imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPad Plus érkezik?


Lassan két éve időről időre felröppennek hírek egy 12 vagy 13 hüvelykes iPad érkezéséről. Most a Japán Mac Fan magazin publikált néhány sematikus rajzot egy lehetséges 12,2 hüvelykes iPadről.

Az alábbi sematikus ábrán egy 12,2 hüvelykes iPad látható, 305,31mm x 220,8 x 7mm méretekkel. Korábban sok pletyka volt már egy 12,9 hüvelykes kijelzővel érkező iPadről, a mostani hír ezekkel szemben 12,2 hüvelykről ír. Azt is megemlítik, hogy ez a nagyobb iPad Pro, vagy inkább iPad Plus, egy új A9 processzorral érkezik, erősebb hangszóróval, és ugyanazzal a dizájnnal, mint a mostani iPad Air 2. Íme a japán forrásból származó rajz.

iPad_plus_jp

Nem szeretünk ilyen és ehhez hasonló pletykákat megírni, most is leginkább azért tesszük ezt, hogy eljátsszunk a gondolattal, hogy vajon lenne-e egyáltalán értelme egy ekkora iPadet bemutatnia az Apple-nek.

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus sikere alapján a válasz egyértelműen igen. Jól látszik, hogy már nem az számít a vásárlóknak, hogy mekkora eszközt lehet kényelmesen kezelni, hanem az, hogy lehetőleg jó nagy kijelzőn fogyasszanak tartalmat. (Majd az evolúció megnöveli az ujjainkat.) Bevallom töredelmesen, már én is hozzászoktam az iPhone 6 nagyobb kijelzőjéhez, és nem szívesen lépnék vissza iPhone 5s-re. Annak ellenére sem, hogy az iPhone 6 néha szinte ki akar ugrani a kezemből, kiváltképp amikor ágyban, hanyatt fekve próbálom egy kézzel használni. Tény, hogy az iPhone 5s-t kényelmesebb használni, viszont az iPhone 6 kijelzőjét nézni sokkal kellemesebb, hiszen jóval nagyobb kijelzőn látjuk a tartalmat.

De mi lenne a helyzet egy 12,2 hüvelykes iPaddel? iPhone 6 Plus ingyen sem kéne, de egy nagyobb iPadet valószínűleg azonnal megvásárolnék. Ellentmondásosnak tűnik? Lehet, de ne felejtsük el, hogy az iPadet gyakorlatilag mindig két kézzel használjuk, legtöbbször otthon az ölünkben, nem pedig az utcán sétálva miközben a másik kezünk foglalt mondjuk a laptoptáska miatt. Az előbbi megkötések nélkül viszont egy iPad szinte bármekkora lehet. Nem kell zsebre sem tenni, mint például a telefonunkat, így ez sem szempont a méretnél. Ha hüvelykujjal írunk, a kettéválasztható billentyűzet simán megoldja, hogy elérjük a virtuális billentyűzet gombjait.

iPad-Pro-12.9-Inch-Display-Wallpaper

Az iPad bemutatásakor, Steve Jobs azt mondta, rengeteg méretet kipróbáltak, és végül egy átlagos könyv oldalának a méreteivel megegyező tablet bizonyult a jó méretnek. Aztán később kijött az iPad mini… Az iPhone-nál ugyanez volt a helyzet, aztán most 4,7 hüvelyknél tartunk a 6-ossal, és most már az iPhone 6 Plus megjelenésével 5,5-ös phablet méretet is gyárt az Apple. Ennyi erővel, akár egy iPad Air Plus is érkezhet, hiszen a 2010-es iPad bemutatása óta rengeteget vékonyodott illetve könnyült az iPad, így gond nélkül lehetne egy vékony és igen könnyű 12 hüvelykes iPadet megalkotni. Nem mellékesen mostanra az is jól látszik, hogy az iPad mini egyre kevésbé fogy, ergo nagyon úgy néz ki, hogy a tablet piacon nem a kicsinyítés az út, hanem a nagyobb tabletek fele mozdul a kereslet. Talán nem is véletlenül nem kapott idén komolyabb frissítést az iPad mini, hiszen egyértelműen látszik, hogy a tavalyi trendekkel ellentétben, ebben az évben és jövőre sem az iPad mini lesz a bestseller iPad.

Ha én lennék Tim Cook helyében, mindenképpen dolgoznék egy nagyobb iPaden. Két vásárló már biztosan lenne, hiszen én is és Laci kollégám is azonnal megvennénk, nyilván a hozzánk hasonló felhasználók ugyanígy tennének. Már kérdés, hogy a 15 hüvelykes MacBook Prónkat egyikünknél se váltaná ki, de azokat a feladatokat amiket az iPaden végzünk, illetve a tartalomfogyasztást sokkal könnyebbé tenné egy nagyobb kijelző.

Egy dolgot viszont mindenképpen meg kellene oldaniuk, ez pedig egy sokkal komolyabb multitask rendszer. A mostani iPademen még csak-csak elviselem, hogy nem tudok egy böngésző mellé kirakni mondjuk egy iMessage ablakot. Mondjuk nem is akarok. Viszont egy 12 hüvelyknél nagyobb kijelzőn már valószínűleg akarnék egy ilyen funkciót. A Microsoft Surface Pro tesztünk alatt kipróbáltuk természetesen a több ablakos nézetet is a Surface tableten, és egész jól lehetett használni. A Surface Pro is egyébként 12 hüvelykes kijelzővel érkezik, hasonló felbontással mint a jelenlegi iPad Air.

iPad-pro-concept-Ramotion-Multitasking-view

Ha most fogadnom kellene egy nagyobb iPad érkezésére, nagy pénzeket nem tennék rá, de kisebb tétben simán fogadnék, hogy akár még 2015-ben megérkezhet egy nagyobb kijelzős iPad.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!