imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iPhone 6 és 6 Plus videó Budapestről


Az első alkalmazás, amit elindítottam a frissen kicsomagolt iPhone 6 készülékemen a kamera alkalmazás volt. Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus bemutatásakor az Apple elképesztő videókat mutatott. Rázkódásmentes felvétel biciklizés közben, 240 fps 720p-ben, 60 fps 1080p Full HD-ban? A demózás egy dolog, de vajon mit tud a gyakorlatban? Hamar kiderült, hogy az Apple nem vert át minket, tényleg félelmetesen jó videókat készíthetünk az új készülékekkel. Amint felvettem az első pár tesztvideót, eldöntöttem, hogy itt az ideje belefogni egy komolyabb anyag elkészítésébe, ami megmutatja, hogy mire képes az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus kamerája.

Évek óta szerettem volna készíteni egy videót Budapestről, hiszen Budapest az egyik legszebb város Európában. Úgy éreztem, van annyira jó az iPhone 6 videós képessége, hogy a város legszebb helyeit az iPhone 6 kameráján keresztül mutassuk be, így végre megvalósíthattam ezt a régi tervemet.

Helyezd magad kényelembe, vedd fel a fülest, adj egy kis hangerőt, és nézd meg Budapest nevezetességeit négy percben! Ne felejtétek el HD-ra állítani a lejátszást!

Igazából csak három percesre terveztük a videót, de végül annyi jó felvételt kellett volna kidobni, hogy hozzátoldottunk még egy percet az eredetileg tervezetthez. Reméljük, hogy még belefért ez a plusz egy perc, és nem volt unalmas végignézni.

Videostabilizálás

Talán most sokan azt gondolják, hogy jó-jó, de biztosan rengetek speciális felszerelést használtunk a felvételekhez. Pedig nem. Az 1080p 60 fps felvételeket mind kézből vettük fel a gyári kamera alkalmazással, nem használtunk se monopodot, se GlideCamet, se videós állványokat. A Cinematic Stabilisation funkciónak köszönhetően (Moziminőségű videostabilizálás magyarul), annyira stabil képeket kaptunk, hogy akár le is lassíthattuk, vagy fel is gyorsíthattuk a kézből felvett anyagokat. Vágáskor sem kellett használni stabilizációt a Final Cut X-ben, mindössze a Rolling Shutter javítására használtunk egy kis segítséget, néhány klipnél. Természetesen a biztos kéz továbbra sem árt, ha szép videókat akarunk, de rengeteget segít az iPhone 6-ban lévő stabilizáció.

nemzeti_pano_iPhone6

Rengeteg szép épületet látni Budapesten, ezeket legtöbbször a BMW Z4-emből vettük fel, egyik helyszínről a másikra autózva, menet közben lenyitott tetővel, egyszerűen kézben tartva videózás közben a telefonokat. Viktor barátom – akivel közösen a videót készítettem – fel is nevetett és azt mondta:

Nagyon sok filmet forgattam már életemben mindenféle eszközökkel, de eddig ez a legdrágább és legmenőbb fártsín amivel valaha dolgoztam. Ezek lesznek a mi 12 millió forintos fártkocsis felvételeink. :) Viszont hihetetlen, hogy egy rázkódó autóból ennyire jó, remegésmentes felvételeket tudunk készíteni. Döbbenet!

hosoktere_iphone6

Timelapse

Egy városról készült videóba nyilván kellenek a Timelapse felvételek. Ehhez beszereztem egy egészen kicsi, pár ezer forintos Gorillapodot. Ezzel a kicsi és hajlékony állvánnyal legtöbbször a földre lerakva, vagy egy közlekedési tábla tartójára rácsavarva az iPhone 6-ot rögzítettük akár fél-egy órán keresztül is a város fényeit, vagy épp a városi közlekedés lüktetését.

