imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone-os virtuális valóság szemüveget tervez az Apple


Újabb Apple-szabadalmat hitelesítettek, ami ezúttal a virtuális valóság egyre népszerűbb piacát célozza. A dokumentumban felvázolt szemüveg az iPhone több alkatóelemét is felhasználná a futurisztikus funkciók megvalósításához.

Az Apple egyre több piacon jelenik meg saját termékével, a számítógépek, zenelejátszók, és okostelefonok után rövidesen megérkezik az Apple saját órája is, sőt, egyre több forrásból hallani egy vadonatúj elektromos autó fejlesztéséről is. De a technológia egyes területeit még így sem érinti a cég, többek között a virtuális valóság rohamosan fejlődő iparágát is egyelőre meghagyta a konkurens gyártóknak. Azonban ha megvalósulnak a közelmúltban elfogadott szabadalmi leírásban foglalt tervek, ez hamarosan megváltozhat.

Az Apple ugyanis egy olyan eszköz tervezetét védette le, ami leginkább azokhoz a közelmúltban megjelent okostelefonos virtuális valóság szemüvegekhez hasonlít, mint a Samsung Gear VR, vagy a Google Cardboard.

A Google kartonból készített filléres VR foglalatot.
A Google kartonból készített filléres VR foglalatot.

Az Apple megoldása is egy okostelefon, jelen esetben természetesen az iPhone kijelzőjét használná megjelenítő eszközként, ahogy a Samsung és a Google megoldása is, de az Apple telefonja nem csak a kijelzője miatt kulcsfontosságú az eszköz működéséhez.

VR_patent_1

A terveken jól látszik, hogy az iPhone kamerája is szerepet kap. Ez a Microsoft által néhány hete bemutatott HoloLens egyes funkcióihoz hasonló funkcióknak ad teret, amikor a szemünk előtt elhelyezett kijelzőn megjelenített kép nem helyettesíti, hanem kiegészíti a minket körülvevő környezeti elemeket és tárgyakat. Az efféle funkciók egyelőre leginkább a munkánkat tehetnék könnyebbé, de idővel különböző videójátékok is kihasználhatnák ezen lehetőségeket.

VR_patent_2

Még ennél is érdekesebb, hogy az eszköz a tervek szerint speciális vibrálásokkal tenné életszerűbbé a szimulációt, így például egy felszálló repülőgép hangjait és remegését testünkön is érezhetnénk, bár egyelőre nehéz elképzelni, hogy a fejünkre erősített szemüveg szüntelen remegése ne tenné elviselhetetlenné a használatot.

Az iPhone-t a mozgásunkon kívül a szemüvegen elhelyezett vezérlőegységekkel irányíthatnánk, valamint az iPhone mikrofonjának és a Siri beszédfelisermő segítségével a hangunkkal is vezérelhetnénk.

Fontos megjegyezni, hogy a készülék tudomásunk szerint egyelőre csak szabadalom formájában létezik, így egyáltalán nem biztos, hogy rövidesen viszontlátjuk az üzletekben, ha egyáltalán valaha elkészül. Mindenesetre jó látni, hogy az Apple sok készülékkel kísérletezik, és persze izgatottan várjuk, hogy az Apple pletykált televíziója, önjáró elektromos autója és virtuális valóság szemüvege közül melyik jelenik meg elsőként.

Forrás: 9to5Mac
Borítókép: Channel EYE

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!