imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 5se lesz az új 4″-es iPhone?


iPhone 6c? iPhone 7c? iPhone 5e? Számtalan névvel felruházták már az Apple állítólagosan készülő új, kisebb méretű, vagyis 4 hüvelykes telefonját. A legújabb tipp az elnevezést illetően az „iPhone 5se”. Abból a szempontból érdekesebb a mostani hír, hogy Mark Gurman hozakodott elő vele.

Mark Gurman neve ismerős lehet azok számára, akik követik a találgatásokat a jövőbeni termékekkel kapcsolatban. A 9to5Mac fiatal szerzőjének korábban is voltak már figyelemre méltó – és később igaznak bizonyuló – tippjei, tavaly tavasszal azonban bebetonozta a helyét a legmegbízhatóbb Apple-jósok toplistáján. Akkor ugyanis gyakorlatilag teljesen pontosan megírta, milyen lesz az új MacBook, ami kisebb részleteket leszámítva 100%-osan bejött. Gyanússá vált, hogy Gurmannak az Apple hierarchiájában meglehetősen magasan elhelyezkedő forrásai vannak.

Persze ő sem tévedhetetlen, érdemes azonban megnézni, mit vél tudni a régóta várt 4″-es kijelzővel érkező állítólagos új iPhone-ról. Először is, mint ahogy az általa felhozott név, az iPhone 5se sejteti, nem az iPhone 6s, vagyis a jelenlegi csúcsmodell kisebb változatára kell számítani, hanem sokkal inkább egy továbbfejlesztett iPhone 5s-re. Gurman hozzánk hasonlóan azt állítja, hogy a múlt héten napvilágot látott videó teljesen kamu, bár az iPhone 5se bizonyos szempontból valóban hasonló lesz: búcsút inthetünk a szögletes-fényes széleknek, jön az iPhone 6-tal bevezetett ívelt üveglappal borított előlap

Ming-Chi Kuo 4-inch iPhone
Mi annak idején így képzeltük el a kisebb iPhone-t.

Gurman szerint a telefon belső kódneve N69 (az iPhone 6s N71, az iPhone 6s Plus pedig N66), de az emberek úgy ismerhetik majd meg, mint iPhone 5se. A forrásai kétféleképpen magyarázták az elnevezést: egyrészt rímel arra, hogy „special edition”, vagyis különleges kiadás, másrészt az iPhone 5s egy továbbfejlesztett változatáról van szó („enhanced”). Mivel Gurman szerint dizájnban hasonlít az iPhone 5s-re, de a belső jókora frissítésen esik át, teljesen logikusan hangzik a név.

No de nézzük, hogy az állítólagos belső források miket osztottak meg a specifikációkkal kapcsolatban! A telefon az iPhone 6 kameráit kapja meg, vagyis az előlapon egy 1,2 megapixeles FaceTime-kamera, a hátlapon pedig egy 8 megapixeles iSight lesz. Támogatja az autofókuszt a videók esetében, és nagyobb panorámaképek készítésére ad lehetőséget. Beépítésre kerül a korábban megismert barométer is. Az Apple gőzerővel terjeszkedik az Apple Pay-jel – legalábbis Amerikában – így logikusan hangzik, hogy NFC-chipet is kapna az iPhone 5se, míg a processzor az iPhone 6-ból megismert A8+M8 páros lenne. (UPDATE: Gurman szerint A9+M9 kombóval is tesztelik a készüléket, és egyelőre nem világos, melyik kerül bele végül.) Ami a vezeték nélküli képességeket illeti, itt az iPhone 6s megoldásai kerülnének bele, vagyis Bluetooth 4.2, VoLTE, és 802.11ac Wi-Fi, de a csúcsmodell Live Photos funkciója is megjelenhet. A színválaszték ugyanaz lenne mint a legújabb modellek esetében: asztroszürke, ezüst, arany és rozéarany.

iPhone 6s és iPhone 6s Plus
iPhone 6s és iPhone 6s Plus az összes elérhető színben.

A Live Photos említésénél felcsillanhatott a szemünk, de Gurman gyorsan szertefoszlatja a reményeket: 3D Touch nem várható, az marad a csúcsmodellek kiváltsága: a kijelző ugyanaz lesz, amivel már a 2013-ban megjelent modellben is találkozhattunk. Az Apple célja a készülékkel állítólag az, hogy a jövőbeni iOS-verziók is zökkenőmentesen fussanak egy kisebb készüléken, valamint hogy váltásra bírják az iPhone 5, vagy korábbi típusokat birtokló felhasználókat. A bejelentést Gurman március harmadik hetére várja, a megjelenést pedig hó végére vagy áprilisra teszi.

Nem sokkal az eredeti cikk megjelenése után elkezdett keringeni egy fotó a neten, ami egy iPhone 5 méretű, iPhone 6-szerű telefont ábrázol, a korábbi videóval ellentétben most már egy létező készülék mellett. Ez azonban ellentmond a Gurman által leírt formavilágnak, bár tegyük hozzá, nem túl bonyolult hasonló képeket csinálni, nekünk is sikerült annak idején. Kezeljük hát fenntartásokkal, íme:

iPhone 5se?

Gurman egyébként nem állt meg az esetleges iPhone 5se-nél, az Apple Watch-ról is ejtett néhány szót egy második cikkben. Itt azt írja – a korábbi hírekkel összhangban –, hogy tavasszal nem várható jelentős frissítés az Apple órájához (legfeljebb majd ősszel), új szíjakat (új anyagokból), esetleg az Hermèshez hasonló új együttműködést láthatunk majd, akár olyan hagyományos kiegészítőgyártókkal is, mint az Incase. Hivatalosan elrajtol viszont a watchOS 2.2, elképzelhető, hogy az eddig látottak mellett további újításokkal. Nagyon érintőlegesen említi az iPad Air 3-at is, de erről gyakorlatilag annyit ír, hogy vagy lesz, vagy nem, vagy most, vagy később. Ming-Chi Kuo is megszólalt egyébként az ügyben, ő tavaszra várja a táblagépet.

Az eseményt tehát Gurman március második felére tippeli, és ugyan az Apple az utóbbi időben nem nagyon tart tavaszi bemutatókat, a dolog nem ördögtől való, hiszen a Spring Forward is tavaly tavasszal volt. Ha így lesz, akkor már nagyjából csak egy hónapot kell kell várni, mire kiküldik a meghívókat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ugyan Gurman általában megbízható forrásnak tekinthető, nem lehet 100%-osan készpénznek venni minden állítását, így mint mindig, érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a híreket.

Forrás: 9to5Mac (1, 2).

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!