imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szeretnél 4K-ban videózni iPhone-nal? Itt a lehetőség!


Az egész világ 4K lázban ég, csak szegény iPhone 6 maradt ki a 4K őrületből. Eddig. Mostantól ha akarunk akár 4K-ban is vehetünk fel videókat, bár az már más kérdés, hogy van-e értelme. Leteszteltük.

Amikor megjelent az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, sokan elégedetlenkedtek, amiért az új iPhone-ok nem kapták meg a 4K videofelvétel funkciót, hiszen több konkurens okostelefonban benne van a 4K lehetőség. Az más kérdés, hogy valójában szükségünk van-e ilyesmire.

De mi is az a 4K? A 4K tulajdonképpen egy nagyobb felbontást jelent mint a Full HD. A Full HD 1920×1080 pixel, a 4K pedig 3840×2160 pixeles felbontást jelent.

Miért jó nekünk a 4K? Több részletet látunk, de persze csak akkor ha 4K felbontású TV-n, vagy számítógépen nézzük, például egy 5K-s iMacen.

Az iPhone 6 alapból csak full HD vagyis 1920×1080-as videók felvételére képes, mostantól azonban a ProCam 2 alkalmazás segítségével vehetünk fel 4K videókat is. Ugyan az iPhone 6 kamerája csak 8 megapixeles, ez pedig nem elegendő a 4K-hoz, de az alkalmazás felkonvertálja az iPhone 6 szenzorjáról érkező 3264×1836 pixelt, 3840×2160-ra. Ez egyébként egyáltalán nem észrevehető szemmel, nagyon jó munkát végez a ProCam, brutálisan éles videó a végeredmény.

Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud 4K-ban az iPhone, ezért megkértem a macskámat, hogy álljon nekem modellt, és felvettem pár snittet 4K-ban. Asztali gépről vagy laptopról nézzétek teljes képernyőn, és ne felejtsétek el átkapcsolni a kis fogaskeréknél 2160-as 4K felbontásra. Íme:

Ha például egy Retina kijelzős Mac-en néztétek, akkor jól láthatjátok a különbséget a 1080p és a 2160p közt, még így youtube-ra tömörítve is, elég meggyőző a 4K.

Előfordulhat, hogy néhányotoknak szaggatott megnézés közben a videó, ha esetleg egy gyengébb számítógépen próbáltátok megnézni. Vagy nem is láttatok különbséget, mert a monitorotok felbontása, csak Full HD körüli.

Ezzel el is érkeztünk az első problémához. Egész egyszerűen nem tartunk még ott, hogy mindenkinek legyen otthon 4K TV-je, vagy egy 5K iMacje, vagy egyáltalán megfelelően erős gépe a 4K videók lejátszásához. A sávszélességről nem is beszélve, ami szükséges az ilyen nagy felbontású videók stream-eléséhez.

A második probléma a videók mérete. Megnéztem, hogy “mennyibe kerül” 4K-ban felvenni. Nos, 1 perc több mint 500 MB. Vagyis 10 perc alatt több mint 5 GB tárhelyet megesznek a felvett videók, ez pedig nem kevés. Egy ütősre megvágott nyaralás videóhoz legalább egy órányi anyag kell, hogy jó pörgősre tudjuk szerkeszteni, ez pedig már 30 GB helyet ígényelne. Persze ez nem csoda, a minőségnek ára van.

Harmadik probléma a vágás. A Full HD vagyis az 1920×1080 2 millió pixel, a 4K már több mint 8 millió pixelt jelent, vágáskor tehát négyszer annyi pixelt kell kiszámolnia a vágóprogramnak. Bár a Retinás MacBook Pro elég jól elboldogult az anyaggal, azért érezhető volt, hogy brutális mennyiségű pixellel dolgozik a gép.

Konklúzió: Ha valakit eddig csak az tántorított el az iPhone 6-tól, hogy nem képes 4K videofelvételre, akkor a ProCam 2 megoldja ezt a problémát. Cserébe elbukjuk a gyári alkalmazás szuper képstabilizációját, és a 60 fps-t is. Persze lehet menőzni a haverok előtt, hogy 4K-ban is tudunk videózni, de egyelőre még nem tart ott a világ, hogy érdemes legyen 4K videókkal vesződni. Majd talán 1-2 év múlva, de ehhez a TV-nket is le kell cseréljük, hogy legyen min teljes pompájában visszanéznünk a felvételeinket.

A ProCam 2 alkalmazást innen tudjátok letölteni. Az App ára 1 euró, és in-app purchase szükséges a 4K funkció aktiváláshoz, ami további 5 euró ellenében lehetséges. A 4K felvétel elvileg iPhone 5s készülékeken is működik, ezt nem tudtam kipróbálni, de valószínűleg elég necces lesz 5s-sen, mert már az iPhone 6 is érezhetően izzott pár perc videózás után.

Itt van még egy videó ami ezzel az alkalmazással készült azoknak akik nem annyira szeretik a macskás videókat:

 

 

 

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!