imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 6-hátlapok miatt tartóztattak le egy kínai munkást


Ahogy közeledett az iPhone 6 megjelenése, egyre több részlet került napvilágra az Apple új telefonjáról. Az már akkor is egyértelműnek tűnt, hogy a szivárogtatások fő forrása Kína, illetve az ottani, iPhone-ok összeszerelésén dolgozó munkások.

Az Apple-től általában nem szivárog ki semmi az új termékekkel kapcsolatban – kivételt talán az elvesztett iPhone 4 prototípus képez, amiből elég nagy botrány kerekedett annak idején. A gyenge láncszemet tehát nem a cég, hanem a beszállítói jelentik. Erre jó példa az Apple Watch, amiről gyakorlatilag semmi nem derült ki a bejelentésig, hiszen még nem indult el a termék gyártása.

Kínai rendőrségi források nemrég erősítették meg, hogy szeptember 4-én letartóztattak egy Foxconn-alkalmazottat, azzal a váddal, hogy iPhone 6-házakat lopott ki a Sanhszi tartományban található munkahelyéről. A kommunista párt helyi lapjából az derült ki, hogy a Csiao vezetéknevű, 40 éves férfi hat darab iPhone 6-hátlapot adott el összesen 6000 jüan (kb. 240 ezer Ft) értékben Sencsenben.

A szóban forgó gyár Csincseng városának egy ipari negyedében található. A gyár egyik képviselője elmondta, hogy valóban sor került egy Foxconn-alkalmazott letartóztatására, az ügy kivizsgálása azonban még folyamatban van. Az Apple nem kívánta kommentálni az esetet.

Kiszivárgott iPhone 6-hátlap. Kép forrása: MacRumors.
Kiszivárgott iPhone 6-hátlap. Kép forrása: MacRumors.

A helyi források szerint Csiao még júliusban találkozott egy hirdetéssel a gyár közelében, amiben azt írták, hogy hajlandóak magas árat fizetni Apple-alkatrészekért. Amikor felhívta a hirdetésben található telefonszámot a vonal másik végén lévő férfi 1000 jüant (kb. 40 ezer Ft-ot) ajánlott minden egyes leszállított iPhone 6-hátlapért.

Július 24-én Csiao sikeresen kicsempészett a zsebében egy ilyen hátlapot a gyárból. A biztonsági ellenőrzésen úgy csúszott át, hogy akkor hagyta el a gyárépületet, amikor a legnagyobb tömeg távozott, így el tudott vegyülni a többi munkás között. Az alkatrészt ezután Sencsenbe küldte egy helyi futárral, majd pár nappal később valóban megkapta a felkínált összeget.

Ezen felbátorodva öt további hátlapot lopott ki a munkahelyéről, majd hasonló módon pénzzé tette ezeket is. A Foxconnál augusztus közepén vették észre a hiányt, majd értesítették a helyi hatóságokat. A rendőrség 20 napon át vizsgálta a biztonsági kamerák felvételeit és gyűjtött információkat a helyi futárokkal kapcsolatban, míg végül eljutottak Csiaóhoz.

A beszámolók alapján egyébként a helyi rendőrség kiemelten foglalkozik a Foxconn-gyár biztonságával. A hátlaponkénti 40 ezer forintos ár mondhatni jelentős keresetkiegészítést jelenthetett a gyanúsítottnak, a Forbes egy tavalyi cikke alapján ugyanis egy átlagos Foxconn-dolgozó 120-150 ezer Ft körüli összeget keres havonta.

Forrás: The Wall Street Journal. Borítókép (mely csupán illusztráció): Wikipedia.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!