imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPad macOS-szel, MacBook ARM procival | Vélemény


Az Apple iPad és Mac fronton is válaszút elé érkezett. Hamarosan azonban minden a helyére kerülhet, úgy, hogy közben a feje tetejére is áll egyben. Elmélkedés az iPad és a Mac jövőjéről…

Mindenek előtt nézzük meg, hogy mi az iPad és a Mac jelenlegi helyzete, mik a legnagyobb problémák a termékekkel. Kezdjük az iPaddel. Ugyebár most jött ki a legújabb iPad Pro és tényleg, mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy egy brutálisan jó termék lett hardveresen. Iszonyat erős, remekül néz ki, a kiegészítők élvonalbeliek hozzá, a kijelző pazar, nem mellesleg pedig tényleg a lehető legmodernebb technológiákkal van megkenve.

Mégis csak kínkeservesen tud valamelyest túlnőni a szórakoztatási felhasználás keretein.

Az Apple folyamatosan azt hajtogatja, hogy ez bizony már kiválthatja a számítógépet és a többi, de közben immár sokadszorra beigazolódott, hogy nem. És nem a hardver ereje, nem a teljesítmény, vagy bármilyen más hardveres ok miatt nem, hanem mert a szoftver nem teszi erre alkalmassá. Amíg nem tudsz teljesértékűen hozzáférni a fájlokhoz, amíg nem tudsz alkalmazásokat futtatni a háttérben, amíg nincsenek hozzá professzionális, teljesértékű, App Store-on kívüli forrásból is telepíthető szoftverek, addig talán soha nem is lesz igazi számítógép pótlék.

A másik oldalról meg ott van a Mac és főleg a MacBook vonal, aminél meg szinte pont az iPad-helyzet inverze érvényes. Van egy szuper, mindenre képes operációs rendszer, ami a Mojavének köszönhetően újra stabil, mint a beton; extrának pedig tele van nagyon jól optimalizált teljesértékű professzionális alkalmazásokkal. Épp csak nagyítóval kell keresni azokat a konfigurációkat a legdrágább modellek közt, amelyek kellően erősek ahhoz, hogy kompromisszumok nélkül képesek is legyenek futtatni ezeket.

Ahogyan David Lee az alábbi videójában emlékeztet az örökérvényű igazságra: egy igazán jó termék a szoftver és a hardver kiegyensúlyozott harmóniájától igazán jó. Ott van példának az iPhone, amit ugyan lehet szidni az ára miatt, de amiatt nem, hogy nincs rendben hozzá a hardver és a szoftver összhangja. Jelentősen kevesebb RAM és jelentősen kisebb aksival képes bőven partiban lenni a specifikáció-rekorder Androidokkal.

Adott tehát a képlet: Mac-eknek van kiváló szoftvere, de hardverfronton nehézségekkel küszködik. Az iPadnek meg van remek hardvere, de szoftveres limitációkkal kell szembe néznie. Adott a feladat: ezt a kettőt kéne valahogy egybegyúrni, hogy végeredményül kapjunk egy iPadet kiváló szoftverrel, és egy MacBookot remek hardverrel. Ez pedig jelenlegi tudásunk szerint csak egyféleképpen lehetséges reálisan:

ha az Apple ARM architektúrára vált a Maceknél.

Miért? Egyfelől, mert a Mac vonal egyik legnagyobb rákfenéje az Intel. Egy külsős vállalat, akit nem tudnak kontroll alatt tartani, nem mondhatják meg mit és mikor adjanak ki, nem direktben a Mac-ekhez terveznek és ők szabják meg a chipek – nem alacsony – árát. Nettó szívás, csak éppen nincs helyette alternatíva, minden erre az architektúrára lett építve. Egyelőre.

Az Apple az ARM-mel ennél sokkal jobb kapcsolatot ápol. Egyrészt noha nem ők gyártják, de az A-szériás chipeket mind ők tervezik. Minden szempontból a saját gépeikhez igazítva. A tapasztalat tehát adott. Ahogy a teljesítmény is: az új iPad Pro reklámjaiban nem hazudott az Apple, az A12X tényleg bőven ott van erőben, ahol a legtöbb Inteles laptop. Ott van tehát az ARM architektúra, amivel kapcsolatban már van tapasztalat, olcsóbban is lehet gyártani, megszűnne a függőségi viszony az Intel ütemezésétől, és a teljesítményről sem kell lemondani.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre többször röppent fel a hír, hogy az Apple titkon az Intel procik elhagyását, és egy saját tervezésű chip bevezetését tervezi. Nyilván az átállás nem lenne fájdalommentes és sikeressége nem csak az Apple-ön múlna. Átköltöztethetik a teljes macOS-t, átportolhatják minden saját alkalmazásukat ARM-re, ez önmagában még nem lesz elég. Kellenek hozzá az alkalmazásfejlesztők is, akik szintén hajlandóak meglépni az átállást.

Láss csodát, a Photoshopnak például éppen most jelentették be a – nagyjából – teljesértékű iPades változatát. Ha pedig iPades változat akkor ARM-es változat is egyben. Ha lesz ARM-es Mac a jövőben, akkor egy professzionális alkalmazás például máris biztosan elérhető lesz rá. Ha az Apple-nek sikerül elérnie, hogy ugyanezt megtegyék a legfontosabb kiadók, akkor a kisebbek is kénytelenek lesznek követni a példájuk, és máris végbement az átállás, vérfrissítést hozva az ökoszisztémába, feloldva a jelenlegi korlátozásokat.

A nap végére lenne egy olyan Mac vonalunk, ahol a hardver tökéletes összhangban van a szoftverrel, aminek köszönhetően olajozottabb, fürgébb teljesítményt kapnánk, anélkül hogy le kellene mondanunk a professzionális alkalmazásokról. A másik oldalról meg lenne egy iPad vonalunk, amire az asztali alkalmazásokat relatív kevés munkával könnyen át lehetne vezetni. Win-win.

Igaz ezt megelőzné egy elég keserves átállás, de az ilyenektől nem nagyon szokott megriadni az Apple…

Ti mit gondoltok? Írjátok meg kommentben!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!