imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone és Mac képernyőmegosztása egyszerűen


Ismerős az érzés, amikor te vagy a család szakija? Az ünnepek alkalmával minden körülötted lévő családtagod, barátod megragadja az alkalmat arra, hogy technikai segítséget kérjen kisebb-nagyobb problémák megoldásában. Adunk 1-2 tippet, hogy megkönnyítsük az életedet és optimalizáljuk az idegállapotodat!

Én már az év végére néha teljesen átszellemülök, és úgy kezdem érezni magam, mint valami indiai call centeres, aki a húszas éveit tölti, majd a munka végeztével minden nap betol egy jóadag curry-s csirkét. Szia, Rajesh vagyok! Miben segíthetek?

RAJESH2Most, hogy sikerült átszellemülnünk nézzük meg, hogyan tudnánk a segítségnyújtással eltöltött időt a lehető legjobban minimalizálni. Ugye ismerős, amikor a kedvenc unkahúgod kibontja szenteste élete első iPhone-ját vagy Macintosh-át – persze te már lelkiekben fel vagy készülve a nyakadba zúdított százezer kérdésre – és gyorsan felhív, hogy megkérdezzen ezt-azt. A problémát általában sosem sikerül a megfelelő módon körülírni, így megfelelő választ sem tudsz adni neki és órákig megy a telefonálgatás. Ekkor szoktam felajánlani, hogy folytassuk a csevejt FaceTime-on, de mivel új neki a terep fogalma sincs mi az.

Ezt az órákig tartó és véget nem érő telefonálgatást úszhatod meg, ha te magad oldod meg a problémát. Ehhez szükségünk lesz egy képernyőmegosztásra alkalmas programra. Én az esetek 99%-ábn a TeamViewert szoktam ajánlani. Otthoni felhasználásra ingyenesen elérhető bárki számára minden platformon. De tényleg mindegyiken. És az a durva, hogy up-to-date mobilos Windowson is és BlackBerry-n is.

IpHONE12

Az Apps Store-ban kétféle TeamViewer alkalmazás található. Nekünk a TeamViewer QuickSupport-ra lesz először szükségünk, tehát meg kell kérnünk a vonal másik oldalán lévőt, hogy ezt töltse le. Ennek segítségével tudunk leggyorsabban hozzájutni az ellenoldali eszközön lévő képernyő tartalmához. Az iPhone esetén nincs lehetőség arra, hogy egy számítógépről vezéreljük a telefont. Viszont rendkívül jó rendszer áll a rendelkezésünkre annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban átlássuk a probléma forrását, és leghatékonyabban tudjunk segíteni.

TeamViewer desktop és QuickSupport iPhone alkalmazás

TV_01

Töltsük le a TeamViewer nevű alkalmazást a számítógépre. A letöltés során ügyeljünk arra, hogy a personal use-t adjuk meg, így ingyenesen használhatjuk a program azon funkcióit, amire szükségünk lesz. Telepítés után kapunk egy azonosítót (Your ID) és egy jelszót (Password), a túloldalon is ugyanez a helyzet. Kérjük el tehát a partnerünk azonosítóját és adjuk meg a TeamViewernek. Szükség lesz a túloldalon egy engedélyezésre és innentől el is érkeztünk a lényeghez.

TV_02_01
A desktop felület felső menüjében 3 lehetőséget látunk. Az első a Dashboard, itt olyan információkhoz juthatunk mint az aktuális operációsrendszer verziószáma, a telefon nyelve, képernyőfelbontás, processzor használat és a RAM telítettsége. Utóbbiak talán Androidos készülékeknél hasznosabbak, iPhone-nál nem hiszem, hogy bármire is használható információk.

TV_03_01

 

A következő a Screenshot fül, értelemszerűen ez képernyőképek készítésére szolgál. Ezen keresztül közvetlenül kérelmet küldhetünk, hogy a távolban lévő telefonról készítsen a tulajdonosa képet. Ha aktiválja a TeamViewer értesítéseket, akkor a kérelem elküldésének pillanatában azt is küldi a QuickSupport.