Egyedül a Timelapse videókhoz használtunk speciális eszközt, egy sínt, ami motorosan mozgatja nagyon lassan a kamerát. Ez az egy amit egy átlagember nem biztos, hogy magával vinne, hogy elkészítse a nyaralásvideóját, de minden más, ami a videóban látható, gond nélkül megoldható bárki számára. Persze nem árt, ha a videó megvágásához is rendelkezésre áll egy kis rutin, és kreativitás.

oriaskerek_iphone6

Ugyancsak a timelapse videókhoz használtunk egy külső alkalmazást is. A nappali felvételekhez tökéletes volt az iOS 8-ban lévő gyári kamera alkalmazás timelapse üzemmódja, viszont az éjszakai felvételeknél szerettünk volna hosszabb záridőt használni a fények elmosásához. Ez utóbbihoz az egyszerűen csak Timelapse névre hallgató alkalmazást használtuk, amit 4,5 eurós áron meg lehet vásárolni az App Store-ból, de van ingyenes verziója is.

A legjobb kamera?

Biztosan sokan felteszik magukban a kérdést, hogy mi értelme iPhone 6 készülékekkel készíteni egy ilyen videót, hiszen már a DSLR fényképezőgépek is képesek videózásra. A kérdés jogos, és bár sok mindenben jobbak a DSLR gépek, vagy egy komolyabb videokamera, mégis több előnyt is éreztünk a DSLR gépekkel szemben miközben iPhone-okkal forgattunk.

Először is: mindig az a legjobb kamera ami nálad van. Márpedig az iPhone mindig nálunk van. Másodszor: a kijelző. Bár egy kézzel nem túl kényelmes használni egy 4,7 vagy 5,5 hüvelykes készüléket, el kell ismerni, hogy videózáskor, vagy fotók készítésénél hatalmas szolgálatot tesz a nagy kijelző. Nagyon megkönnyíti a kompozíciót és az élesség beállítását, nem beszélve a felvett anyagok visszanézéséről. Az sem hátrány, hogy nem kell egy halom objektívet, meg a nehéz DSLR gépet cipelnünk egész nap a hátunkon, elég zsebre vágni a telefont. Persze cserébe fix látószöggel kell dolgoznunk, de azért itt is tudunk egy kicsit trükközni. Ha nagyobb látószöget szeretnénk, akkor Timelapse-et készíthetünk, ha kicsit szűkebbet, akkor videót. Ha még szűkebbet, akkor meg teszünk még további száz lépést. Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az iPhone 6-ban található 240 fps lehetőségről, ami jelenleg nem sok kamerában található meg.

iphone6_camera

iPhone 6 vagy 6 Plus?

Sokan azt hiszik, hogy az iPhone 6 Plus-ban lévő optikai stabilizátor miatt sokkal jobb videókat lehet vele felvenni, mint az iPhone 6-tal, de ez nem igaz. A Budapest videót felváltva rögzítettük iPhone 6-tal és iPhone 6 Plus-szal, és vágáskor semmi különbséget nem láttunk a két készülék közt. Pontosan ugyanazt a minőséget nyújtja videóknál az iPhone 6, mint az iPhone 6 Plus, ugyanis az iPhone 6 Plus nem használja az optikai stabilizátort videók rögzítésekor, csak fotózásnál. Fotózásnál is maximum rossz fényviszonyok mellett segít egy kicsit. (A cikkben látható fotók mindegyike iPhone 6-tal készült.) Videónál a Cinematic Stabilisation névre keresztelt képstabilizáló funkció működik, ez pedig az iPhone 6-ban is megtalálható. Igazából csak azért használtunk két készüléket, mert így kétszer annyi anyagot tudtunk rögzíteni ugyanazon idő alatt, kétféle nézőpontból. Egy nagy előnye volt az iPhone 6 Plus-nak videós szempontból, ez pedig az üzemidő. Nagyjából kétszer annyi videót képes felvenni a Plus egy töltéssel mint az iPhone 6.

var_iPhone6

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus mindössze nyolc megapixeles szenzorral dolgozik, de így is szinte kifogástalan a képminőségük. Annak ellenére, hogy legtöbbször a késő délutáni órákban videóztunk, hiszen ilyenkor sokkal lágyabbak a fények és hosszabbak az árnyékok, az iPhone 6 szenzora bírta a gyűrődést. Talán meglepő, de részben épp azért, mert “csak” nyolc megapixeles a szenzor, ugyanis azonos méretű szenzoron ha több pixelt helyezünk el, zajosabb lesz a kép, hiszen a kisebb pixelek kevesebb fényt tudnak magukba gyűjteni. Őszintén szólva nem voltunk benne biztosak, hogy lesznek-e majd használható éjszakai felvételeink a videóhoz, de végül kellemesen csalódtunk, gond nélkül abszolválta a feladatot az iPhone 6 szenzora.

