imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone X tulajok: ne féljetek az OLED beégéstől


A Cetizen nevű YouTube csatorna arra volt kiváncsi, hogy vajon milyen mértékben veszélyeztetettek az Apple és a Samsung csúcskészülékei a retteget burn-in jelenségtől. Az Apple csúcskészülékei meglepően jól állta a sarat.

Az OLED panelek közismerten hajlamosak a beégésre. Ez bizonyos, huzamosabb ideig konstans megjelenített grafikus elemek szellemképét jelenti. Azaz akkor is látható marad halványan például egy UI elem, ha az az már nincs a kijelzőn. Ez a probléma sajnos kódolva van az OLED technológia DNS-ében, így teljes mértékben a mai napig sem sikerült felszámolni a jelenséget. Erre az Apple is felhívja a figyelmet, ugyanakkor hozzáteszik, hogy sikerült minimálisra redukálniuk a szellemképesedés esélyét.

Nagy szavak ezek, főleg olyan tételmondatok után amikkel azt indokolták, hogy miért csak 2017-ben jött ki az első OLED-es iPhone:

a technológia csak most jutott el arra a szintre, hogy megüsse az Apple sztenderdjeit

Most egy friss tesztben itt volt az iPhone X lehetősége, hogy bizonyítsa az Apple állításait és helyt álljon a Smasung Galaxy S7 Edge és a Note 8 elleni megmérettetésben. A Cetizen ugyanis mindhárom készüléken maximumra csavarta a fényerőt, kitett rájuk egy állandó, feliratokkal ellátott RGB képet, rányomott a stopperre, majd elkezdte figyelni a változásokat.

Ezek mértékét persze nehéz mérőszámmal, objektíven megállapítani, így talán az lesz a legjobb, ha a saját szemeteknek hisztek. Az első képen 84 óra tesztelés után látható az iPhone (fent) és az Note (lent).

A következő kép közvetlen közelről készült a a kijelzőkről, 254 óra elteltével. Legfelül az S7, középen az iPhone X, legalul a Note 8 látható.

A teszt indításától számított 374. óra után készült képen már mindhárom telefonon jól kivehetően látszódnak az elváltozások nyomai. Felül X, középen Edge, alul Note.

Végül az utolsó stádium, 510 óra (~ 3 hét) folyamatos üzemelés után. Fentről lefelé: S7 Edge, iPhone X, Note 8.

Azt hiszem bárminemű elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy egyértelműen a Note 8 végzett az utolsó helyen, abszolút kivehetően megjelenik a beállított kép. Az iPhone X és az S7 Edge között valamivel azért szorosabbra sikerült a verseny, ítéletet én most nem hoznék, mindenki szűrje le magának a tanulságot.

Annyit még érdemes hozzáfűzni a dologhoz, hogy ilyen hosszú ideig, de még ennek töredékéig is, aligha hagy bárki bármilyen állandó grafikus elemet a telefonján, főleg nem maximum fényerőn. Azt hiszem tehát, hogy bátran kijelenthetjük: a szélsőséges eseteket kivéve, úgy tűnik, nem kell tartanunk a beégéstől.

Forrás: iDownloadBlog

Most már még egyel kevesebb érv szól ellene: az iPhone X-et itt tudjátok megrendelni magatoknak a webshopból.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!