imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone-ba épített joystickot szabadalmaztatott az Apple


Időről-időre érdemes figyelni, hogy milyen szabadalmi kérelmeket nyújt be az Apple az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának, mert ebből néha következtethetünk arra, hogy mivel foglalkozik mostanában a cég. A legtöbbször persze egészen képtelen ötletekkel találkozhatunk, amikből valós termék sosem lesz.

Nagyobb összegben mernék fogadni, hogy az egyik mostani Apple-szabadalom sem fog egy kész termék részeként a polcokra kerülni: ez az iPhone főgombjába épített apró joystick. A beadványban „multifunkciós beviteli eszköznek” nevezett megoldás elsősorban a játékok esetében lehetne hasznos, hiszen az érintőkijelző sokszor kényelmetlennek bizonyul az irányítás terén. Ötletnek mondjuk egyáltalán nem rossz. A szabadalmak nyelvén ez így néz ki:

Egy elektronikai eszköz tartalmaz egy felületi és egy multifunkciós beviteli eszközt. A multifunkciós beviteli eszköz legalább kétféle módon működtethető. Az első módban a multifunkciós beviteli eszköz belesimul a felszínbe, vagy a felszínbe van süllyesztve, és a z-tengely irányába gyakorolt nyomással működtethető. A második módban a kiemelkedik a felszínből és az x- és/vagy az y-tengely mentén fogadhat beviteli adatokat. A beviteli eszköz a második módban is fogadhat a z-tengely irányában beviteli adatot. Egy példa: a multifunkciós beviteli eszköznek lehet egy gomb-módja és egy joystick-módja.

iPhone főgomb-joystick

A mobilos játékok egyébként elég nagy népszerűségnek örvendenek, az okostelefonok teljesítmények növekedésével pedig tulajdonképpen a használhatóbb irányítás a legmeggyőzőbb érv a kézikonzolok mellett. Egy ilyen megoldással legalább részben sikerülne felzárkózni ezen a téren is a hordozható játékkonzolokhoz, bár szerintem egy joystick még mindig édeskevés, hiszen több fizikai gombunk továbbra sem lenne.

Jó kérdés persze az is, hogy mondjuk a Touch ID-t hogyan sikerülne belegyömöszölni egy kinyitható joystick-szerű főgombba egy olyan vékony telefon esetében, mint mondjuk az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, de lehet, hogy erre is gondoltak a szabadalmi kérvény 2013 nyarán történő benyújtásakor. Az ötlet mindenesetre érdekes, bár szerintem ez is azon Apple-szabadalmak sorát gyarapítja majd, amit végül sosem láthatunk megvalósulni.

iPhone főgomb-joystick

Cserébe többféle kiegészítő kapható iPhone-hoz, amivel nem csak egy joystickot, hanem fizikai gombokat is kapunk az eszközt támogató játkokhoz. Ilyen például a Bence által korábban tesztelt Moga Ace Power játékkontroller.

Forrás: Patently Apple via 9to5Mac.com. Képek: USPTO.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!