imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

iPhone-on jegyzetel tovább a New York-i rendőrség


A hatóságok több mint 100 év után elhagyják a hagyományos füzeteket, s a jövőben egy alkalmazásba rögzítik a megjegyzendő információkat.

Képzeljük magunk elé a jelenetet: Columbo szivart pöfékelve turkál a kabátjában, ám ceruza és gyűrött notesz hiányában egy iPhone-t húz elő a zsebéből. A legendás nyomozó ugyan a Los Angeles-i rendőrség kötelékébe tartozott, s szivar helyett ma már valószínűleg egy vegán latte újrahasznosított papír szívószálán csámcsogna, de azért valahol mégis ül a hasonlat. Az 1800-as évek óta használt jegyzetfüzetek száműzésével ugyanis nagyjából ilyen szintű változás áll be most a New Yorki-i bűnüldöző szerveknél.

Rendőrségi jegyzetfüzet 1951-ből.

Friss hírek szerint a testületnél február 17-től megszűnik a papír alapú adatrögzítés, és átváltanak egy iOS-alkalmazásra. A saját fejlesztésű appon keresztül a letartóztatásokkal, riasztásokkal, vagy a járőrözéssel kapcsolatos tudnivalók egyenesen a rendőrségi szerverekre vándorolnak majd. Ezzel nem csak gördülékenyebbé válik a munka, de az átállás azt is biztosítja, hogy a jövőben semmilyen információ nem veszik el csak azért, mert a pillanat hevében olvashatatlan kézírással került rögzítésre.

Korábban az is bevett szokás volt, hogy a nyugdíjba vonuló kollegák megtartották noteszeiket arra az esetre, ha egy eljáráshoz később is kellettek volna. Az új alkalmazással azonban erre sem lesz már szükség, hiszen a digitális jegyzetek örökre tárolódnak a központi adatbázisban. Ez persze a tények keresését is megkönnyíti, mivel így lehetővé válik közvetlenül, kulcsszavak alapján kutatni a rögzített anyagok között.

A mobilos jegyzetelés másik jótékony hatása lehet a papírfelhasználás csökkenése. Eddig ugyanis csak a New York-i rendőrségnél havonta nagyjából 10.000 noteszt készített a szervezet házon belüli nyomdája. A hatóság egyébként 2015-ben kezdte okostelefonokkal felszerelni az állomány tagjait, akik jelenleg nagyjából 37.000 iPhone-t koptatnak. A járőrök a mobilokkal keresnek rá a központi adatbázisban tárolt információkra, így ilyenkor már nem kell a rádió túlsó felén ülő operátor intézkedésére várniuk.

A New York-iak egyébként nem feltétlenül úttörők az átállással, hiszen országszerte számos testületnél bevett szokás már, hogy laptopokba rögzítik az adatokat. A telefonos jegyzetek bevezetését mindenesetre nem kíséri osztatlan lelkesedés. A Police Benevolent Association nevű szakszervezet például attól tart, hogy az élőben is felügyelhető digitális noteszek csak fokozzák az állomány tagjaira nehezedő bürokratikus nyomást.

Mások viszont nosztalgikus érzésekre hivatkoznak. William Olmeda rendőrtiszt például a New York Times-nak felidézte, hogy egykor úgy ismerte meg nejét, hogy Queens városrészben járőrözve felírta a hölgy számát a noteszébe. Az új rendszerrel ez csak indokolt esetben lenne lehetséges, hiszen a hasonló turpisságok innentől kezdve központilag is kiszűrhetők, ami szakértők szerint hatékony eszköz lesz az esetleges visszaélésekkel szembeni harcban.

Forrás: The New York Times

 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!