imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iPad + Procreate: 10 látványos alkotás


Kiválthatja-e az iPad a személyi számítógépet? Ezen hosszasan lehet vitázni, azon viszont kevésbé, hogy az Apple táblagépe mennyire válik be a digitális művészek számára. A válasz ugyanis az, hogy nagyon jól, erre pedig mutatunk is 10 példát.

Az iPad 2010-es debütálása közel sem járt olyan pozitív visszhanggal, mint azt Steve Jobs remélte. A legendás CEO fortyogott a dühtől, mikor az eseményt követően a panaszos emaileket olvasta. A legtöbben azt kifogásolták, hogy a táblagép csak egy nagyra nőtt iPhone, ami a tartalomfogyasztáson kívül nem igazán jó semmire. Azóta viszont eltelt 9 év, az iPad pedig rengeteget fejlődött.

Az igazi áttörést talán a Pro széria 2015-ös bemutatása hozta el, legalábbis innentől számíthatjuk azt, amikor az Apple elkezdte gőzerővel nyomni az eszközt a profi felhasználóknak is. A „prémium” táblagép végül sikeresnek bizonyult, hiszen azóta már a harmadik szériánál jár. Hiába tiltakozott ellene egykor Jobs, ebben bizony hatalmas szerep jutott a Pencil névre keresztelt digitális tollnak is. Ezért leginkább az alkotóművészek hálásak, mivel a kiegészítő különösen hasznos a rajzban és festészetben utazóknak. A stylust első generációját ráadásul már nem csak a Pro, de a normál, a Mini, illetve az Air modellek is támogatják, így nem kell feltétlenül egy vagyont fizetni a használatáért.

Az alkotók másik nagy barátja a Procreate alkalmazás, amelyet 2011 óta tökéletesítenek a Savage Interactive fejlesztői. A 13 nyelven elérhető festő-rajzoló app szinte mindent tud, lényegében egy hordozható stúdió ecsetek, anyagok, és színek garmadájával, használatában így csak a tehetségünk szabhat határt. Én speciel ezzel is csak a pálcikaemberig jutnék, mások viszont remek dolgokat művelnek vele. Lássunk néhány példát a Procreate rajongóinak reddites fórumáról!

Batman – autographmedia

Ki ne szeretné Batmant? Na jó, biztosan sok ilyen ember akad, azt viszont tán ők sem vitatják, hogy az autographmedia nevű feltöltő rajza iszonyú jól mutat, már-már egy 3D render hatását hozza.

Rick Deckard – poopkal

Az ízléses nevű poopkal grafitrajzokat idéző alkotásáról az 1982-es Szárnyas Fejvadász főszereplője köszön vissza, remekül megidézve a 39 éves Harrison Ford vonásait.

Chewbacca – CALudwickArt

S ha már Harrison Ford, pont passzol ide a Star Wars legendás szőrcsomója is. Már csak abban kell reménykednünk, hogy legalább Chewie túlélje valahogy az új trilógia záróepizódját…

Önarckép – scarlettmorningstar

A feltöltő elmondása szerint egy önarcképet tisztelhetünk ebben a mutatós portréban.

WIP – NicthHier

Ez az alkotás kiváló példa arra, hogy megfelelő kreativitással már mindössze néhány képi elem is látványos összhatást szülhet. A WIP című munka nyomokban a harmincas évek Art Deco plakátjaira emlékeztet, de bele lehet látni néhány kortárs mobiljáték (pl. Monument Valley) stílusát is.

Életkép – noddlesyet

Ez a főleg a fény ábrázolásában brillírozó kép akár egy Apple reklám is lehetne hangsúlyos termékelhelyezéssel és boldog fiatalokkal, akiknek az iPhone és a Mac mellett már nem maradt pénzük ágykeretre is.

A DC és a Marvel nyomában – commondumpster

Commondumpster munkája egy újabb példa arra, hogy milyen változatosan lehet az iPaden alkotni, legalábbis megfelelő készségek és ecsetkészletek birtokában simán hozható a klasszikus képregények látványvilága.

A neon bűvöletében – losttonowhere

Szöul jellegzetes neonfényei keverednek Andy Warhol harsány stílusával ezen a portrén, ami háttérképként is remekül megállná a helyét.

Joker – blueball print

Nem volt még elég a popkulturális utalásokból, úgyhogy a végére még itt egy variáció a Joaquin Phoenix-féle Jokerre is.

+1 It’s-A me, Luigi! – MechaJohnWayne

Jó, talán nem ez a történelem leglátványosabb digitális festménye, de nem volt szívem kihagyni a kistestvérek örök hősét, Luigit a felsorolásból. A vászonszerű hatásért külön dicséret illeti az alkotó MechaJohnWayne-t.

Ha a felsoroltak nem tettek rád nagy hatást, vagy egyszerűen csak szívesen böngésznél még az iPaden készült alkotások között, akkor leginkább a Procreate saját válogatását érdemes felkeresni. A folyamatosan frissülő gyűjtemény a legütősebb darabokat listázza, lényegében kifogyhatatlan tárháza a táblagépes művészet csúcsteljesítményeinek.

Te szoktál rajzolgatni az iPaden?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!