A Cinematic Stabilisation mellett a második legjobb funkció, az új fókuszrendszer. Biztosan látott már mindenki korábbi telefonnal készült videókban “darabos” – ugráló átfókuszálást közeli témáról egy távolabbi témára váltásnál. Az iPhone 6-ban és a 6 Plus-ban ez majdnem teljesen eltűnt, köszönhetően a Focus Pixel névre hallgató új fókuszrendszernek. Végre bátran lehet felvétel közben egészen közeli tárgyról, vagy arcról átfókuszálni egy távoli témára. Az új autófókusznak köszönhetően szinte tökéletesen folyamatos és észrevétlen az élesség átállása. Használtunk is jó sok közelről távolra átfokuszáló felvételt a videónkban.

WERK

Még egy kis ráadás, avagy hogyan készült. A kerékbilincs egyébként mint kiderült teljesen jogos volt. A werk videó minősége ne tévesszen meg senkit, sok iPhone 5 felvétel is szerepel benne, amik láthatóan jóval gyengébb minőségűek mint az iPhone 6-tal készült anyagok.

Végül néhány érdekes adat a videóval kapcsolatban. Mikor felmerült bennem az ötlet, hogy leforgassunk egy videót Budapestről, arra gondoltam, hogy pár nap intenzív videózással simán fel lehet venni a szükséges anyagokat a kiszemelt helyszíneken. Tévedtem. Mire sikerült felvenni minden szükséges anyagot, 14 napot forgattunk. Október lévén a szeszélyes időjárás sem segített, nem egyszer előfordult, hogy kitelepültünk egy-egy helyszínre, várva a naplementét, és az egész napos verőfényes napsütés után, pont a naplemente időpontjára érkeztek meg a hatalmas felhők vagy épp az eső.

A videózásra használt iPhone 6 és iPhone 6 Plus beépített M8 processzora által mért adatokból kiderült, hogy több mint 60 kilométert gyalogoltunk a forgatások során, átlagosan 4-5 kilométert naponta, de volt egy 8 km-es napunk is. Az M8 a szintkülönbségek változását is méri, ezek szerint pedig több mint 100 emeletet másztunk meg, ami talán soknak tűnhet, de sétáljatok fel párszor a Gellért-hegyre meg a Bazilika tetejére, és máris érthető lesz, miért másztunk meg ilyen sok emeletet.

stat

Több mint 1100 videót és timelapse felvételt készítettünk. Összesen hat órányi anyagból vágtuk meg a négy perces videót, és végül 110 GB lett a Final Cut X projekt mérete. A felvett anyagok megvágása további 80 órát vett igénybe.

insta_iphone6

Rengeteg energiát és munkát raktunk bele ebbe a videóba, de minden percét éveztük. Arról nem is beszélve, hogy a forgatás miatt megannyi új részletét ismertük meg ennek a gyönyörű városnak, annak ellenére, hogy születésünk óta itt élünk. Ha esetleg egy-egy helyszínre nem ismertél rá a videóból, az azt jelenti, hogy mindenképp el kell menj az adott helyszínre és meg kell nézned. A felújított Várkert Bazár, a Vásárcsarnok, az új Kossuth tér, a Bazilika beltere és a kilátója, a Nemzeti Színház, Gellért szobor, mind mind egyedülálló szépségű helyszínek Budapesten. Ha még nem láttad valamelyiket, mindenképp keresd fel ezeket.

Ha pedig csak hasonló videókat szeretnél, mint a miénk, nincs más dolgod mint beszerezni egy iPhone 6 vagy iPhone 6 Plus készüléket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!