imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 5s-sel készült a Sundance fesztivál egyik filmje


A Sundance független filmfesztivál egyik legérdekesebb darabját – az alacsony költségvetés miatt – iPhone 5s-sel forgatták. A lenyűgöző végeredményhez egy 8 eurós alkalmazásra és egy speciális optikára volt szükség.

Az idei Sundance fesztivál egyik meghatározó művét, a Tangerine-t, 3 darab iPhone 5s készülékkel vették fel az alacsony költségvetés miatt, de a beszámolók szerint ez a végeredményen cseppet sem látszik. Igaz, a moziszerű felvételek elkészítéséhez néhány különleges kiegészítőt is igénybe kellett venni.

Először is szükség volt egy kamera alkalmazásra, ami minél mélyebb beállításokat tesz lehetővé. Ugyan az iPhone gyári kamera alkalmazása tökéletesen megfelel a hobbi felhasználók számára, ha valaki a lehető legjobb végeredményre törekszik – és megtanulta a hagyományos kameráknál megszokott beállítások használatát –, annak célszerű egy kifejezetten profi filmeseknek szánt alkalmazás után néznie.

Tangerine 1

Sean Baker, a Tangerine író-rendezője a Filmic Pro appot választotta, amivel korlátok nélkül használhatta a megfelelő fókusz-, rekesz- és színbeállításokat.

Meglepően egyszerű volt.

A Filmic Pro mellett egy másik különleges eszköz is komoly segítséget jelentett a moziszerű képek elkészítésében. Az iPhone ugyanis 16:9-es képarányban rögzít videót, ami otthoni használatra tökéletes – szinte mindegyik modern televízió ilyen képernyővel rendelkezik –, viszont a mozifilmeknél szélesebb, 21:9-es képarány a megszokott.

Ahhoz, hogy a gyári beállításoknak szélesebb felvételeket készíthessenek a lehető legjobb minőségben, arra volt szükség, hogy a széleslátószögű optikával rögzített anyagot összetömörítsék az iPhone szűkebb szenzoraira. Így nem a kép tetejének és aljának levágásával érik el a szélesebb képet – ami jelentős minőségromlással járna –, hanem az iPhone képrögzítőjének teljes felületét kihasználják, csak épp a megszokottnál szélesebb kép rögzítéséhez. Ehhez a Moondog Labs adaptereit használták, amiket szerencsére a Filmic Pro is támogat, így különösebb kényelmetlenségek nélkül használhatták a felvételekhez.

Tangerine-3

Ezek után már csak egy Steadicamre volt szükség, mert bár a képminőség meggyőző volt, az iPhone-ok kis súlyuk miatt könnyen bemozdulnak. A Steadicam ezt ellensúlyozza egy bonyolult szerkezettel, ami bármilyen heves mozgást kiegyenget, így a végeredmény döcögés mentes lesz, még akkor is, ha éppen futás közben kameráztunk.

Az iPhone-ok végül nem csak az alacsony költségvetés miatt tűntek jó választásnak, a film stábja rendkívüli flexibilitással rögzíthetett jeleneteket a kisméretű felszereléseknek köszönhetően. Az egyik jelenetet például a szereplőket körbebiciklizve vették fel, ám ezt a látványelemet nagyobb kamerákkal sokkal körülményesebb és drágább lett volna elkészíteni.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!