TV_04_01

 

A harmadik a Settings fül, itt az e-mail beállításokkal tudunk babrálni, kijelölhetünk egy Microsoft Exchange fiókot, illetve kiválaszthatjuk a kapcsolódó eszköz Wi-Fi hálózatát is. A program ezen szegmensét még sosem használtam, viszont haladó felhasználóknak ajánlott itt is körbenézniük.

Oldalt egy chat ablakot látunk, ezt nehéz elsőre nem észrevenni. Ez a felület több funkciót is szolgál. Értelemszerűen írhatunk egy üzenetet, de ezzel még nem merítettük ki minden tudását. Kedvencem az alul található csengő ikon, ezzel illedelmesen felzargathatjuk a másikat, ha éppen mást csinálna. Erről is küld értesítést az app, illetve a chatben is látszódik. A csengő mellett található egy vágólap szimbólum. Ide beírhatunk például egy szerver címet, ami a telefonon egyből vágólapon lesz, azt már csak be kell illeszteni a böngészőbe.

TV_07_01

 

Az üzenetküldő fölött kapott helyet a fájlküldő opció. Itt, ahogy azt már desktopok között is megszokhattuk, átdobálhatunk kisebb-nagyobb fájlokat.

TeamViewer iPhone alkalmazás

Van lehetőségünk arra is, hogy egy saját iPhone-ról vezéreljük más számítógépét, ehhez a sima TeamViewer alkalmazást kell letöltenünk az App Store-ból. Itt is meg kell adni a távoli eszköz azonosítóját, illetve az ehhez tartozó jelszót is. Az alkalmazás először megtanítja a használandó gesztusokat, amit egyszerűen el lehet sajátítani.

Egy koppintás egyenlő egy kattintással, a koppintás majd lenyomva tartás kombinációval a jobb klikk hatást érhetjük el. Magától értetődően, ha húzzuk az ujjunkat a felületen, akkor a kurzort tudjuk mozgatni, csiptetéssel nagyíthatunk, két ujjal scrollozhatunk, a két koppintás és húzzással pedig ikonokat, fájlokat húzhatunk át egy másik helyre. Mivel a MacBookom trackpadje ugyanezeket a gesztusokat ismeri, nem okozott nehézséget a használata. Az már annál inkább, hogy egy 4”-es telefon nem a legalkalmasabb arra, hogy másnak a gépén kutakodjunk. Erre a célra sokkal inkább alkalmas lenne egy 12,9”-es iPad Pro, bár akkor már egyszerűbb odaülni a dekstop változat elé.

IMG_1367 5

A jobb alsó sarokban található egy billenytűzet ikon, erre rákoppintva az alsó sávban egy mini kezelőfelület helyezkedik el. Az X-re rákattintva befelyezhetjük a megosztást, a nagyító segítségével oda-vissza ugrálhatunk a közelítésben. Emellett található a villáskulcs, ezzel távolról lezárhatjuk a gépünket, illetve kiadhatjuk a Ctrl + Alt + Del parancsot. Jobban mondva Macen CMD + Option + ESC, de valamiért az alkalmazásban nem így neveztük el. Funkcióját tekintve ugyanazt tudja – a bejelentkező képernyőt varázsolhatjuk elő ezzel.

Érdekesség

Annak megértéséhez, hogy mégis mi a francnak kell ehhez 3 billentyűt alkalmazni, egészen 1995-ig kell visszamennünk az időben. Ha valóban hasznos lenne, akkor kaphatott volna egy dedikált gombot is, mint a főkapcsoló, de nem. A kombináció a Windows 95-ben debütált, ahol eredetileg az IBM mérnöke, David Bradley az IBM egyik designere újraindításra tervezte és nem volt hajlandó dedikált gombot rakni a billenytűzetre.

good job

Ezen túllendülve elérkezünk a billenytűzetet előhozó ikonhoz. A hagyományos mobilos kiosztás mellé kapunk felül egy kiegészítő sávot. Itt található például az ESC, Caps Lock, Alt és CMD gombok. Ha a lefelé mutató nyilacskával visszalépünk, és rábökünk a fogaskerékre, akkor a beállításokat érhetjük el. Ezen belül megadhatjuk például a megosztott képernyő felbontását, a kurzor gyorsaságát, és a kivetített képernyő minőségét is.

