imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iPad: Vázlatok, kommentek és jegyzetek egyszerűen


Legyen szó egy leendő otthoni bútor gyors vázlatáról vagy kézzel írt jegyzetekről egy konferencián, az iPaded a megfelelő appokkal mindenben tud segíteni.

Munkában két tárgyalás között, egy hosszabb úton, az esti filmnézés közben vagy épp a szerelőnek a hibát magyarázva is segítség, ha iPaded egy vázlatrajz elkészítésére, dokumentumok kommentelésére vagy jegyzetek készítésére használod. Nézzünk ehhez néhány alkalmazást!

Vázlat, rajz és firka

Először jöjjenek azok az alkalmazások, melyek segítenek képekre rajzolni, illetve azokon szemléltetni azt, amit szeretnél.

Paper by WeTransfer

A WeTransferrel már valószínűleg találkoztál valamilyen fájlküldési feladattal kapcsolatban. De most egészen más miatt merül fel a nevük: a Paper nevű alkalmazásuk vázlatok, grafikák készítésére nagyon hasznos lehet. Félreértés ne essék, nem Photoshop alternatívát keresünk benne! A mindennapokban lehet segítség, ha épp képekre kell ráírni valamit, melléjük egy felsorolást vagy egy grafikont csatolni. Ez utóbbi tulajdonság a jegyzetelő appok között is említhetnénk, de ennek az appnak a legjobb oldala az, hogy a jegyzeteket rajzokkal lehet összekötni.

Az alkalmazást a leírása szerint 25 millióan használják, és az App Store-ban a kommentek is pozitívak. Saját tapasztalatból is ajánlani tudom. Apple Pencillel az igazi!

Linea Sketch

Az iPades vázlatolásban kezdőknek ajánlom: a rajzolásban a nagyágyúkat (a teljesség igénye nélkül: Affinity Designer for iPad, Adobe Illustrator Draw vagy Procreate) a Paperhöz hasonlóan ez sem fogja megverni, de kezdőként jóval átláthatóbb, használhatóbb. Az Apple Pencil itt még erősebben ajánlott, de lehet nélküle is tevékenykedni az alkalmazással. Az appért 1 790 Ft-ot kell fizetni, a profi applikációkhoz képest ez igen jutányos.

You Doodle

Ez sem keverhető össze a Photoshoppal, de az érdeklődőknek javasolok egy próbát, mert rengeteg új lehetőséget nyújt – és ezt ingyenesen teszi! Az eddigiek közül talán ez tartalmazza a legtöbb funkciót, ami rengeteg ecsetet, mintát, árnyékolást, a különböző rétegekben való munkát jeleni – és persze még sok mást is tartogat az applikáció. Ingyenessége miatt kezdésnek leginkább ezt ajánlanánk!

Kommentelj könnyedén!

Nem a közösségi média használatára szólítalak fel, dokumentumok egyszerűbb kommentelésére mutatok két lehetőséget. Megosztott doksikban jelölheted a változást vagy egy szövegben kijelölheted a számodra fontos részeket – mint régen a szövegkiemelőkkel. Természetesen ennél jóval többet is tudnak. Lássuk is, hogy mit!

GoodNotes 4

A hétköznapokban rendszeresen előfordulhat, hogy kapsz egy-egy (pl. PDF) dokumentumot e-mailben, amit kommentelni szeretnél, aláhúzni ezt-azt. A Mail alkalmazás beépítve tartalmaz ilyen funkciókat, amit iPhone-on is, de leginkább iPad-en tudunk kényelmesen kihasználni. Ha ennél egy kicsit tovább szeretnél menni, akkor a GoodNotes 4 jó választás lehet.

A PDF mellett Microsoft Office dokumentumokat is tudsz vele kezelni, űrlapokat tölthetsz ki, aláírhatsz, de a rajzolás is működik és iCloud szinkronizálást is kapsz. A fájlokat nagyon könnyen lehet benne kezelni, mivel mappákba tudsz rendezni mindent és az alkalmazáson belüli fájlkereső is elég okos.

MarginNote

A MarginNote a PDF mellett az EPUB formátummal is elbánik, így e-könyveket is olvashatsz, illetve szerkeszthetsz benne. Elkészült jegyzeteidből vagy az adott oldalon kijelöltekből tanulókártyákat készíthetsz, ami igen hasznos lehet. Kedvenc funkcióm mégis az, hogy gondolattérképet lehet benne készíteni. Weboldalakat könnyedén konvertál át EPUB formátumba és az Apple Pencil is jól használható vele.

Jegyzetelj kézzel!

A kézzel írt jegyzeteket jobban meg tudom jegyezni: legyen szó egy egyetemi előadás során leírtakról vagy egy projekt megbeszélésén elhangzottakról. Az iPad + Apple Pencil kombónál pedig nem találkoztam még erősebb párossal. Egyébként rengeteg papírt is spórolhatsz vele, e-mailben vagy iMessage-en rögtön el tudod küldeni másoknak, csomó előnye van. Az előretelepített Jegyzetek alkalmazást is igen sokoldalú, de a következő appok néhány területen hasznosabbak lehetnek.

Notes Plus

Egy full extrás jegyzetfüzet érkezik. Előtted a papír (bal- és jobbkezes írást egyaránt támogat, bár ezt a valódi papír is tudja, ha minden igaz, de itt sem hátrány), amihez a linkek kezéséhez beépített böngészőt, audiojegyzetekhez beépített felvevőt, és iCloud, Dropbox, stb mentési lehetőséget is kapsz. Ha a Microsoft Office környezetet preferálod, Word dokumentumot is tudsz készíteni vele. Fájljaidat mappákban tudod tárolni és az app a kézírás felismeréséhez is ért. Ez utóbbinak az ékezetekkel néha akadnak gondjai, angolul viszonylag nagy biztonsággal működik.

Penultimate

A Penultimate nem egy egyszerű jegyzetfüzet: az üres lap mellett rengeteg mintából választhatsz, így tennivalóid listáját vagy naptárad is könnyen szerkesztheted. A színezési, kijelölési, törlési, stb. beállításokban abszolút az old-school formát hozza, tehát pontosan azt tudjuk vele, mint amit papíron – csak persze digitálisan.

A jobb- és balkezességet, az iPaden megtámasztott kézfejet és az Apple Pencilt is remekül kezeli, de egy további nagyon hasznos tulajdonsága, hogy az Evernote-hoz lehet csatlakoztatni. Ez nem véletlen, hiszen ezt az appot az Evernote fejlesztette és egy remek kiegészítő lehet jegyzetelő appjukhoz. De a Penultimate önmagában is megállja a helyét, ha az Evernote-ot nem akarod használni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Penultimate billentyűzetes bevitelt nem támogat.

Ha kedved támadt a fenti munkamenetekhez, de esetleg nincs még hozzá iPaded vagy Apple Penciled, nézz körbe az iSTYLE webshopjában!

Nektek mi a tapasztalatotok az iPaddel való jegyzeteléssel? Egy teljes munkanap során kiválthat egy laptopot? Egy tárgyalás alkalmával tudunk előadni, jegyzetelni, tulajdonképpen mindent. 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!