imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPad Pro vs. 12″ MacBook: Melyik illik hozzád?


Az iPad Pro bejelentése óta az egyik legnagyobb vita határozottan arról szól, hogy egy nagyméretű iPad képes-e helyettesíteni egy MacBookot. Arról is elkezdtek találgatni, hogy vajon a jövőben az Apple egybe gyúrja-e a két terméket, de ez a közeljövőben elég valótlannak tűnik. Egyrészről, mert Tim Cook nyilatkozatából világosan kiderül, hogy az Apple-nek nincs semmiféle indíttatása erre. Másrészről a számok is azt mutatják, hogy erre piaci igény 2018 előtt nem igen lesz. A két egyedülálló eszköz közül viszont sokan nem tudják eldönteni, hogy melyik is számukra a megfelelő. Most ebben igyekszünk segíteni.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért épp a 12″ MacBook lett a mérleg másik fele. Ha megnézzük a MacBook Pro modelleket (legyen szó akár Retina kijelzős modellről, akár nem), mindenképp egy erős konfigurációjú Macet találunk, amin még akár videót is lehet vágni. Mondjuk sok türelem kell hozzá. A lényeg, hogy ezeket az eszközöket komolyabb munkára is simán lehet használni, mondhatni, ezek a Macek arra is készültek. Az Air és a 12 colos modell között már nehezebb volt eldönteni, hogy melyiket is vegyük górcső alá. A kérdést végül az döntötte el, hogy a 12″ MacBook talán kicsit közelebb áll (teljesítmény, felhasználás, hordozhatóság szempontjából) az iPad Próhoz, ezért jobban össze lehet hasonlítani őket. Az összehasonlítást pedig érdemes belülről kiindulva kezdeni.

Tim Cook egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az iPad Pro elsődleges eszköz lesz az üzleti utakon » sok-sok embernek «, beleértve természetesen önmagát is. Valójában ez főként attól függ, hogy jelenleg hogyan használjuk az eszközeinket.

Nézzük tehát először a hardvert. Az iPad Pro összesített teljesítménye tényleg lehetővé teszi, hogy elsődleges eszközként is használhassuk akár. A tablet felhozatalból kimagaslóan jó eredményekkel végzett, hiszen az A9X chip nem csak a korábbi iPadeket, de még a Microsoft Surface Pro 4-ét is megelőzte. Ez a processzor (a grafikai processzort is beleértve) igazából annyira erős, hogy vetekedik az Intel Core i5-ös processzorokkal, ami jelenleg is megtalálható a MacBook Airekben. Ráadásul ez nem ment az akkumulátor élettartam rovására. A MacBook 9 órát is kibír töltés nélkül, ami remek, de az iPad Pro még erre is rátesz egy lapáttal a maga 10 órájával.

fullsizerender2

Érdekes kérdés lehet a tárhely. Alaphelyzetben a 32 GB-os tárhely nagyon kevés egy olyan eszközhöz, mint az iPad Pro. Ugyanakkor az iOS 9-nek köszönhetően szinte elkerülhetetlen, hogyha elsődleges eszköznek használjuk, hogy valamilyen felhőszolgáltatást vegyünk igénybe. Az egész rendszere továbbra is szépen van kidolgozva, ugyanis nincsenek fölös mappák, a fájlrendszerben való hosszas kutakodások egyes dokumentumok után. Az alkalmazás van csak, és az ottani fájlokat pedig más alkalmazásban tudjuk megnyitni. Egy átlagos felhasználónak pedig nincs többre szüksége, így akár még a 32 GB-os modell is megfelelő lehet, nem feltétlen kell beruházni a 128 GB-os modellre. A MacBook előnye, hogy még a legkisebb SSD-vel is megduplázza a 128 GB-ot, tehát egy ilyen gépen nem feltétlenül kell a felhőszolgáltatásokkal szórakozni.

iPad-Pro-split-screen-multitasking-lifestyle-002

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy aki e-mailezésre, interneten való szörfölésre, dokumentumok szerkesztésére, vagy akár rajzolásra szeretne egy nagyobb méretű, de még könnyen hordozható eszközt, annak tökéletes választás lehet az iPad Pro, de akár a MacBook is. A kulcskérdés ilyenkor csak az, hogy melyik operációs rendszerben érezzük magunkat jobban otthon.

