imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iPhone-nal a tengerben és a világ körül – videó


Hogy mire képes egy csapat  kutató iPhone XS-sel a víz alatt a világ legnagyobb cápája közelében? Gyönyörű kisfilm készítésére!

Az Apple két témában dobott ki az elmúlt napokban számos videót a YouTube-ra: az iPad felhasználhatóságáról munkában és mindennapi helyzetekben, illetve az iPhone XS kamerájáról. Előbbiről már korábban összeszedtünk egy csokrot, utóbbira – hossza miatt – inkább a hosszú hétvégét gondoltuk ideálisnak.

A Zátony – cetcápákkal a víz alatt

A cetcápa a világ legnagyobb élő cápája, ami hatalmas mérete (akár 21 méterre is megnőhet) ellenére kifejezetten jámbor és planktonokkal táplálkozik, az egyenlítő közeli vizekben él, és kifejezetten keveset tudunk róla. Nem látták még szaporodás közben, nem tudják hány példány él belőle a Földön, és alapvetően a nyílt vizekben él, ritkán úszik a partok közelébe.

Az ilyen alkalmakra vár a Maldives Whale Shark Research Programme (MWSRP), vagyis a Maldív Cetcápa Kutató Program csapata, hogy minél jobban megismerhessék. A szabadtüdejű búvárok életéről és a fenséges állat utáni kutatásukról tudhatunk meg többet abban a Zátony című rövidfilmben, amit iPhone XS készülékekkel forgattak:

Az tisztán látszik, hogy itt bizony a telefonokra azért került némi kiegészítő, ami a későbbiekben is igaz lesz. Az iPhone-ok vízhatlansága nem azt jelenti, hogy a tengervíz sóssága ne marná szét viszonylag gyorsan, ezért kell rá tok. A nagyítónak tűnő lencsék is segítenek a víz alatt. A fogásban is segít a búvároknak a kétkezes tartó, mint ahogy egy gimbal sem árt soha.

Ezt leszámítva viszont elképesztő, hogy mire képes ma már egy csúcstelefon kamerája a vele együtt dolgozó szoftverekkel és számítási kapacitásokkal. Több olyan képsor van, amikor tényleg megkapjuk azt a mozifilmes hatást, amiről a legtöbb videós YouTube-er beszél. Az én abszolút kedvencem a 6:20 környékén kezdődő jelenet, amikor elkezd levegőért úszni a búvár, és közben az arcát láthatjuk. A színek, a színtörések, és amikor jön a váltás a felszíni képekre…

Két érdekességet emelnék ki, ami ebben a rövidfilmben jól látszik. Az iPhone XS és XS Max kamerája rossz fényviszonok mellett ugyan már nem a világ legjobbja, mert azóta a Google és a Samsung kiadott csúcstelefonjai is megelőzik. Ennek ellenére a vizes jeleneteknél még a kevesebb beszűrődő fény mellett is rendkívül szépek a színek.

A másik maga a képi megjelenés. Egy ideig a mobiltelefonok kameráiban a nagyobb felbontást, a tűélességet kerestük, de ez lassan kezd átfordulni. Manapság az igazán drága kamerák előnyei a digitális világban nem ezek, ehelyett a színek kezelése, a dinamikatartomány. A tűéles, nem természetesnek tűnő képek helyett inkább a mozis, “krémes” képet keresik a filmkészítők, ami itt szerintem fantasztikusan sikerült iPhone-okkal is. Jól áll ennek a hatásnak a víz, és a végén az esős jelenetek is.

Ne szórakozz az anyafölddel!

Ezzel szemben a másik, ennél sokkal rövidebb videó egy teljesen más képet mutat. Itt egyfajta showreelként láthatjuk, micsoda színeket nyerhetünk ki az iPhone XS kamerájából, mindezt tűéles képeken. Néha talán túlságosan élesen is: a leomló lavina képeinél nekem például ez az érzésem. Ezt leszámítva fantasztikus képsorok a világ körül egy percbe sűrítve:

Ha pedig eléggé magával ragadott, itt egy extra hogyan készült is hozzá:

Ha másra nem is, az Apple fenti videói tökéletesek arra, hogy bizonyítsák: mára a technika megszűnt korlát lenni, a tehetségen és a befektetett energián múlik, hogyan tudja bárki elmesélni azt a bizonyos történetet.

Ha te is szeretnél csúcskategóriás iPhone-okkal történetet mesélni, de még régebbi készüléked van, nézd meg az iSTYLE BYEback akcióját! Talán épp neked találták ki.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!