imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone-nal is működni fog az Android Wear?


Noha most már az Apple is rendelkezik kézzelfogható hordható eszközzel a termékpalettáján, az Apple Watch igazából nem direkt ellenfele az Android Wear platformot futtató okosóráknak: az előbbihez mindenképp kell egy iPhone, az utóbbiak pedig csak androidos telefonokkal működnek.

A Verge értesülései szerint azonban ez a helyzet hamarosan véget érhet, és ténylegesen közvetlen vetélytárssá válhat a két platform – már ami az iPhone-felhasználókat illeti. A lap belsős forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a végéhez közeledik a Google berkein belül a fejlesztés, és nemsokára megjelenik az az Android Wear-verzió, aminek köszönhetően az iPhone-unkkal is használhatjuk majd a platformot támogató okosórákat – amilyen például a Samsung Galaxy Gear-sorozat, vagy a Moto 360.

A fejlesztés jelenlegi állapotában az androidos okosórák a hozzájuk tartozó iOS-es alkalmazással működnek együtt, és olyan funkcionalitást biztosítanak az Apple operációs rendszerével való összekötés esetén, mint például a különböző értesítések megjelenítése. Ezen kívül az órák támogatják az Androidon megszokott helyzetfüggő Google Now információs kártyákat, valamint a hangkeresést és hangutasításokat is. A megfelelő iPhone-alkalmazásokkal pedig akár a Gmail-fiókjukba beérkező e-mailekre is válaszolhatnak az órájukról azok a fejlesztők, akik állítólag a projekten dolgoznak.

Android Wear iPhone

Van azonban még egy elég nagy kérdés illetve bökkenő. Bár a Pebble órák együttműködnek iPhone-nal is a megfelelő alkalmazás segítségével, és például vezérelhetjük velük a zenelejátszást, vagy elolvashatjuk az üzeneteinket, egyáltalán nem biztos, hogy az Apple üdvözölné azt, ha a Google rivális platformja megjelenne az iPhone-okon. Ezt megakadályozandó akár nemes egyszerűséggel kitilthatnák az App Store-ból az Android Wear okosórák szinkronizálásához szükséges alkalmazást. Bár az utóbbi időben nem volt komolyabb összezördülés az Apple és a Google között, még 2010-ben töröltek alkalmazást az App Store-ból arra hivatkozva, hogy rivális platformot említ meg (nevezetesen az Androidot). Márpedig az Android Wear már a nevében is sérti a szabályzat ezen mai napig érvényes pontját – más kérdés, hogy évek óta nem hallani olyan esetről, hogy erre hivatkozva utasított volna vissza alkalmazást az Apple.

Azt egyébként az Android Wear platform termékmenedzsere, Jeff Chang sem zárta ki, hogy terjeszkednének az okosórák támogatottságával. Még tavaly nyilatkozta az alábbiakat a Huffington Postnak:

Mindig azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbb felhasználóhoz jussanak el a termékeink által nyújtott élmények. Így természetesen nagyon érdeklődünk annak irányában, hogy minél több emberhez juttassuk el az Android Weart.

A fenti állítások mindenesetre fenntartásokkal kezelendők, bár a Verge alapvetően nem szokott kamupletykákat közölni, illetve kitalált belső forrásokra hivatkozni. Ráadásul korábban is felröppentek már hasonló hírek. Az is tény, hogy már az Android 4.4-ben találtak fejlesztők „iOS-hez köthető részleteket.” A Verge megkeresésére az Apple – a megszokott módon – nem kívánta kommentálni az értesüléseket, a Google pedig csak annyit mondott, hogy „jelenleg nincs semmilyen bejelentenivalónk.”

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!