imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPadet kaphatnak a brit fegyencek


Látszólag extrém javaslattal állt elő Sir Martin Narey, a brit kormány igazságügyi tanácsadója: kapjon minden börtönben ülő elítélt iPadet, hogy dolgozni és tanulni tudjon rajta, valamint tarthassa a kapcsolatot a családjával. Mielőtt lánga borul az iMagazin a kommentektől, járjuk körül egy kicsit a kérdést.

Ami meglehetősen összetett és ellentmondásos. A fotelből mindenki nagyon szeret ítélkezni, ez pedig különösen igaz a már elítéltekre nézve. A visszatérő érv, hogy az „én adómból eltartott” bűnöző ne dőzsöljön, hanem szenvedjen. Kétségtelen, hogy az igazságszolgáltatás akkor jó, ha igazságot szolgáltat, egy társadalom pedig akkor, ha minél kevesebben ülnek börtönben. Mégis óriási különbség van a bűnesetek között, és a börtönlakók sem képeznek egy homogén masszát. Bármilyen furcsa, de még a börtönben is zajlik bizonyos élet (még Magyarországon is), az elítéltek dolgozhatnak, amivel pénzt keresnek. Kardinális kérdés, hogy vajon azt, akit mondjuk 3 év szabadságvesztésre ítéltek, hogyan lehet visszaintegrálni a társadalomba, ha letöltötte a büntetését. Különösen úgy, ha ez idő alatt a börtönben leépült minden személyes emberi kapcsolata, priusza van, és amikor szabadul, még az átlagosnál is nehezebben tud munkát találni, vagy bárkihez fordulni. Ebből a helyzetből nem nehéz választás visszatérni a bűnözéshez, különösen úgy, ha nincs vesztenivalód. Például családod.

prisoners-tablet

Többek között ezért is állt elő Sir Martin Narey ezzel a javaslattal, akiről tudni kell, hogy 1982 óta van a „szakmában”, és öt évig az Anglia és Wales területén működő börtönszervezet főigazgatója is volt.

A fegyencek idejük nagy részét a celláikban töltik, valahogy meg kell próbálnunk elérni, hogy ezt az időt hasznosabban töltsék el. Hetente találkoznának egy oktatóval, de saját erőből is fejleszteniük kellene a műveltségüket és a logikai gondolkodásukat. Meg kell fontolnunk, hogy iPadeket adjunk az elítélteknek, amin dolgozni tudnak a celláikban.

Itthon is zajlott egy nagyon érdekes kísérlet, Bakonyi Panni vezetésével, aki erőszakos büncselekményért fegyházban ülő, nagybüntetést (15 évtől fölfele) töltő raboknak tartott jógaórákat. Ez némileg rezonál a brit tanácsadó érvelésére, aki így folytatja:

Amikor beléptem a börtönszervezetbe 1982-ben, az emberek már attól is rettegtek, hogy engedélyezzük az elítélteknek, hogy rádiót hallgassanak. Később attól, hogy engedéllyel telefonáljanak, de a fegyenceknek valójában Skype-olniuk és FaceTime-ozniuk kellene a gyerekeikkel. Arra kell használnunk a technológiát, hogy fejlesszük ezeket az embereket és egybetartsuk a családi kötelékeiket.

ipad-family
Egy kis kontraszt.

Az érv pedig ugyanaz: azért, hogy később, a szabadulásuk után ne essenek vissza. Ugyanakkor túlzásokba sem lehet esni, ami sértené a többségi társadalom érzékenységét (ami hol helyes, hol egyáltalán nem). Erre kiváló példa a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik esete, amikor is a világ majdnem egy emberként hördült fel, hogy a 77 embert lemészároló férfi majdhogynem egy hotel lakosztályba költözött volna be, Playstationnel, miközben egyetemre jár. Később aztán csak miatta módosítottak a norvég börtönök komfortfokozatán. Sir Martin Narey javaslata egyelőre a brit igazságügyi miniszternél van megfontolás alatt, és bár a kérdés tényleg komoly és összetett, az AppAdvice egyik kommentelője még így is humoránál volt, és leírt egy igazi win-win szituációt:

Tehát besétálsz egy Apple termékeket árusító boltba, és ellopsz egy iPadet. Ha megúszod, van egy iPaded. Ha elkapnak, akkor a börtönben kapsz egy iPadet.

Források: The Telegraph via AppAdvice

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!