IMG_1371-4

Képernyőmegosztás két telefon között

A fiókom mélyéről előkotortam a tarcsi windowsos Nokia 925-öm, amire szintén elérhető mindkét alkalmazás legfrissebb változata. Azt tudtam, hogy az iPhone-t nem fogom tudni vezérelni Window-zal, de abban nem voltam biztos, hogy fordítva se működik. Hát sajnos nem, legalábbis nekem nem sikerült működésre bírnom. Ha van tippetek ilyenre és működik egy iPhone és egy más OS-t futtató készülék (pl. Android) között, akkor jelezzétek kommentben!

Képernyőmegosztás két Mac között

Természetesen lehetőségünk van két Macintosh számítógép között is használni a TeamViewert, de ha nem muszáj, én sem szívesen telepítgetek fölösleges programokat a számítógépemre. Erre kiválóan alkalmas a macOS beépített képernyőmegosztó rendszere is. Sőt, tulajdonképpen egy VPN alapú kapcsolatot létesíthetünk két számítógép között, így a lehető legbiztonságosabb módon érhetjük otthonról a munkahelyen lévő számítógépet, vagy fordítva.

Screen Shot 2017-01-03 at 21.28.50

Első lépésként engedélyeznünk kell a gépeken a képernyőmegosztást, illetve be kell jelentkeznünk egy iCloud fiókba. A Rendszerbeállítások (System Preferences) —> Megosztás (Sharing) útvonal keresztül találjuk a “képernyőmegosztás” (screen sharing) lehetőséget, pipáljuk be a dobozt! Továbbá a “Számítógép Beálltások…” (Computer Settings) gombra kattinva pipáljuk be a VNC melletti dobozt is és adjunk meg egy tetszőleges jelszót!

Az iCloud fiókba, ha még esetleg nem jelentkeztünk volna be, akkor azt szintén a Rendszerbeállításokban (System Preferences) tehetjük meg a Megosztással (Sharing) egy sorban található iCloud ikonnal. Ha bejelentkeztünk, akkor pipáljuk be a “Vissza a Mac gépemhez” (Back to My Mac) funkciót. Ezzel “regisztrálhatjuk” az aktuális gépet az iCloud fiókkal, így bárhonnan biztonságosan és gyorsan hozzáférhetünk annak tartalmához.

Screen-Shot-2017-01-08-at-14.27.22

Ha ezzel is megvagyunk, akkor ahogy azt már említettem a másik gépen is végezzük el ezeket a szükséges lépéseket. Innentől kezdve a Finderben megjelenik a megosztott gép, kattintsunk rá! A jobb felső sarokban kattintsunk a “Mac megosztása” gombra. A felugró ablakban adjuk meg a gép nevét (ez opcionálisan a megosztási beállításokban módosítható) és írjuk be a jelszót. Készen is vagyunk, innentől 100%-os hozzáféréssel rendelkezünk a távoli gép felett.

Van lehetőség arra is, hogy az Üzenetek (Messages) alkalmazáson keresztül kezdeményezzünk képernyőmegosztást. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a “Részletek” (Details) gombra kattintunk és megkérjük a túlvégen lévőt, hogy ossza meg velünk a képernyő tartalmát. Itt is szintén átvehetjük az irányítást a másik gép felett. További hasznos funkció, hogy párhuzamosan telefonálhatunk is FaceTime audió segítségével csakúgy, mintha azt Skype-on vagy más chat alkalmazásban tennénk. Ilyen egyszerű!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!