imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 7s? Felejtsük is el…


A címben is olvasható erős felütéssel kezdte gondolatmenetét John Gruber, a Daring Fireball szerzője. Enyhítő körülményként a javára írhatjuk, hogy állítását nem konkrétan a telefonra, hanem az elnevezésre értette. Van benne logika.

Nem áll távol az Apple-től, hogy az évek alatt szépen lassan követhetetlenül összekuszálódó nevezéktanát egy huszárvágással leegyszerűsítse. Csak hogy ne menjünk messzire, gondoljunk itt például az iPadekre.

Volt iPad 1, 2, 3, 4, volt iPad mini, volt Pro, volt Air, abból is többféle számozással, 2017-es, 2016-os modellek. Ember legyen a talpán, aki ezt csuklóból átlátta. Ezt az Apple is belátta, éppen ezért a 2017-es, jóárasított alapmodellt nemes egyszerűséggel elnevezte simán iPadnek, a csúcsmodelleket iPad Prónak oszt jónapot. Máris sokkal érthetőbb lett a felhozatal.

Hasonló a helyzet az iPhone-okkal is. A történelem során volt pár széria, ami G utójelölést kapott, aztán jött a GS, a c, az s-ek, az SE, mindeközben pedig a számozás is felkúszott 7-ig. Igaz, ezek jelentős része már nincs forgalomban, így kevésbé zavaró az eklektika, ugyanakkor bőven megérett a dolog egy, az iPadekhez hasonló letisztításra.

Gruber ehhez teszi hozzá, hogy kizártak tartja, hogy az eddig 7s néven emlegetett telefonok valóban s-ek legyenek. Az s mindig is egy folytatást, apró kozmetikázást jelölt, némi új funkcióval megbolondítva. Ezzel szemben a most látott 7s dummyk egy teljesen új dizájnról tanúskodnak. Miért adná a ráncfelvarrós nevet neki az Apple?

És akkor azt még nem is említettük, hogy ugye várjuk mellé az iPhone 8-at is. Marketing szempontból elég szerencsétlenül jönne ki, ha az együtt bemutatott készülékek között egy főverziószámnyi különbség lenne. Ezzel tényleg azt kommunikálnák mindenki felé, hogy a ‘7s’ egy fapados modell, tulajdonképpen egy iPhone 8 mini.

Éppen ezek miatt Gruber úgy véli, hogy koherens elnevezést kap majd a szeptemberre várható három készülék. Ha még nem akarnak rendet tenni a nevezéktanban, akkor:

iPhone 8, iPhone 8 Plus, és iPhone 8 Pro.

Ha viszont egy iPades rendbetételt akarnak, akkor:

iPhone, iPhone Plus, és iPhone Pro.

Én személy szerint az utóbbira tenném le a voksom. És ti?

Forrás: Daring Fireball

Továbbra is tart az iPhone 7-ek és az iPhone SE akciója. Ha tetszenek a készülékek, érdemes még most beszerezni egyet valamelyikből. Ha arra vagy kíváncsi, hogy miért nem tudunk még semmi konkrétat az iPhone 8 és iPhone 7s valódi elnevezéseiről, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!