Az iPad Pro megvásárlásával, gyakorlatilag két iPadet kapunk.

Az iOS 9 osztott képernyő funkcióját az iPad Pro remekül használja ki, viszont egy olyan embernek, aki a tényleges többsíkos munkamenethez szokott, ez még mindig nagyon limitált. Ha ez nem lenne elég, akkor sajnos az a tény is bárdként lebeg az iOS felett, hogy sok alkalmazásfejlesztő a Mac alkalmazást túlságosan lebutítja az iOS-re, ezáltal használhatatlanná téve azt. Gondolok itt például arra, hogy a Photoshopot biztos soha nem fogjuk úgy használni iPaden, mint ahogyan azt tesszük egy Macen. Másik példa a WordPress alkalmazás, sajnos ez is elég gyengén sikerült iOS-re. Tehát az „advanced” felhasználóknak kicsit korlátolt lehet az iOS munkára.

15023-11137-15079-11122-151125-Keyboard-7-l-l

A Mac OS X-ben ezzel szemben a határ a csillagos ég. Rengeteg különféle alkalmazás, rengeteg a fejlesztők által biztosított eszközzel. Itt viszont figyelni kell arra, hogy a MacBook nem érkezik olyan erős konfigurációval, hogy például egy videót kényelmesen, idegeskedés nélkül meg tudjunk vágni. Egyszerűen nem arra való. A MacBookot hasonló felhasználhatósági körbe érdemes helyezni, mint az iPad Prót, leszámítva persze a rajzolással kapcsolatos dolgokat. Jegyzeteket, dokumentumokat, táblázatokat vagy akár prezentációkat mindkét eszközön remekül lehet összedobni. Az iPad Pro viszont sokkal jobban hordozható és tovább is bírja. A billentyűzettel a gépelés ugyanolyan egyszerű, mint egy MacBookon, ahogy az alapfunkciók kezelése is. A kulcskérdés itt a felhasználási mód. Szeretsz egy képernyőt nézni, és egy dologra koncentrálni egyszerre? iPad Pro. Inkább megnyitsz minden ablakot, amire szükséged lehet, hogy onnan szemezgess? MacBook.

iPadPro_Lifestyle-Gaming-PRINT

Kicsit eltérve az irodai felhasználástól, nézzük meg melyik eszközzel jobb kikapcsolni. Szórakozáshoz az iPad Pro egyértelműen és vitathatatlanul jobb. Egyszerűbb a kezelése, több játék fut rajta, jobb rajta videót nézni. Egyszerűen már csak azért is jobb, mert a lapszerű kialakítás miatt jobban tudunk vele mászkálni egyik szobából a másikba. Legyen szó csetelésről, képnézegetésről, rajzolásról, blog- vagy hírolvasásról, az iPad Pro tényleg mindenben az ember társává válik. A rajzolástól megint csak eltekintve, ezeket ugyanúgy meg tudjuk tenni egy MacBookon is, de egy kicsit kényelmetlenebbül.

Összesítésben az iPad Pro azoknak előnyös, akik:

  • Kreatív munkát, vagy tervezői munkát végeznek, és már van asztali számítógépük, hiszen a legjobb „tervezői vászon” jelenleg a piacon az iPad Pro, egy Apple Pencillel társítva.
  • Diákoknak, hallgatónak, akiknek nem okoz gondot az érintőképernyő, mint beviteli mód. A jegyzeteléshez, ábrák készítéséhez tökéletes eszköz.
  • Azoknak, akik olyanféle munkát végeznek, mint amiről fentebb volt szó. Ahol fontos egy megbízható, hordozható eszköz, de nem szükséges kettőnél több alkalmazást egyszerre kezelni.

A MacBook azoknak előnyös, akik:

  • Akiknek fontos, hogy az OS X lehetőségeit teljes körűen kihasználják, vagy állandóan szükségük van egy fizikai billentyűzetre. Olyan embereknek, akiknek az iOS 9 még mindig túlságosan korlátolt.
  • Olyan kreatívoknak, akik szeretik az eddig megszokott módszereket és szoftvereket (pl. Photoshop), és idegen lenne átállni a stylus használatára.
  • Azoknak, akik nincsenek kibékülve az érintőképernyővel, hanem inkább a megszokott egér (touchpad) + billentyűzet beviteli módnál maradnának.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!