva lényegében ugyanonnan folytathatjuk az életünket, mint a béta telepítése előtt.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ha az iOS 12-n készült biztonsági mentés nem állítható vissza alacsonyabb főverziószámú rendszereken, így az iOS 11-en sem, erre figyeljünk oda!

Linkgyűjtemény

HÍREK

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

TIPPEK

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!