imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone-nal helyettesítené a slusszkulcsot az Apple


Mit tudhatna egy iPhone, amit még egy svájci bicska sem? Hát kinyitni a hozzátartozó autó zárát! Nagyon izgalmas tanulmányt publikált tegnap a Car Connectivity Consortium, aminek az Apple is lelkes tagja.

Az NFC chipek máig kiaknázatlan komponensei az iPhone-oknak, pedig a CCC friss tanulmánya szerint nem is lenne akkora ördöngősség, ha például ennek segítségével nyithatnánk a kocsi (vagy bármilyen más) ajtót. A Digital Key Release 1.0 magába specifikálja, hogy az autógyártók és a mobilokat készítő cégek hogyan implementálhatnák ezt a lehetőséget az új járművekbe.

A rendszer hasonlóképpen működik, mint ahogy a gyártók most is használják a digitális slusszkulcsokat: a felhasználók hitelesített okoseszközök segítségével nyithatnák, csukhatnák az autójuk ajtaját, sőt még a motort is beindíthatnánk egy telefon segítségével. A különbség csak annyi, hogy míg a mostani megoldások többnyire Wi-Fi-vel vagy Bluetoothon keresztül működnek, addig az iPhone-ok az NFC chipeket használhatnák az autentikáció során.

Ez a fajta megoldás nemcsak biztonságosabb lenne a korábban használtaknál, de kényelmesebb is. Gondoljunk csak a közösségi autózásra, amely bár már most is ellátja feladatát, ha valamerre akkor ebbe az irányba érdemes lenne fejlődnie. Arról már nem is beszélve, hogy egy olyan hétköznapi szituáció, mint az hogy az egyik sofőr átadja az autót egy másiknak (fuvarozás, céges felhasználás, vagy családon belüli megosztás), egyből sokkal egyszerűbb és intuitívabb lenne, ahelyett hogy a kulcsokkal kellene sakkozni.

Az NFC-ről és az Apple korlátozásainak feloldásáról már korábban is írtunk.

Forrás: Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!